Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ «Κουρεύουν» τους μισθούς για να κερδίσουν τα μονοπώλια Η μισθοδοσία αναδρομικά από την 1η Οκτώβρη πρέπει να είναι μικρότερη κατά 35%, σε σχέση με το 2009

ΠΗΓΗ rizospastis
Λεηλατημένους μισθούς για τους εργατοϋπαλλήλους και για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο κερδοφόρες πρώην ΔΕΚΟ φέρνει η χτεσινή απόφαση, με την οποία η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. έρχεται να κλιμακώσει τον αντιλαϊκό πόλεμο και να επεκτείνει τις διατάξεις του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» που είχαν ήδη ψηφίσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η συγκυβέρνηση πετά και τις τελευταίες μάσκες. Δεν επικαλείται καν το πρόσχημα των ελλειμμάτων. Βαρά κατ' ευθείαν στο ψαχνό, καρατομεί μισθούς, καταργεί εργατικά δικαιώματα και για τους εργαζόμενους στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που αποφέρουν στους μεγαλομετόχους τους κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Για το αποφασιστικό πισωγύρισμα, η συγκυβέρνηση έρχεται να επιβάλλει μισθούς χαμηλότερους σε ποσοστό 35% από αυτούς που υπήρχαν το έτος 2009 και με οριζόντια εφαρμογή για «ολόκληρη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Κάνει απόλυτα καθαρό ότι τα πάντα πρέπει να εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Η νέα εγκύκλιος της συγκυβέρνησης «βγάζει μάτι», αφορά στις κερδοφόρες πρώην ΔΕΚΟ, αυτές που προορίζουν για ιδιωτικοποίηση, για πλήρη εκχώρηση στα μονοπώλια και στόχος της να παραδώσει τις επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο με χαμηλότερο ...«μισθολογικό κόστος». Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρακάτω 11 εταιρείες : ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι νέες φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις προβλέπουν τα παρακάτω :
«Το μέσο κατά κεφαλή κόστος», το κονδύλι για τις κάθε είδους αποδοχές, «δεν επιτρέπεται» να ξεπερνά το 65% του «αντίστοιχου κόστους του φορέα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009». Επίσης ότι το «μέσο κατά κεφαλή κόστος» (αποδοχές, επιδόματα, δώρα κ.ά,) διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ το μήνα.
Το κούρεμα των μισθών έχει και αναδρομική εφαρμογή. Από την 1η Οκτώβρη του 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή μειώσεις 25%. Από την 1η Νοέμβρη κλιμακώνουν με τη δεύτερη δόση (μέχρι 10%) που κατανέμεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών (μέχρι το Νοέμβρη του 2013).
Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποβάλλουν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, τριμηνιαία απολογιστικά στοιχεία. Μέσα στο επόμενο, κάθε φορά τρίμηνο, καλούνται να έχουν «διορθώσει» όλες τις τυχόν «υπερβάσεις».
Την ώρα που κόβουν τους μισθούς, να και πώς διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη που απέσπασαν ορισμένες από τις παραπάνω πρώην ΔΕΚΟ, στο 12μηνο του 2010 : ΔΕΗ : 1,49 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ : 911,25 εκατ. ευρώ. ΕΥΔΑΠ : 63,18 εκατ. ευρώ. ΟΛΠ : 26,65 εκατ. ευρώ. ΕΥΑΘ : 24,83 εκατ. ευρώ. ΟΛΘ : 10,38 εκατ. ευρώ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο : 7,61 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου