Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Μολώχ των βιομηχάνων


Το υπόμνημα του ΣΕΒ προς το υπουργείο Εργασίας και οι αξιώσεις που διατυπώνονται, σηματοδοτούν νέα όξυνση της εργοδοτικής επιθετικότητας και ταυτόχρονα διαγράφουν τις ράγες της αντεργατικής πολιτικής που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πολιτικής είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» την οποία οι βιομήχανοι ντύνουν ως συνήθως με τη φανέλα της «εθνικής προσπάθειας», επιδιώκοντας να αποκρύψουν το βαθύ ταξικό αντεργατικό χαρακτήρα αυτών των αξιώσεων.
Νέο βήμα σε αυτή την επίθεση είναι η αξίωση του ΣΕΒ να εμφανιστεί ένα μέρος των κερδών τους ως τμήμα των μισθών των εργαζομένων. Ο στόχος διπλός: Να τύχουν νέων απαλλαγών σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και να μειώσουν τους μισθούς οι οποίοι θα εξαρτώνται από την παραγωγικότητα, την οποία βέβαια θα καθορίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση οι βιομήχανοι ζητάνε την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με νέα προγράμματα «ενίσχυσης της απασχόλησης» και την ίδια στιγμή να μπορούν να κάνουν ελεύθερα απολύσεις. Να αντικαθιστούν δηλαδή εργαζόμενους με νέους επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ και άλλα προγράμματα. Αξιώνουν να μην υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο στην ενοικίαση εργαζομένων, το γνωστό σκλαβοπάζαρο, αλλά και την γρήγορη εφαρμογή της διάταξης για τις Συμβάσεις Εργασίας νέων μέχρι 25 ετών που προβλέπει αμοιβή μόλις με το 80% του κατώτατου μισθού.
Η όρεξη των βιομηχάνων δεν σταματά εδώ. Αφού πολλοί απ' αυτούς παρακρατούν και δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές, φτάνοντας την εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ στο 30% των εσόδων του, τώρα με την «εφεύρεση» της ηλεκτρονικής κάρτας που ψήφισε η κυβέρνηση θα έχουν και μείωση των εισφορών επειδή είναι «συνεπείς»..! Ετσι το ΙΚΑ χάνει και απ' αυτούς που δεν πληρώνουν και απ' αυτούς που πληρώνουν. Αποθρασυμένοι από τη στήριξη που έχουν μέχρι τώρα από την κυβέρνηση και ενώ ήδη ο νέος νόμος για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι κομμένος στα μέτρα τους, οι βιομήχανοι απαιτούν την πλήρη εξουδετέρωσή του, δηλαδή το απόλυτο δικαίωμά τους να μην υπογράφουν καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και βέβαια ο ΣΕΒ, δεν ξεχνά ούτε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Αφού η κυβέρνηση με τη νέα λίστα πέταξε εκτός, δεκάδες επαγγέλματα και ειδικότητες με το 30% των υπαγόμενων στο καθεστώς, τώρα απαιτούν και μείωση του επασφάλιστρου! Και σαν δε φτάνουν όλ' αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει στην πράξη την επίθεση για επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθών.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν μέτρα μείωσης του κεφαλαίου που πληρώνουν για μισθούς, για να αυξάνονται τα κέρδη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει τέλος. Δεν υπάρχει όριο στην εργοδοτική επιθετικότητα, στη δίψα για μεγαλύτερο κέρδος. Η πλουτοκρατία προκειμένου να αντέξει στην κρίση, να γλιτώσει τώρα στην κρίση όσο γίνεται τη μείωση κερδών, να προετοιμάσει συνθήκες ανάκαμψης και κερδοφορίας την επόμενη μέρα, δεν υπάρχει έγκλημα που δεν είναι αποφασισμένη να κάνει. Ο Μολώχ του κέρδους δεν χορταίνει. Ο μόνος τρόπος για να του «κοπεί η όρεξη» είναι η πάλη της εργατικής τάξης. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπροστά και στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Που πρέπει να είναι αποφασιστική απάντηση στις επιβουλές των βιομηχάνων, συνολικά των κεφαλαιοκρατών και των κομμάτων που τους υπηρετούν.
 πηγή rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου