Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

από news247

Όταν ο Αϊνστάιν έβγαζε γλώσσα

Μήνυμα προς την ανθρωπότητα και την αμερικανική κοινωνία έκρυβε η πόζα του Αϊνστάιν σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα.
Ο Άλμπερτ Άινσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλγων των εποχών, ήταν γνωστός πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα και για το χιούμορ του.
Η αφιέρωση που είχε γράψει σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του αποδεικνύουν το δεύτερο, καθώς για το πρώτο δεν χωράει φυσικά ουδεμία αμφισβήτηση.
Η φωτογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο επιστήμονα να "βγάζει γλώσσα" είχε τραβηχτεί στα 72α γενέθλια του Αϊνστάιν στις 14 Μαρτίου 1951.
Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο Princeton, ο Άρθουρ Σάσε, φωτογράφος του πρακτορείου UPI, του ζήτησε να χαμογελάσει για μια φωτογραφία.
Ο Αϊνστάιν στήθηκε, ωστόσο δεν μπορούσε να πάρει την πόζα που ήθελε ο Σάσε, ο οποίος του ζητούσε να συνεχίσει να χαμογελά.
Αρκετά κλικ αργότερα, ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας, κουράστηκε και έβγαλε τη γλώσσα του στον φωτογράφο, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα ήταν γεγονός.

 Ο Αϊνστάιν ενθουσιάστηκε από τη φωτογραφία και ζήτησε από τον Σάσε να του δώσε 9 αντίγραφα, από τα οποία υπέγραψε μόνο το ένα, το οποίο έδωσε στον φίλο του δημοσιογράφο Χάουαρντ Σμιθ.
Σε αυτή τη φωτογραφία ο σπουδαίος επιστήμονας έγραψε στα Γερμανικά: "Αυτή η πόζα θα σου αρέσει γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να κάνει αυτό που δεν θα τολμούσε κανένας διπλωμάτης".
Το απλό αυτό μήνυμα του Αϊνστάιν, ενδεικτικό του χαρακτήρα του, παίρνει άλλες διαστάσεις αν σκεφτούμε και την εποχή.
Επρόκειτο για τις μέρες τις αντικομμουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ, όταν όλοι βρίσκονταν στο μικροσκόπιο και έπρεπε να προσέχουν, ώστε να μην χαρακτηριστούν αντικομφορμιστές.
Ο Αϊνστάιν με τη στάση του και με τη φωτογραφία αυτή ειρωνεύτηκε τους κυνηγούς μαγισσών του Μακάρθι, που για λίγα χρόνια άπλωσαν τον φόβο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Αμερικανών.
Η φωτογραφία με την αφιέρωση του Αϊνστάιν, πωλήθηκε σε δημοπρασία στις 19 Ιουνίου 2009 για 74.324 δολάρια. Ήταν η μόνη από τις 9 φωτογραφίες, που τέθηκε σε δημοπρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου