Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ


Η κυβέρνηση καθυστερεί σκόπιμα τη συζήτησή τους
Το θέμα έθεσε ξανά χτες στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής
Να έρθουν για συζήτηση στη Βουλή οι προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από το Δεκέμβρη του 2010 για την προστασία των ανέργων και την κατάργηση των χαρατσιών, ζήτησε για μια ακόμα φορά χτες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (όργανο που ορίζει την ημερήσια διάταξη) ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής.
Πρόκειται για τις προτάσεις νόμου για «άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών» και για την κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του λεγόμενου «τέλους επιτηδεύματος» και του λεγόμενου «έκτακτου τέλους», δηλαδή τα γνωστά σε όλους χαράτσια. Οπως δήλωσε μετά τη Διάσκεψη ο Σπ. Χαλβατζής, «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που καθυστερεί η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής και καμία άλλη καθυστέρηση δεν δικαιολογείται».
Στην πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
  • Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
  • Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
  • Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Στην πρόταση νόμου για τα χαράτσια προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα», του λεγόμενου τέλους επιτηδεύματος» και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών», δηλαδή του χαρατσιού της ΔΕΗ.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση κάθε διοικητικής πράξης που έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, καθώς και κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης των χαρατσιών. Τέλος, ζητείται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες «ως αχρωστήτως καταβληθέντων» και μάλιστα εφάπαξ όποιων ποσών και τυχόν προσαυξήσεων έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου