Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Με οργανωμένο αγώνα ενάντια σε χαράτσια - διακοπή ηλεκτροδότησης




πηγή rizospastis
 
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα που φτάνει στα νοικοκυριά ενσωματωμένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτές τις μέρες.
 
Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πολυκατοικίες, παντού, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το απαράδεκτο αντιλαϊκό χαράτσι, αλλά ακόμα κι εκείνοι που έχουν αλλά θα στερήσουν την οικογένειά τους από φαΐ, γιατρό, κάλυψη άλλων βασικών αναγκών για να πληρώσουν το χαράτσι, συζητούν και ψάχνουν τρόπους αντίστασης σε αυτό το μέτρο, με δεδομένο μάλιστα ότι η μη πληρωμή του συνεπάγεται διακοπή ηλεκτροδότησης. Ετσι, είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη μέτρα όπως: Λουκέτα στα ρολόγια, να μην ανοίγουν την πόρτα όταν έρχονται συνεργεία για να κόψουν το ρεύμα, επανασύνδεση ρεύματος αν τελικά κοπεί, κ.ά. Τα λαϊκά νοικοκυριά, λοιπόν, μπροστά σε έναν βαρύ χειμώνα απειλούνται από τη συγκυβέρνηση να ζήσουν χωρίς φως, χωρίς θέρμανση, με τραγικές συνέπειες. Και πρέπει να πάρουν οργανωμένη απάντηση.
Μέχρι τώρα, έχουν εκφραστεί διάφορες αντιδράσεις και έχουν αναφερθεί τρόποι - από νομικούς κύκλους και δήμους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα - που αφορούν στη δυνατότητα μη πληρωμής.

Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, σχετικά και με τα πρακτικά μέτρα που υποδεικνύονται, είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος. Δε φτάνουν από μόνες τους οι νομικές υποδείξεις και τα πρακτικά μέτρα.



Ηδη, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές. Ηδη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στους δήμους βάζουν το ζήτημα και ζητούν από τις δημοτικές αρχές να συμπαρασταθούν στις λαϊκές οικογένειες, να βοηθήσουν το λαό, τουλάχιστον σε αυτό το μέτρο, στο χαράτσι για τα ακίνητα.


Στην κατεύθυνση του να μπουν εμπόδια έχει σημασία να δούμε πιο συγκεκριμένα, τι πρακτικά μέτρα προτείνονται από νομικούς κύκλους αλλά και από δήμους που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Μέτρα που αν προχωρήσουν μαζικά, με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, μπορούν να βάλουν κάποια πρώτα εμπόδια και να μπλοκάρουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.


Αυτά τα μέτρα αφορούν σε πρακτικές ενέργειες στην κατεύθυνση απομόνωσης του χαρατσιού από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και άρνησης πληρωμής του.


Συγκεκριμένα:


1. Η μερική πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, μέσω των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) των τραπεζών. Ποια είναι η διαδικασία: Επιλέγουμε τράπεζα στην οποία έχουμε λογαριασμό και όχι τις λεγόμενες εισπρακτικές μηχανές γιατί δεν επιτρέπουν μερική εξόφληση. Πατάμε κατά σειρά τις εξής επιλογές: «Αλλες Συναλλαγές», «Πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ». Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής που υπάρχει πάνω στο λογαριασμό και, τέλος, πληρώνουμε μόνο το ποσό που προκύπτει αφού αφαιρέσουμε τη δόση του χαρατσιού. Ο τρόπος αυτός ισχύει ήδη και χρησιμοποιείται μέχρι τώρα από όσους κάνουν άτυπο διακανονισμό εξόφλησης των λογαριασμών τους με δόσεις.
 
Στη συνέχεια θα πρέπει με το απόκομμα της συναλλαγής (από το ΑΤΜ) να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ με γραπτή δήλωση ότι με το ποσό που πληρώσαμε θέλουμε να καλυφθεί μόνο η αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών, ζητώντας και επιμένοντας σε απόδειξη παραλαβής. Αυτό πρέπει να γίνει μαζικά προς τη ΔΕΗ γι' αυτό και χρειάζεται να απευθυνόμαστε στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές και όχι ατομικά.

Αν η ΔΕΗ δε δεχτεί να τα παραλάβει μπορούμε να τα στείλουμε με εξώδικο, που επίσης μπορεί να είναι ομαδικό. Τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο γιατί έτσι κι αλλιώς μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και να έχει αντίκρισμα ο αγώνας. Εχει μεγάλη σημασία αν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μαζικά χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο πληρωμής του ποσού που αντιστοιχεί μόνο στο ρεύμα και, ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα μαζέψουν τους λογαριασμούς και γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις.


2. Αμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η παρεμπόδιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν ούτε το χαράτσι ούτε το ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε να μη διακόψουν το ρεύμα. Επίσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο, με τις οποίες θα ζητείται από τον ειρηνοδίκη με προσωρινή διαταγή να απαγορεύσει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Εχει μεγάλη σημασία και αυτή η διαδικασία να γίνει μαζικά, ώστε να έχει αποτελέσματα.
 
Και σε αυτή την περίπτωση, τα σωματεία, τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, με οργανωμένη δράση για να έχει αποτέλεσμα αυτή η μορφή πάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου