Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Να γελοιοποιήσει ο λαός κάθε ψεύτικο δίλημμα Από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ


Σε μία και μόνη συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που συνοδεύτηκε από επιθέσεις κατά του ΚΚΕ από τους εκπροσώπους του «μαύρου μετώπου», του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ψηφίστηκε χτες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος του δεύτερου μνημονίου. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΚΚΕ επί της αρχής και των κυριότερων άρθρων του νομοσχεδίου, 202 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ανεξάρτητοι, ψήφισαν υπέρ, κατά 80 βουλευτές, ενώ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου (διαγραμμένη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) ψήφισε «παρών». Πέντε από τους βουλευτές της ΝΔ που είχαν καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο πριν λίγες μέρες και είχαν διαγραφεί, άλλαξαν χτες στάση και υπερψήφισαν το εφαρμοστικό νομοσχέδιο. Είναι οι Μ. Κεφαλογιάννης, Ζ. Τζηγκαλάγιας, Α. Δερμετζόπουλος, Α. Καρυπίδης και Θ. Λεονταρίδης.
Την κινδυνολογία που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Γ. Μαρίνος, λέγοντας πως «είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι να γελοιοποιήσουν κάθε ψεύτικο δίλημμα. Ιδιαίτερα το δίλημμα "ή μνημόνιο και ευρώ ή το χάος η καταστροφή". Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα να υπερασπιστεί τα πραγματικά διλήμματα: Εξουσία της εργατικής τάξης, εξουσία του λαού, των πολλών ή εξουσία των λίγων της πλουτοκρατίας; Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι θα είναι δική τους ιδιοκτησία, θα ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες ή ιδιοκτησία των λίγων, των καπιταλιστών;».
Τόνισε, παράλληλα, ότι το ουσιαστικό θέμα σήμερα είναι «αντίσταση και αντεπίθεση λαού, για αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή συμβιβασμός και διαιώνιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εκμετάλλευση, ανεργία και φτώχεια. Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα που προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι συνιστούν «διαμόρφωση πλαισίου που μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή εκλογών», υπενθυμίζοντας ότι «δεν τοποθετήθηκε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γι' αυτό τον εκβιασμό, αυτή την αντιλαϊκή πρόκληση».
Ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τους εργαζόμενους «να σκεφθούν πιο σφαιρικά», θυμίζοντας πως «εφαρμόστηκε το Μάη του 2010 το μνημόνιο νούμερο ένα. Τι περιείχε; Δραματική μείωση μισθών, συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, σκληρά φορομπηχτικά μέτρα, κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας,


 υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και άλλα πολύ σκληρά μέτρα». Σήμερα, σημείωσε «σε αυτό το έδαφος απόλυτης εξαθλίωσης επιβάλετε το μνημόνιο νούμερο δύο. Δηλαδή ο καπιταλιστικός Μινώταυρος δε χόρτασε ποτέ, ούτε πρόκειται να χορτάσει».
Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, επισήμανε πως «σαν τον κλέφτη φέρνει η κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχομένου για μείωσε μισθών 22% και 32% για νέους εργαζόμενους», λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Μέσα από το χτύπημα, την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πέφτει γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων». Τόνισε πως «πρόκειται για χτύπημα που παραλύει έναν ολόκληρο μηχανισμό εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες».
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «από το 2009 έως το τέλος του 2012 θα έχουν απώλειες 5 μισθούς οι εργαζόμενοι της χώρας. Οι μειώσεις είναι πάνω από το 40%. Ποιος είναι ο στόχος σας; Ατομικές συμφωνίες για να ενταθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης, να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης». Οσον αφορά τις συντάξεις, ο Γ. Μαρίνος μίλησε για «προσπάθεια κατάργησης της επικουρικής σύνταξης» και για «τραγωδία που συνδέεται με τη δραματική μείωση των κύριων συντάξεων».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, σημείωσε ότι «το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα οδήγησε στην τραγωδία έναν ολόκληρο λαό. Ποιος δημιούργησε το χρέος; Η λαϊκή οικογένεια ή οι φοροαπαλλαγές και τα κονδύλια για το κεφάλαιο για το ΝΑΤΟ; Γιατί να τα πληρώσει ο λαός που δε φταίει;». Συνέχισε, μάλιστα, θέτοντας το ερώτημα: «Πού πήγαν τα κέρδη; Στα θησαυροφυλάκια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2005 έως το 2009 παράχθηκε τεράστιος πλούτος στην Ελλάδα, 850 δισ. ευρώ σε μια 5ετία. Αύξησαν σε μεγάλο βαθμό την περιουσία τους οι πλουτοκράτες και εξυπηρετήθηκαν τόκοι και χρεολύσια για το ελληνικό κράτος».
Ανατροπή ή κόλαση
«Απόψε αναδείχθηκε το μεγάλο μαύρο μέτωπο που έχετε συγκροτήσει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςτου Κόμματος Θ. Παφίλης, απαντώντας στην ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Οπως είπε, «ήταν αναμενόμενη η συγχορδία από την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά, είχε προηγηθεί ο κ.Βενιζέλος σε μια επίθεση απέναντι στο λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Φοβάστε! Νιώθετε την ανάσα του λαού. Αποτελεί πολιτικό θράσος από αυτό το βήμα να καταγγέλλετε έναν λαό που τον στέλνετε στη φτώχεια και το ΚΚΕ που όλα αυτά τα χρόνια στέκεται στην πρώτη γραμμή για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του».
Ο Θ. Παφίλης συνέχισε, λέγοντας πως «είναι αποκαλυπτική η συζήτηση και φανταζόμαστε ότι για όσους την παρακολουθούν, αυτοί που καλείτε να ζήσουν με 300 και 400 ευρώ, πιστεύουμε ότι ξεκαθαρίζει τα πράγματα και ποιος είναι με ποιον». Εμείς - σημείωσε - «είμαστε με αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και όχι τα παράσιτα που τον κλέβουν».
«Εμείς φταίμε για ένα πράγμα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό: Ποτέ δεν πάψαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα αυτών που παράγουν τον πλούτο» και «ναι, για ό,τι κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια, εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι παλέψαμε», είπε. Συνέχισε, λέγοντας πως «φτάσατε στη θέση να μην μπορείτε να τάξετε τίποτε», αφού «τώρα εφαρμόζετε την βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο, του τα παίρνετε όλα» και «τι του λέτε του λαού; Οτι θα ζήσει όπως το '50, το '40 ή και το '30. Για ποιο λόγο; Δε δουλεύει; Δεν έχει πλούτο η Ελλάδα; Γιατί πρέπει να γυρίσει πίσω», προσθέτοντας ότι ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για το χρέος.
«Ναι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία», τόνισε, «με πρώτη προϋπόθεση να πάρουν τον πλούτο που τους ανήκει στα χέρια τους». Εξηγώντας τα αίτια της επίθεσης στους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης είπε πως «τους κατηγορείτε, γιατί θέλετε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των μονοπωλίων», επειδή «καταρρέει το ότι ο καπιταλισμός είναι αιώνιος και ότι μπορεί να βελτιώνει το επίπεδο του λαού». Συμπλήρωσε πως «κατηγορείτε εμάς ότι διώξαμε τις επιχειρήσεις, όταν επιδοτείτε βιομήχανους για να φεύγουν στη Βουλγαρία, αποδεικνύοντας αυτό που λένε οι κομμουνιστές, ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».
«Σε ποιον επιτίθεστε; Στο ένα εκατομμύριο ανέργους, τους λέτε ότι πρέπει να ζήσουν σε αυτό το χάλι;» αναρωτήθηκε. «Στους χαλυβουργούς που δουλεύουν στους 700 βαθμούς και τους λέει ο Μάνεσης να πάνε να δουλέψουν με 450 ευρώ; Πάτε εσείς να δουλέψετε εκεί μέσα; Ετσι απλά να κάθεστε;».
«Εχετε εξαπολύσει μια γιγαντιαία προπαγάνδα για να τρομοκρατήσετε τον κόσμο. Σου κόβω το ένα χέρι, όμως σκέψου να σου έκοβα και το άλλο» σχολίασε καταληκτικά ο Θ. Παφίλης, προσθέτοντας πως «γίνεται προσπάθεια να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να στηθεί το μαγειρείο». Τόνισε πως «εμείς λέμε να τρομοκρατήσει ο λαός αυτός που τον τρομοκρατούν», αφού «το δίλημμα δεν είναι "χρεοκοπία ή χρεοκοπία". Το δίλημμα είναι ανατροπή ή κόλαση».
Επίθεση δίχως τέλος
Στους δύο βασικούς αντιλαϊκού πυλώνες του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος: Στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε βάρος των λαϊκών αναγκών και στη δημιουργία των βάσεων για συνολική ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Σχολιάζοντας την αναθεώρηση, επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει «ανάγκη να αναδιατυπώσει στόχους και μεγέθη σε σχέση με αυτά που προέβλεπε. Θα έχουμε νέα αναδιατύπωση στόχων και νέα ευκαιρία - αφορμή κλιμάκωσης, γενίκευσης της αντιλαϊκή επίθεσης».
Αυτό επισήμανε θα συμβεί «με βασικό στόχο την προσπάθεια να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία σε συνθήκες πρωτογενούς πλεονάσματος». Ομως σημείωσε, «από ποιον θα προέλθουν τα πρωτογενή πλεονάσματα; Από μια νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, τη στιγμή που συζητά το οικονομικό επιτελείο σε αγαστή συμφωνία με ΔΝΤ και ΕΕ για να μειώσετε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές του κεφαλαίου. Αρα θα προέλθει από κλιμάκωση φοροεπιδρομής και από μια ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση μισθών, συντάξεων και δαπανών για ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». Σημείωσε παράλληλα ότι τα πλεονάσματα αποσκοπούν στο «να χρηματοδοτείτε πιο μαζικά τις ανάγκες κεφαλαιοκρατών».
Οσον αφορά τις συντάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «θα έχουμε και συνέχεια. Αυτά όλα τα εντάσσετε στη βιωσιμότητα ασφαλιστικών Ταμείων, η οποία δεν είναι αυτοτελής διαδικασία αλλά συνδέεται με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Οταν η ανεργία είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ή γενικεύονται οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και με νομοθετικές ρυθμίσεις απαλλάσσετε τους κεφαλαιοκράτες από εισφορές, είναι φανερό ότι μόνιμα τα Ταμεία θα είναι στο κόκκινο με αποτέλεσμα να έρχεται κλιμάκωση συνέχεια ασφαλιστικών μέτρων». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα έχουμε νέο ασφαλιστικό που θα αυξάνει τα όρια ηλικίας και θα μειώνει παροχές, συντάξιμες αποδοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου