Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΒΟΥΛΗ Το ΚΚΕ καταψήφισε το αθλητικό νομοσχέδιο


Τα τυπικά απομένουν (ψήφιση, την επόμενη βδομάδα, στο σύνολο) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αθλητικού νομοσχεδίου. Χτες ψηφίστηκαν - κατά πλειοψηφία - τα άρθρα του. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. στήριξαν ένα νομοθέτημα που προσαρμόζει τον αθλητισμό στις νέες ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματιών του χώρου.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον βουλευτή του Γιάννη Γκιόκα να σημειώνει πως «είναι ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να διαχειριστεί επί της ουσίας ορισμένα νοσηρά φαινόμενα που πραγματικά υπάρχουν και εκδηλώνονται στο χώρο του αθλητισμού. Ομως, αυτή η προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις υπάρχουν, θα είναι ένα βήμα στο κενό, γιατί η βάση και η αιτία αυτών των φαινομένων, είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού».
Τοποθετούμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου ο Γ. Γκιόκας τάχθηκε κατά «οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών security για τη φύλαξη, την ασφάλεια των γηπέδων, τη μετακίνηση των οπαδών, των φιλάθλων, οι οποίες μάλιστα εταιρείες θα έχουν και οιονεί αρμοδιότητες για την άσκηση δημόσιας εξουσίας». Οπως είπε «τα γήπεδα δεν είναι μαγαζιά των ΠΑΕ. Μπορεί να είναι οι ομάδες έτσι όπως λειτουργούν, όμως τα γήπεδα ως χώροι συνάθροισης πολλών ανθρώπων δεν είναι μαγαζιά κανενός ιδιοκτήτη ΠΑΕ και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να υφίσταται ιδιωτικές εταιρείες security».
Οι όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων εστιάστηκαν στο θέμα του αυτοδιοίκητου των ΠΑΕ και τις διατάξεις που ορίζονται στα άρθρα 18 και 19 το νόμου. Σχολιάζοντας


 το περιεχόμενό τους ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι «συμφωνούμε να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση, τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών. Βέβαια, η στάση μας δεν καθορίζεται με βάση το οποιοδήποτε αυτοδιοίκητο «λάστιχο», όπως το εννοεί ο καθένας, ή με βάση το τι λέει η UEFA. Δυστυχώς, όμως, η αποτελεσματικότητα αυτών των ρυθμίσεων δεν καθορίζεται από προθέσεις».
Τοποθετούμενος για το θέμα ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος σημείωσε (μεταξύ άλλων) ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα, δηλώνοντας όμως για το μέλλον πως «εκεί που μπορούμε να βρούμε το χώρο ένα αυτοδιοίκητο να λειτουργεί σωστά, εκεί βεβαίως και θα το κάνουμε, χωρίς να διακινδυνεύσει καμία ομάδα».
Η ΕΠΟ «σήκωσε το γάντι» και - με ανακοίνωσή της - ουσιαστικά υποστηρίζει πως ήδη έχει ανταποκριθεί στο κυβερνητικό αίτημα. Δηλαδή, ο έλεγχος να γίνεται από την πολιτεία και η αιτιολογημένη πιστοποίηση των παραβάσεων να γνωστοποιείται στην ΕΠΟ. Η οποία θα επιβάλλει τις πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπουν οι αυστηρές διατάξεις που (δηλώνει ότι) θα εγκριθούν σήμερα σε έκτακτο ΔΣ.
Νωρίτερα, το άρθρο 19 - προκάλεσε οξεία επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της, Κ. Καραπαπάς, έκανε λόγο («NovaΣΠΟΡ FM 94,6») για «τρομακτική εμμονή, στα όρια της σχιζοφρένειας», χαρακτήρισε «...παρανοϊκό και ύποπτο να βάζουν νάρκη οι υποτιθέμενοι προστάτες του αθλητισμού. Είναι ένα πρόχειρο νομοσχέδιο. Θεωρούμε πως είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να περνά γρήγορα γρήγορα και βιαίως, προφανώς για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα». Τα «σκάγια» πήραν και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας... («αν ο κ. Πιλάβιος φοβάται, ας πάρει σκύλο ή ας παραιτηθεί»).
Επίσης οι «ερυθρόλευκοι»... γνωστοποίησαν πως «ο Ολυμπιακός κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως και νομικά δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτόν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο (σ.σ. αποβολής από UEFA). Διαμαρτυρόμαστε όπου μπορούμε και σε όλους τους τόνους. Δεν θα αφήσουμε τα συμφέροντά μας και το ευρωπαϊκό μας όραμα να τα ορίζει ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπιτσαξής ή οποιοσδήποτε άλλος που σε ένα μήνα δεν θα είναι στη θέση του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου