Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -Επιταχύνει τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών


  • «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο για τη συγχώνευση ή κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου
  • Υπό απόλυση ή «εργασιακή εφεδρεία» χιλιάδες εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
ΚΟΥΚΟΣ
Στο φουλ ανεβάζει η κυβέρνηση τους ρυθμούς για τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και τις ιδιωτικοποιήσεις, κλιμακώνοντας τη νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού.
Η βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την υλοποίηση των προειλημμένων αποφάσεων στα παραπάνω μέτωπα, καθώς και η απόφαση να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στο «μεσοπρόθεσμο» επιβεβαιώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, προφανώς επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με τις μικρότερες αντιδράσεις και πολιτικό κόστος.
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων, ενώ οι «λεπτομέρειες» θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασιών που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Ευ. Βενιζέλος με τους αρμόδιους υπουργούς, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, πριν το κλείσιμο δηλαδή της Βουλής.
Οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα των μαζικών απολύσεων εργαζομένων στους υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση και πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν απολύσεις. Ωστόσο οι ίδιοι παρέπεμπαν αμέσως μετά στο «μεσοπρόθεσμο», το οποίο προβλέπει με σαφήνεια μαζικές απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία στο «πλεονάζον προσωπικό».
Συγκεκριμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται ότι «το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία». Προσδιορίζεται ακόμα ότι «η εφεδρεία θα υπάρχει για μία περίοδο που δε θα υπερβαίνει τους 12 μήνες με 60% του βασικού μισθού τους (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπρόσθετων παροχών)»... Στο τέλος αυτής της περιόδου των 12 μηνών, «η αποχώρηση θα είναι υποχρεωτική», τονίζεται στο «μεσοπρόθεσμο».
Στο στόχαστρο βρίσκονται 29 φορείς του Δημοσίου, αλλά το βάρος ρίχνεται στους 11 μεγάλους φορείς που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους και είτε θα κλείσουν είτε θα μειωθούν σημαντικά και θα συγχωνευτούν. Τα ονόματά τους αναφέρονται συγκεκριμένα στο «μεσοπρόθεσμο». Πρόκειται για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), τον Οργανισμό Ανέγερσης Δικαστικών Μεγάρων και Φυλακών «ΘΕΜΙΣ», το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).
Ειδικά για την ΕΡΤ, όπως έγινε γνωστό, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τις 15 Αυγούστου από τον αρμόδιο υπουργό. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προβλέπονται μεταξύ άλλων: σημαντική συρρίκνωση των ραδιοφωνικών σταθμών, συγχωνεύσεις καναλιών με πρώτη αυτή της ΕΤ1 με τα ψηφιακά («Prisma», «Plus», «Sport») σε ένα κανάλι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αυτονομία της ΕΤ3, πλήρης αυτονομία της ΝΕΤ και παράλληλη αποδέσμευσή της από τον αυστηρό ειδησεογραφικό χαρακτήρα της, ενοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ με το «Αθηναϊκό Πρακτορείο» και το «Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων» και μείωση προσωπικού.
Η τελευταία μάλιστα προβλέπεται να γίνει με τη δραστική μείωση των συμβασιούχων και κυρίως με τη μη ανανέωση συμβάσεων οι οποίες λήγουν ως το τέλος του χρόνου, καθώς και με τη συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε ό,τι αφορά το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ το σημαντικότερο σημείο του αναμένεται να είναι η δυνατότητα συγχώνευσης ιδιωτικών καναλιών, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τηλεοπτικό χάρτη.
Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις επιβεβαιώθηκε ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με εισήγηση του αντιπροέδρου υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, όπου θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου