Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-Καταργούνται 10.998 οργανικές κλίνες


Αρχίζουν με τη διοικητική σύνθλιψη και κατάργηση κλινών
Καταργούνται 10.998 οργανικές κλίνες που δε λειτούργησαν ποτέ, ενώ στα σχέδια είναι και η περαιτέρω μείωση και των λειτουργουσών στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των κλινικών
Με τη διοικητική σύνθλιψη των νοσοκομειακών μονάδων ξεκινά το σχέδιο των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγούν στη μείωση των παροχών για τους ασθενείς αλλά και μεγαλύτερη ενταντικοποίηση και απώλεια εισοδημάτων για τους εργαζόμενουςΤις οριστικές αποφάσεις γνωστοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ όπως είπαν ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι συγχωνεύσεις των κλινικών (λειτουργούν 17.00) και των εργαστηρίων (λειτουργούν 800). Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν χτες οριστικοποιήθηκαν τα εξής:
Οι οργανικές κλίνες μειώνονται από 46.873 σε 35.815, δηλαδή στις λειτουργούσες σήμερα κλίνες. Δηλαδή, κλείνουν 10.998 κλίνες που δεν άνοιξαν ποτέ. Κι αντί η κυβέρνηση να τις αναπτύξει, τις διαγράφει ενώ στα σχέδιά της είναι να κλείσει και απ' τις ήδη λειτουργούσες, όπως απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Τα παλιότερα σχέδια μιλούσαν για κατάργηση 3.000 λειτουργουσών κλινικών. Προκύπτει δηλαδή ένα μείγμα στα σχέδια της κυβέρνησης. Μ' άλλα λόγια, να κλείσουν ταυτόχρονα ένα σύνολο 14.000 κλινών, που να προέρχονται απ' τις οργανικές και τις λειτουργούσες και η αναλογία τους να προκύψει στο μέλλον. Τέλος, σταθερή είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει 550 κλίνες στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Θα λειτουργήσουν 82 νοσοκομεία ως κύρια, ενώ 49 γίνονται συνδεόμενα σε όλη την χώρα. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται σε 144 από 175 (Οι διοικητές από 131 γίνονται 77). Στα πλαίσια αυτών των διασυνδέσεων θα γίνονται και οι επικαλύψεις των ελλείψεων του προσωπικού όταν κάποιος είναι άρρωστος ή σε εφημερία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Αναφέρθηκε για πολλοστή φορά το παράδειγμα του ηλεκτρολόγου που λείπει στο «Αγία Σοφία» και υπάρχει στο «Αγλαΐα Κυριακού» ή η επικάλυψη ελλείψεων γιατρών ανάμεσα στα μαιευτήρια «Ελενα» και «Αλεξάνδρα». Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας αν γίνουν παρόμοιες μετακινήσεις και στα νησιά (π.χ. απ' το νοσοκομείο Σύρου στο νοσοκομείο της Νάξου) η απάντηση ήταν όχι. Η διασύνδεση και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας θα γίνουν με υπουργικές αποφάσεις αναφέρθηκε απ' τον Α. Λοβέρδο.
Επίσης, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζονται 8 μετατροπές νοσοκομείων για τις οποίες δε δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί θα αποφασιστούν στα «πλαίσια της συνένωσης των δυνάμεων», όπως παρουσιάζει τις συγχωνεύσεις η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, το νοσοκομείο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, το οποίο το υπουργείο θα το ήθελε να γίνει κέντρο αίματος. «Αν το θέλουν κέντρο αποκατάστασης, ας το κάνουν» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, προβλέπονται και έξι συνεργασίες, στις οποίες, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα νοσοκομεία διατηρούν την αυτοτέλειά τους αλλά θα υπάρξει συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο και τις ιατρικές υπηρεσίες. Οι συνεργασίες αυτές - θα οριστούν με κανονιστικό πλαίσιο - είναι οι εξής: «Ωνάσειο» με «Αττικό», «Μεταξά» με «Τζάνειο», νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, νοσοκομεία Λέρου και Ρόδου, Καραμανδάνειου Πατρών και Ρίο Πατρών, Γρεβενών και Καστοριάς.
Μέσα απ' αυτή την αρχιτεκτονική, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το «νέο ΕΣΥ» θα μπορεί να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και να διοικηθεί. Διαφαίνεται καθαρότερα πια η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα νοσοκομεία ως αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες ενταγμένες στη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ τους αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου