Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μακελειό στη Μανωλάδα, πυροβόλησαν εργάτες γης, 4 σε κρίσιμη κατάσταση

η φωτογραφία από το ilialive.gr
Καταιγισμό από σφαίρες από απόσταση λίγων μέτρων, έριξαν χτες το απόγευμα άνθρωποι των μεγαλοτσιφλικάδων - φραουλάδων της Μανωλάδας σε εξαθλιωμένους εργάτες γης, μετανάστες! Οι περίπου 200 εργάτες μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, πήγαν στα γραφεία της εταιρίας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ και τραυμάτισαν πάνω από 35 εργάτες. Οι 4 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, στο Νοσοκομείο του Πύργου και στο Νοσοκομείο του Ρίου.
Το γεγονός έγινε ως εξής: οι μετανάστες εργάτες γης που πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις επιστάτες ενός μεγαλοτσιφλικά - μεγαλοεξαγωγέα της περιοχής. Οταν κατάλαβαν πως οι άνθρωποι του μεγαλοτσιφλικά δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Τότε δύο εκ των επιστατών, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πήγαν στα αυτοκίνητά τους και πήραν τις


καραμπίνες τους, ενώ ένας τρίτος πήρε ένα περίστροφο κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αμέσως μετά, οι δύο πρώτοι επιστάτες όπλισαν τις καραμπίνες κι άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Ακολούθησε χάος καθώς από τον καταιγισμό των πυρών 33 εργάτες γης έπεσαν αιμόφυρτοι κάτω ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να σωθούν από τις φονικές σφαίρες. Οι σφαίρες και τα σκάγια τούς βρήκαν στο κεφάλι, στα μάτια, στο λαιμό, στο στήθος, σε πολλά ζωτικά όργανα.
Οι δράστες με τη συνδρομή των δύο οδηγών εξαφανίστηκαν από το χώρο και αναζητούνται από την αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη ο μεγαλοτσιφλικάς - ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Μάλιστα, ένας εκ των δραστών, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι του 2009 είχε δέσει δύο μετανάστες εργάτες γης πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας με την υποψία και μόνο ότι είχαν κλέψει λίγα πρόβατα.
Λίγο αργότερα, περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο που κείτονταν τραυματισμένοι οι εργάτες γης κι άρχισε η άμεση διακομιδή στο Κέντρο Υγείας και τα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρδας, Νίκος Χούντρας, στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το σοκαριστικό σκηνικό με τους δεκάδες αιμόφυρτους τραυματίες τού έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για περιστατικό από πολεμικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου