Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα



Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από την αρχή του χρόνου, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα που είναι ενταγμένα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, είχαν ξεκινήσει μια σκληρή μάχη με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την ανανέωση της Συλλογικής τους Σύμβασης. Από το Φλεβάρη με απόφαση των συνδικάτων τους άρχισαν απεργία σε όσες επιχειρήσεις αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση της Σύμβασης. Από αυτές οι κυριότερες ήταν οι 10 που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ορισμένες που δουλεύουν σε επισκευαζόμενα πλοία στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας.   
Ο αγώνας αυτός είναι ταυτόχρονα και η απάντηση των εργατών στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια που εκδηλώθηκε από εργολάβους, τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, επιστρατεύοντας και τα γνωστά παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ των εφοπλιστών, να περάσουν στη Ζώνη ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα πείνας, διαγράφοντας ταυτόχρονα δικαιώματα δεκαετιών που έχουν πληρωμένα οι εργάτες ακόμα και με αίμα. Το μαύρο μέτωπο νόμιζε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας που μαστίζει τη Ζώνη και έχει δημιουργήσει η δική του, η αντιλαϊκή πολιτική θα μετέτρεπε τους εργάτες σε εύκολα θύματα, ώστε να δεχτούν μεροκάματα των 23 και 25 ευρώ, σαν και αυτά δηλαδή που έχει επιβάλει η ΖΗΜΕΝΣ, στους ηλεκτροτεχνίτες του συνεργείου της.  
Οι σκηνές που εκτυλίσσονταν το προηγούμενο διάστημα μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου ήταν μοναδικές και 


δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Οι απεργοί, των οποίων η πλειοψηφία είχε να δει μεροκάματο ακόμα και δύο χρόνια, αξημέρωτα βρίσκονται στα πόστα τους περιφρουρώντας την απεργία τους.
Έτσι την 1η  Μάρτη 8 από τις 10 εργολαβικές επιχειρήσεις που δουλεύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μία από τις δύο εταιρείες που δεν υπέγραψαν ήταν και η ΖΗΜΕΝΣ.
Ο αγώνας των εργατοτεχνιτών όμως συνεχίστηκε για την υπογραφή της σύμβασης και από τις υπόλοιπες εταιρείες. Έτσι χτες νικητές πέρασαν το πρωί την πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας οι 70 ηλεκτροτεχνίτες της εργολαβικής επιχείρησης ΖΗΜΕΝΣ. Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους, η συσπείρωσή τους με τα ταξικά τους συνδικάτα, η αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία που βρίσκονται στα Ναυπηγεία, ανάγκασε την εργολαβική επιχείρηση, τμήμα της πολυεθνικής, να αποδεχτεί την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το 2012.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θετικό αποτέλεσμα που καταγράφει ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτέλεσμα που μετράει θετικά για όλη την εργατική τάξη. Ένα αποτέλεσμα που έρχεται να δείξει στην πράξη ότι η αναμέτρηση γίνεται στους τόπους δουλειάς, να δείξει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι και έχουν ισχυρά ταξικά σωματεία.  
Αποδείχθηκε πως μπορεί τα κόμματα του κεφαλαίου να κάνουν υπερωρίες και καθημερινά να ψηφίζουν 10άδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, όμως αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις μαζί με το ΠΑΜΕ βροντοφώναζαν, ότι όλα θα κριθούν στους χώρους δουλειάς. Καθημερινά ο αγώνας των εργατών φέρνει αποτέλεσμα.    
Γι’ αυτό σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύσουν την πάλη τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να δυναμώσουν  το ΠΑΜΕ! Για ένα  κίνημα που δε θα τα “διπλώνει”, δε θα κάνει κωλοτούμπες αλλά με ταξική συνέπεια θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Κίνημα που θα δίνει παράλληλα την προοπτική στην πάλη της καθημερινής δράσης.
Ώστε η εργατική τάξη με τη συμμαχία της να σηκώσει ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα δικά της συμφέροντα. Να πάρει στα χέρια της και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου