Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Αντιδράσεις για τη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων
Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ
Eurokinissi
Την αντίθεσή τους στην απόφαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) τεσσάρων υπουργείων για τη δημιουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) μέσα στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της ΔΕΗ ΑΕ εκφράζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών. Προχτές, πλήθος κατοίκων με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν σε ωριαία κατάληψη του ταινιοδρόμου της ΔΕΗ, ως πρώτη αντίδραση, για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη απόφαση.Η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης είναι ήδη κορεσμένη από τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα αυτή απόφαση αναμένεται, αν υλοποιηθεί, να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής και την υγεία των κατοίκων. Η ΚΥΑ κάνει λόγο για τη δημιουργία ΧΔΒΑ στο εξαντλημένο ορυχείο της Θωκνίας, σε μια έκταση 290 στρεμμάτων, όπου υπάρχει υπόγεια λιμνοδεξαμενή γλυκού νερού.
Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Μεγαλόπολης με τα σκουπίδια και την ΚΥΑ για τη δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, επισημαίνει πως «αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν είναι τεχνικό πρόβλημα αλλά βαθιά πολιτικό και με τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
Η διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα με επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Εδώ μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλους τους τομείς καθαριότητας, να περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Μεγαλόπολης από την πρώτη στιγμή χωρίς σκοπιμότητες και ψεύτικα προσωπεία.
Συνένοχη στην κατάσταση είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που πλέον τώρα αναλαμβάνει να ανοίξει το δρόμο για το μεγάλο κεφάλαιο σε όλη την Περιφέρεια. Προωθεί λύσεις που ευνοούν τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοεργολάβους, αξιοποιώντας το ευρωπρόστιμο και την ηθελημένη στασιμότητα τόσων χρόνων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η αρνητική ψήφος των δύο παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΝΔ) για το ΧΒΔΑ είναι υποκριτική και κάτω από την πίεση των κατοίκων της Μεγαλόπολης, αφού αυτοί μας οδήγησαν μέχρι εδώ.
Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές, οι προηγούμενες και η τωρινή, που δεν οργάνωσαν την αντίδραση του λαού, που καλλιεργούν την πολιτική του διαλόγου και της αναμονής, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση. Ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες που ανέχονται την εσκεμμένη κωλυσιεργία των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη δημιουργία ΧΔΒΑ στο χώρο της Μεγαλόπολης. Να μη χρησιμοποιηθεί το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σε οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων γιατί είναι ήδη κορεσμένο. Επίσης, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή συνόλου της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνοντας και την ανακύκλωση, να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου