Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η λαϊκή κινητοποίηση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Associated Press
Με ένα εκτεταμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής αλλά και τις σε διατεταγμένη υπηρεσία ομάδες κουκουλοφόρων και άλλους μηχανισμούς, η κυβέρνηση εξαπέλυσε χτες ένα άγριο χτύπημα κατά της λαϊκής κινητοποίησης. Ο στόχος να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν τους βγήκε, αλλά η επίθεση που εξαπολύθηκε από την κορυφή της πλατείας Συντάγματος στη 1.30 μετά το μεσημέρι, επεκτάθηκε με «χτύπημα στο ψαχνό». Εκτοξεύτηκαν τόνοι χημικών που έκαναν την ατμόσφαιρα θάλαμο αερίων - ακόμη και μέσα σε κτίρια έριχναν. Πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες, πολλοί με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια και αναπνευστικά προβλήματα. Αυταρχισμός και καταστολή που πάνε παρέα με τον άθλιο εκβιασμό κυβέρνησης και πλουτοκρατίας και την άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.Μεθοδευμένα και οργανωμένα ξεκίνησαν κι εκτυλίχτηκαν (και) τα χτεσινά επεισόδια, που αποτέλεσαν το πρόσχημα για να χτυπήσουν οι δυνάμεις καταστολής στο ψαχνό και να μετατρέψουν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας.
Μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη «διαδηλωτές» λογιών λογιών είχαν πάρει θέση ακριβώς μπροστά στα κάγκελα που είχαν στήσει τα ΜΑΤ. Παραταγμένοι δίπλα δίπλα, «ακομμάτιστοι» που εμφανίζονται ως ομάδα «Ουστ», άλλα άτομα κρατώντας ελληνικές σημαίες, σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και της Κύπρου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «κλέφτες - προδότες», κρατώντας πανό με γραμμένο πάνω «Οχι» και πηγαινοφέρνοντας μες στο πλήθος μια κρεμάλα απευθυνόμενη στους «βουλευτές» τους «ανθέλληνες». Και, τέλος, στην άκρη προς τη Βασ. Σοφίας, μια ομάδα που από τις 12 το μεσημέρι (όχι τυχαία η ώρα) έβριζε ακατάπαυστα και χυδαία τους ΜΑΤάδες καλλιεργώντας το κλίμα.
Το πρόσχημα


Eurokinissi
Το πρόσχημα για να ορμήσουν οι αστυνομικοί εναντίον των συγκεντρωμένων δόθηκε στις 13.27. Ηδη, από τις 12 το μεσημέρι, η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έχει προσεγγίσει από την Πανεπιστημίου την πλατεία Συντάγματος, που ήταν γεμάτη από άλλους διαδηλωτές. Στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και στα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας κινούνται πολλές ομάδες με λίγα άτομα η καθεμιά, που «ασχολούνται» με το ΠΑΜΕ. Η ομάδα που καλλιεργεί το κλίμα περιμένει. Και στις 13.27 ακριβώς επιχειρεί να σπάσει το φράγμα και να ορμήσει προς τη Βουλή. Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή γίνεται και από άλλους σε μήκος πάνω από 50 μέτρα. Πίσω από την ομάδα αυτή και απέναντι από την ανηφόρα προς τη Βουλή (όπου βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου) έχει πάρει θέση, μόλις λίγα λεπτά πριν, ομάδα «μαυροντυμένων».Με την κίνηση της ομάδας και των άλλων προς τα κάγκελα, τα ΜΑΤ επιτίθενται για να διώξουν τους τάχα εισβάλλοντες. Και δέχονται ως «απάντηση» πέτρες και ξύλα που πετούν οι «αντιεξουσιαστές». Αυτό ήταν. Αρχίζει η ευρεία ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προκαλώντας πανικό, κυνηγώντας τον κόσμο προς την Πανεπιστημίου και το κάτω μέρος της πλατείας. Μάλιστα, για να διαλύσουν εντελώς το πλήθος από το οδόστρωμα της Αμαλίας ξυλοφορτώνουν απάνθρωπα τον κόσμο με ροπαλιές ακόμα και στο κεφάλι, ψεκάζοντάς τους κατά πρόσωπο, τους χτυπούν δολοφονικά ακόμα και την ώρα που πατείς με - πατώ σε προσπαθούσαν να διαφύγουν από το ξύλο κουτρουβαλώντας στα σκαλιά της πλατείας.
Το κυνηγητό, το ξύλο και το ψέκασμα επεκτείνονται σα σκούπα από την Αμαλίας προς τα κάτω. Η πλατεία αδειάζει και σε μια ακτίνα γύρω από αυτήν η κατάσταση είναι αφόρητη από τα χημικά.
Το σκηνικό στήθηκε. Από εκείνη την ώρα και μετά, δυνάμεις της αστυνομίας και «αντιεξουσιαστές» επιδόθηκαν σε έναν κλεφτοπόλεμο σε διάφορα σημεία. Δικυκλιστές της μονάδας «Δέλτα» εφορμούσαν πάνω - κάτω, χτυπώντας με τα μακριά τους κλομπ αδιακρίτως διερχόμενους και συγκεντρωμένους.
Χημικά και μέσα σε κτίρια
Διμοιρία των ΜΑΤ κυνήγησε διαδηλωτές μέχρι την οδό Ξενοφώντος (κάθετος της Αμαλίας). Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Οι αστυνομικοί συνέχισαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου όπου έριξαν μέσα χημικά. Η ατμόσφαιρα στο κτίριο έγινε αποπνικτική. Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν τρεις εκπαιδευτικοί.
Στο ίδιο κλίμα τα ΜΑΤ στην οδό Ξενοφώντος έριξαν δακρυγόνα μέσα σε ιδιωτική σχολή, με το προσωπικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός να βγαίνει πανικόβλητο και σκασμένο έξω στο δρόμο όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια. Η αστυνομική επιχείρηση είχε αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι και τις οδούς Ερμού και Αθηναΐδας προσπαθώντας να γλιτώσουν. Το κυνηγητό στις οδούς αυτές γινόταν πάλι από τις ομάδες «Δέλτα».
Με σχετική του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατήγγειλε «την επίθεση σε εκπαιδευτικούς κάτω από τα γραφεία της ΔΟΕ (Σύνταγμα - Ξενοφώντος), τη χρήση χημικών γύρω και μέσα στο κτίριο και τον τραυματισμό τριών εκπαιδευτικών». Τονίζει πως «η ενέργεια αυτή στοχεύει στο χτύπημα και στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Απέναντι από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς τις προσόψεις δύο κτιρίων που στεγάζουν τράπεζες. Στη μία επιχείρησαν να μπουν και στο εσωτερικό της με μία πρώτη σκέψη να την πυρπολήσουν, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αστυνομικοί της ομάδας «Δ» μετά από φραστικό επεισόδιο έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά εναντίον θαμώνων καταστημάτων στην Ευαγγελιστρίας αλλά και στην Ερμού, όπως και στη Μητροπόλεως. Επίσης, αστυνομικοί της ίδιας ομάδας απωθούσαν διαδηλωτές προς το Μοναστηράκι χρησιμοποιώντας κλομπ και ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Διαδηλωτές και θαμώνες των καταστημάτων άρχισαν να τρέχουν προς την πλατεία στο Μοναστηράκι για να αποφύγουν τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί με τα δίκυκλά τους κύκλωσαν διαδηλωτές και θαμώνες στην πλατεία και στη συνέχεια τους κυνήγησαν προς την Πλάκα.
Γενικά η εικόνα σε όλα τα στενά και τους κεντρικούς δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι εικόνα πολύ μεγάλων καταστροφών. Τέλος, να σημειωθεί ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα «παπάκια» εμφανίζονταν από το πουθενά, αποβίβαζαν ασφαλίτες με πολιτικά οι οποίοι εξαφανίζονταν σε γωνίες, μέσα στο πλήθος, για να κάνουν ποιος ξέρει τι δουλειά είχαν διαταχθεί.
Το πρωί
Διαδηλωτές χτυπήθηκαν και νωρίς το πρωί όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό επί της Βασ. Κωνσταντίνου. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.
Την ίδια ώρα, στη Βασ. Σοφίας στο ύψος του «Ευαγγελισμού», αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν άλλη ομάδα που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα. Οκτώ άτομα οδηγήθηκαν με μικροτραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.
Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το βράδυ είχαν προσαχθεί 43 άτομα και συνελήφθησαν 17. Κατά την Αστυνομία, τραυματίστηκαν 31 αστυνομικοί.

1 σχόλιο:

  1. http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_3410.html?showComment=1309470283411#c6440382120925105234

    ΑπάντησηΔιαγραφή