Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Οι λαοί στην «πρέσα»

rizospastis
Οξύνονται οι αντιθέσεις μπροστά στη δυσκολία έως και αδυναμία για διαχείριση της κρίσης κατά τρόπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος για το μεγάλο κεφάλαιο. Απεναντίας δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων προϊδεάζουν για νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των λαών και αποτυπώνουν την απόλυτη σύμπνοια στην κατεύθυνση σφαγιασμού των δικαιωμάτων τους στο όνομα της αντιμετώπισης της «κρίσης χρέους», όπως την ονομάζουν, ή της αποτροπής μετάδοσής της σε άλλες χώρες.
Οι προχτεσινές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, που κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), πυροδότησαν άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης και σημαντική πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Και χτες επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε «λευκή επιταγή» στον EFSF για αγορά ομολόγων απ' τη δευτερογενή αγορά, προσθέτοντας πως «ακόμα και στο μέλλον, τέτοιες αγορές θα υλοποιούνται με πολύ αυστηρούς όρους, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Σχετικά με την Ελλάδα προέβλεψε πως θα καταφέρει να επιστρέψει σε υγιείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αν επιμείνει στο πρόγραμμα σφαγιασμού του λαού και των δικαιωμάτων του ή όπως ακριβώς το διατύπωσε: «Εάν εφαρμόσει πιστά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα», τότε «θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα σε διατηρήσιμη βάση από το 2012 κι εφεξής». Ο ίδιος σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Neue Passauer Presse» δήλωσε ότι ο δρόμος της Ελλάδας για έξοδο απ' την κρίση θα είναι μακρύς, εκτιμώντας ότι η χώρα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Le point» υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως το σύνολό τους «είναι σημαντικό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης». Χαρακτήρισε «απολύτως θεμελιώδες» το να θέσει η Ελλάδα σε εφαρμογή το συντομότερο το πρόγραμμα αναδιάταξης του προϋπολογισμού της, των δημοσίων λογαριασμών και της ανταγωνιστικότητάς της. «Αυτό που μετράει είναι να συνεχίσει πιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει αποφασιστικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», υπογράμμισε. Εξαιρετικά αποκαλυπτικός ήταν στο σημείο όπου δήλωσε: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει τα πάντα και οφείλει να κάνει τα πάντα με αυτήν την αυστηρή επίβλεψη της Ευρώπης την οποία πάντοτε επιθυμούσαμε, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανακτήσει τη σταθερότητα και να αποπληρώσει τα δάνεια της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δεν επιχορηγούν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επενδύουν στην αναδιάταξή της. Οπως είναι φυσικό οφείλουν να επιτηρούν από κοντά την επένδυσή τους»!
Μάλιστα, ο Ζ. Κ. Τρισέ πρόσθεσε: «Δεν επιβάλλουμε τη λιτότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διορθώνει από μόνη της τεράστια λάθη διαχείρισης του παρελθόντος». Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, αφού όπως είπε «όλες οι χώρες, χωρίς εξαίρεση, έχουν επίγνωση ότι περνάμε μία εξαιρετική κρίση, απ' όλες η ΕΚΤ ζητά να εφαρμόσουν ανεπιφύλακτα το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, κυρίως αναφορικά με το κόστος παραγωγής, και να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο μεταξύ ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, σε συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος,


υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, καθώς το «ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», προκαλώντας την αντίδραση των αντιπροσώπων χωρών της ΕΕ. Οπως δήλωσε ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος, η χορήγηση νέας δόσης στην Ελλάδα έχει αβέβαιες προοπτικές, ο ίδιος έκανε λόγο για ασάφεια και ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ενιαία συνταγή και πιέσεις από τους Οίκους
Περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών στη Γαλλία σηματοδοτεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η χώρα δε θα πετύχει το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2013, αν δεν λάβει πρόσθετα μέτρα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΔΝΤ υπονόησε ότι η λήψη των μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει η Γαλλία την κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ και το κόστος δανεισμού της σε ελεγχόμενα επίπεδα. Οι υποδείξεις του ΔΝΤ αποτελούν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση Σαρκοζί, που επιδιώκει τη συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας διαρκείας για το λαό. Δηλαδή, την εγγραφή στο Σύνταγμα της χώρας του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» που απαγορεύει δημοσιονομικά ελλείμματα.
Να σημειωθεί ότι η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά (στο 9,5%). Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 33.600 εργαζόμενοι τέθηκαν τον Ιούνη εκτός αγοράς εργασίας και αναζητούν απασχόληση.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό χτες απ' το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ότι οι γαλλικές τράπεζες θα συμμετέχουν πλήρως στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, καλύπτοντας και τα 15 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων τους που λήγουν έως το 2020, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Στην Ιταλία, με τη σύμπραξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, επίσης προωθούνται σχέδια καρατόμησης εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Χτες, ιταλικά συνδικάτα (πλην του Uil) συνυπέγραψαν κοινή έκκληση με την Ενωση Βιομηχάνων, μεγάλες τράπεζες και συνεταιρισμούς προς την κυβέρνηση προκειμένου αυτή να επεξεργαστεί «ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη». Αποδεικνύοντας τον πολλαπλά επιζήμιο ρόλο συνδικαλιστικών ηγεσιών που δρουν ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl δήλωσε εν αναμονή ορισμού ημερομηνίας και χώρου για ένα διάλογο, «για να εκπονήσουμε ένα ενιαίο σχέδιο που θα σώσει τη χώρα μας και θα ενισχύσει την οικονομία μας».
Ασχημα μαντάτα και για το λαό της Πορτογαλίας. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χτες ότι προτίθεται να επαναξιολογήσει έως το τέλος του έτους τη διαβάθμιση στην οποία τοποθετεί το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της χώρας και, συνδράμοντας την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση αυτή θα προσμετρά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσπισε η ευρωζώνη, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί του προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ που ακολουθεί η χώρα και τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της».
Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
H Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε προχτές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε πρόσφατα.
Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα δανεισμού της για πρώτη φορά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους από το να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού (το χρέος είναι στα 14,4 τρισ. δολάρια).
Χτες προτάθηκαν δύο σχέδια, ένα των Ρεπουμπλικανών και ένα των Δημοκρατικών, σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία αντίστοιχα, φαινομενικά «αντίθετα», στην ουσία όμως στην ίδια ρότα χτυπήματος των λαϊκών δικαιωμάτων. Το σχέδιο που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ και απορρίπτεται από το Λευκό Οίκο, προβλέπει αύξηση 900 δισεκατομμυρίων στο όριο του δανεισμού και περικοπές ύψους 917 δισεκατομμυρίων στα επόμενα 10 χρόνια. Το ζήτημα της διαμόρφωσης του ορίου δανεισμού, σύμφωνα με το σχέδιο, θα τεθεί εκ νέου σε ένα χρόνο μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012.
Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία καταθέτουν προς συζήτηση το δικό τους σχέδιο, με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, καλύπτοντας και το οικονομικό έτος 2012 ενώ προβλέπει περικοπές 2,2 τρισεκατομμυρίων μέσα σε 10 χρόνια και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή 53 γερουσιαστές - οι 51 των Δημοκρατικών και δύο ανεξάρτητοι - υπέγραψαν επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι δε θα καταψηφίσουν το σχέδιο, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο με την κατάρρευση της τιμής του 5ετούς ομολόγου και την πτώση των αμερικανικών μετοχών και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που γίνονται στο δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου