Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των συλλόγων τους για να εκλέξουν τα νέα τους Διοικητικά Συμβούλια μέσα από τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Είναι ανάγκη, είναι προς το συμφέρον των ίδιων των φοιτητών και σπουδαστών από τις σημερινές κάλπες να βγουν ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.
Οπως για όλες τις λαϊκές οικογένειες έτσι και για τα παιδιά τους, έτσι και για τους φοιτητές η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Πλέον σπάνε και οι τελευταίες αυταπάτες που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις για να προωθούν τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, ότι τάχα για την ανεργία φταίει η εκπαίδευση που δε δίνει τα κατάλληλα προσόντα στους αποφοίτους, δηλαδή τα προσόντα που ζητάει η αγορά. Τώρα είναι περισσότερο φανερό ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης καλπάζει αχαλίνωτη. Και μαζί μ' αυτά σπάνε και οι ατομικές αυταπάτες ότι τάχα με ένα καλύτερο πτυχίο, μ' ένα καλύτερο μεταπτυχιακό οι εργασιακές προοπτικές για το σημερινό φοιτητή θα είναι καλύτερες.
Το κόστος σπουδών ήταν πάντα υψηλό, τώρα έχει γίνει δυσβάσταχτο. Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και ξέρουν ότι τέτοια προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αύριο ως απόφοιτοι. Από την άλλη, γίνεται ακόμα πιο φανερή η γύμνια των υποδομών στα δημόσια ιδρύματα αναφορικά με τη φοιτητική μέριμνα, με τον πρόσφατο χαμό των δυο σπουδαστών στη Λάρισα που προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι, να επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο αυτή τη γύμνια.
Ολο και πιο έντονα γίνεται φανερό ότι ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χωρίς οργάνωση και 
 
σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με την πολιτική των μονοπωλίων δεν υπάρχει διέξοδος. Να γιατί πρέπει λοιπόν το φοιτητικό κίνημα να γίνει αναπόσπαστο μέρος του λαϊκού κινήματος και να βάλει στο επίκεντρο της πάλης του τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας κι όχι το συμβιβασμό και τις θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Για να δυναμώσει όμως αυτή η κατεύθυνση του αγώνα για την πραγματική διέξοδο, είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και η ανασύνταξη του ίδιου του φοιτητικού κινήματος.
Είναι ανάγκη η οργάνωση των ίδιων των φοιτητών και η δράση τους για ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα. Είναι στο χέρι τους, είναι δική τους υπόθεση να κλείσουν την πόρτα στον εκφυλισμό του κινήματος που χρόνια τώρα καλλιεργούν οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, συνεπικουρούμενες κατά περίπτωση από ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με τη συμμετοχή τους στις σημερινές εκλογές και με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., αλλά και με το αύριο, με την καθημερινή συμμετοχή και δράση τους στις σχολές, την οργάνωση του κινήματος παντού, στα έτη και τα εξάμηνα, σε εκλεγμένες επιτροπές. Φοιτητές οργανωμένοι κι αποφασισμένοι μπορούν να κάνουν στη μπάντα τους αντιπροσώπους που δεν τους εκφράζουν, που δε λογοδοτούν, μπορούν να βάλουν στην άκρη τα εκφυλισμένα παραταξιακά όργανα, να τα καθαιρέσουν και τέτοια παραδείγματα είχαμε φέτος σε κάποιους συλλόγους. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να δυναμώσουν και η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής σήμερα είναι εγγύηση της πάλης σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου