Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Κανένας εκβιασμένος


Δεν έχουν λύση!
Ούτε εδώ, ούτε παραδίπλα.
Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, αγκαλιάζει τη μια μετά την άλλη τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, τσακίζει την εργατική τάξη παντού, αλλά και διαμορφώνει συνθήκες ολικής αμφισβήτησης του συστήματος.
Σ' ένα τέτοιο σκηνικό ο εκβιασμός της λαϊκής συνείδησης ανάγεται σε κυρίαρχο όπλο, κι εδώ και παραδίπλα.
Αστους να καίγονται.
Μην ξεχνάς ούτε δευτερόλεπτο:
-- Τους κοντά τέσσερις μισθούς, που σου έχουν αρπάξει σε ένα και μόνο χρόνο.
-- Την αρπαγή των συντάξεων.
-- Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
-- Τα παιδιά, που πάνε πεινασμένα στο σχολείο.
-- Το λογαριασμό της ΔΕΗ, που περιέχει κι ένα νέο χαράτσι - φόρο - δώρο στους καπιταλιστές.
-- Το εκκαθαριστικό της Εφορίας, που περιέχει κι άλλο χαράτσι φόρο - δώρο στους καπιταλιστές.
Μην ξεχνάς τίποτα πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει εδώ και τώρα.
Μην ξεχνάς τίποτα πως μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να χάσουν και όλα τ' άλλα κόμματα, που αφού ψήφισαν ένα προς ένα τα βήματα για το τσάκισμα των εργατών, παριστάνουν σήμερα την αντιπολίτευση.
Μην ξεχνάς! Οτι τη λύση την κρατάς στα χέρια σου. Ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, μάχη κατά μέτωπο πια για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία.
Ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει. Κανένα συγχωροχάρτι. Ολοι στους δρόμους.
Το θέατρό τους για να ασφαλίσουν τα δεσμά σε βάρος των εργατών πρέπει να γίνει και το μπούμερανγκ που θα τσακίσει την αστική εξουσία. Ο εκβιασμός ότι δεν υπάρχει λύση για το λαό χωρίς λύση στο χρέος θεωρεί αυτονόητο το αδιατάρακτο της εξουσίας των μονοπωλίων. Κι όμως, υπάρχει λύση για το λαό: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.
***
Λίγα λεπτά κράτησε χτες το βράδυ στα κανάλια η «έκπληξη». Αμέσως μετά, όλοι τους ανακάλυψαν ότι και το δημοψήφισμα είναι ένα καλό σωσίβιο. Αν το χάσει η κυβέρνηση πάει σε εκλογές. Αν περάσει ο εκβιασμός, τι καλύτερο για την αστική τάξη να δηλώνει ότι ο λαός συμφωνεί με την πολιτική της.
Αυτός ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει, όσο κι αν ο Πρετεντέρης κι ό,τι εκπροσωπεί αξιώνει να σταματήσει κάθε άλλη συζήτηση και να απαντάνε όλοι πια με ένα «ναι» ή ένα «όχι».
Η εργατική τάξη δεν μπορεί να βάλει το κεφάλι της στον ντορβά.
***
Θλιβερότεροι όλων, κάτι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αφού είχαν δήθεν βγει στο κλαρί κι αφού ήδη έχουν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με «πόνο καρδιάς», χτες το βράδυ ανακάλυπταν ότι είναι «κορυφαία δημοκρατική διαδικασία» το δημοψήφισμα (Γιαννακά στο «Mega»).
Tώρα που αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα σηκώνουν πάλι κουρνιαχτό για να κρύψουν το πρόβλημα, να δημιουργήσουν κάλπικη αντιπαράθεση, να μη φανεί ότι για το λαό είναι ώριμες οι συνθήκες για ευθεία αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
***
Μόνο που μερικά πράγματα είναι σαν τον ήλιο. Βγαίνει πάντα από την ανατολή.
Είναι νομοτέλεια, δηλαδή, η όξυνση της ταξικής πάλης, ακόμα κι αν συνεπάγεται σε μερικές στροφές πισωγυρίσματα. Είναι νομοτέλεια τόσο το σάπισμα του συστήματος, όσο και η πάλη για την ανατροπή του.
Σ' αυτόν το δρόμο πολλά τα αναχώματα. Αλλά και πολλές οι διαδρομές του λαϊκού κινήματος για να ξεπεράσει τα εμπόδια.
Η αστική τάξη, τα κόμματά της και τα συμπληρώματά τους, είτε μιλάνε για τις εκλογές, ώστε να βγει μια άλλη κυβέρνηση αλλά με την ίδια πολιτική, ή «προοδευτική» τάχα όπως λένε κάτι αριστερούληδες, αλλά με τ' αφεντικά στο τιμόνι, είτε για το δημοψήφισμα, έχουν στόχο την εκτόνωση της λαϊκής οργής.
Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των αστών. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές είναι αντανάκλαση του βαθμού συνείδησης της εργατικής τάξης ότι απεγκλωβίζεται από τους δυνάστες της, ότι ανοίγει δρόμο για τη δική της εξουσία. Γι' αυτήν τη συνείδηση παλεύουμε. Τέτοια συνείδηση θέλουμε να εκφραστεί και στις εκλογές, όποτε και όπως γίνουν. Στο μεταξύ, η ταξική πάλη διεξάγεται καθημερινά. Η εξουσία των αστών αμφισβητείται καθημερινά. Η συσπείρωση στη γραμμή του ΚΚΕ είναι μετρήσιμος δείκτης όχι μόνο και όχι κύρια τη μέρα των εκλογών, αλλά στην καθημερινή πάλη. Οταν κάθε πρόταση του ΚΚΕ γίνεται λαϊκό κτήμα και μαζική διεκδίκηση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου