Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πάμε σε μισθούς Βουλγαρίας, με υπογραφή Βενιζέλου - Κατώτερη αμοιβή τα 180-287 ευρώ

πηγή: e-typos
Δεσμεύσεις-σοκ, που θα προκαλέσουν περαιτέρω μειώσεις έως και 65% στους ήδη «κουρεμένους» κατά 22%-32% βασικούς μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπές συνολικών αποδοχών έως και 80%, σταδιακά μέσα στην τριετία 2013-2015, ανέλαβε η ελληνική πλευρά με την υπογραφή του νέου επαχθούς Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής!

Το μέτρο σύγκρισης

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», το κείμενο του νέου Μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν ο διορισμένος πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, δεσμεύει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, το αργότερο ως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στην υιοθέτηση ρυθμίσεων που θα προβλέπουν την… «απλοποίηση» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσω της καθιέρωσης ενός ενιαίου κατώτατου βασικού μισθού για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του χρόνου προϋπηρεσίας και της οικογενειακής κατάστασης!
Ο μισθός αυτός θα πρέπει, ταυτόχρονα, να είναι «ευθυγραμμισμένος» με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στις λεγόμενες συγκρίσιμες χώρες, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, όπου οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 170 και 287 ευρώ το μήνα!

Μέχρι τέλος Ιουλίου

Συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης, την οποία καλούνται να δρομολογήσουν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι (οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των 


 εργαζομένων), προφανώς υπό την απειλή μιας νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θα είναι να εξομοιωθούν οι προβλεπόμενες σήμερα κατώτατες βασικές αποδοχές όλων των εργαζομένων με τις  -ταυτόχρονα προσαρμοζόμενες σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα- κατώτατες αποδοχές των νεοεισερχόμενων αγάμων νεαρών εργαζομένων και να υποστούν, σταδιακά, περαιτέρω μειώσεις έως και 65%, από το 2013 και μετά! Μια τέτοια εξέλιξη, αν συνδυαστεί με την επικείμενη κατάργηση των επιδομάτων γάμου και των λοιπών πρόσθετων παροχών που προβλέπουν οι ισχύουσες αυτή τη στιγμή κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε σωρευτικές μειώσεις συνολικών αποδοχών έως και 80% μέχρι το 2015!

Τσουνάμι…

Πέραν αυτής της νέας, επαχθέστατης για τους εργαζομένους, δεσμεύσεως, η τελική συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου με την Τρόικα για το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι οι αποδοχές των κρατικών λειτουργών που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα μειωθούν κατά 12% σε μέσα επίπεδα από την 1η-7-2012 αντί 10% από την 1η-9-2012 που είχε συμφωνηθεί αρχικά! Προβλέπει επίσης την εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων στη φορολογία, την κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών προς τις ευπαθείς ομάδες και την αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», νέες περικοπές στο εφάπαξ και τις κύριες συντάξεις, συρρίκνωση του κράτους και απολύσεις 140.000 εργαζομένων μέχρι το 2015.
 
Ερχονται…

Αναλυτικά, οι νέες καταστροφικές παρεμβάσεις στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών για τις οποίες δεσμεύτηκαν οι κ.κ. Παπαδήμος, Βενιζέλος και Προβόπουλος είναι οι ακόλουθες 6:

1 Αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μέχρι το τέλος Ιουλίου!
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 24 του βασικού κειμένου του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής, «η κυβέρνηση θα εργαστεί  μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους  για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο». Ειδικότερα, «έως το τέλος Ιούλιου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους»! Στο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, που αποτυπώνει επίσης τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι έως το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα συντάξει «ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την λεπτομερή αναμόρφωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης» και διευκρινίζεται ότι η «αναμόρφωση» αυτή «θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει την βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους»! Ακόμη πιο αποκαλυπτικά τού πόσο δυσμενής για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχει προσυμφωνηθεί να είναι αυτή η αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ είναι τα παρακάτω αποσπάσματα από τις παραγράφους 45 και 46 της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο:
* «Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ονομαστικά υψηλότερος από τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες, κυρίως τις γειτονικές (σ.σ. βαλκανικές) χώρες και άλλες νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες»!
* «Η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για να απλοποιήσουν την ΕΓΣΣΕ και να καθιερώσουν ένα ενιαίο ποσό κατώτατου μισθού σε μία πιο μόνιμη βάση, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σχετίζεται με το τρέχον σύστημα, το οποίο προβλέπει διαφορετικούς κατώτατους μισθούς ανάλογα με τον τύπο της εργασίας, την εκπαίδευση, την οικογενειακή κατάσταση και την αρχαιότητα, χωρίς αυτές οι διαφορές στα επίπεδα των μισθών να αντικατοπτρίζουν, κατ 'ανάγκην, την παραγωγικότητα»!
 
2 Μείωση των συνολικών αποδοχών των 250.000 λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα «ειδικά μισθολόγια», 12% κατά μέσο όρο από την 1η-7-2012.
Το κείμενο του Μνημονίου που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 2/3 προέβλεπε ότι οι μειώσεις των αποδοχών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων και των λοιπών δημοσίων λειτουργών θα ανέλθουν σε 10% κατά μέσο όρο και επιβληθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Το συνολικό ύψος της εξοικονόμησης που θα προέκυπτε είχε υπολογιστεί στα 114 εκατ. ευρώ για το 2012 και στα 226 εκατ. ευρώ το 2013. Στο κείμενο του Μνημονίου που επισυνάπτεται στις εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η δέσμευση έχει αλλάξει επί το δυσμενέστερον! Προβλέπει μειώσεις αποδοχών 12% κατά μέσο όρο από την 1η Ιουλίου 2012 που θα αποδώσουν εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ εντός του 2012.
 
3 Εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων στη φορολογία από τον Ιούλιο.
Οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος δεσμεύτηκαν για την «απλοποίηση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, τη φορολογία εισοδήματος και τη φορολογία ακινήτων. Πίσω από τις δεσμεύσεις αυτές κρύβονται προειλημμένες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Τρόικας για:
* εφαρμογή νέας επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας με 5 αντί για 9 κλιμάκια, που επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα και φοροελαφρύνει τους πλουσίους
* αυξήσεις-φωτιά στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που επιβαρύνουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών ακινήτων
* κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου
* κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων για τους διαμένοντες μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους
* κατάργηση των εκπτώσεων του 10% των προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων από το φόρο εισοδήματος
* περικοπές φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, αναπήρους, πολυτέκνους, τριτέκνους, ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται μόνο σε όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα πολύ χαμηλό όριο
* αυξήσεις φόρων στην κατοχή και τη χρήση της ακίνητης περιουσίας, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, της αντικατάστασης του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο που θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια
* εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
* επιβολή αυτοτελούς φόρου 20% στα εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, υπεραξίες από πωλήσεις ακινήτων, ομολόγων, μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων
* κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων πάνω από 10.000 ευρώ και εφαρμογή καθεστώτος επιτηδευματία, που συνεπάγεται υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων.

4 Κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών που καταβάλλονται προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας».
Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι, γονείς φοιτητών σπουδαζόντων μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα χάσουν οριστικά τα επιδόματα που λαμβάνουν  από την 1η-1-2013 καθώς η «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα δέσμευσαν, με το νέο Μνημόνιο, την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει (βάσει εκθέσεων και μελετών που θα καταρτιστούν και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες) σε αντικατάσταση όλων των προβλεπόμενων σήμερα κοινωνικών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, τριτεκνικών, πολυτεκνικών, αναπηρικών, ανεργίας, φοιτητικών κ.λπ.) από ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», το οποίο θα καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να το εισπράττουν μόνο όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή όσοι έχουν ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ! Στόχος είναι να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες συνολικού ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2-4,4 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

5 Νέες περικοπές στις εφάπαξ παροχές και τις κύριες συντάξεις.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο και τις εκθέσεις αξιολόγησης της Κομισιόν και του ΔΝΤ που το συνοδεύουν η επόμενη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην επανεξέταση των συνταξιοδοτικών δαπανών με στόχο να περικοπούν άλλα 2-4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1%-2% του ΑΕΠ. Η Τρόικα έχει δεσμεύσει την ελληνική πλευρά για επανεξέταση των συνταξιοδοτικών δαπανών με σκοπό την επιβολή νέων περικοπών στις κύριες συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές.
 
6 Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών και οργανισμών και απολύσεις 140.000 υπαλλήλων έως το 2015.
Το Μνημόνιο δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση των λειτουργιών του Δημοσίου για να περικοπούν δαπάνες και να εξοικονομηθούν περίπου 2-2,2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ τη διετία 2013-2014.Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, έχει συμφωνηθεί οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των λειτουργιών του Δημοσίου και να έχουν εντοπίσει τους τομείς στους οποίους θα γίνουν περικοπές δαπανών. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής δημόσιας διοίκησης, στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση χιλιάδων μονάδων και υπηρεσιών του Δημοσίου, στην ανάθεση καθηκόντων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, στον εντοπισμό και την απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 την περίοδο 2011-2015. Δεδομένου ότι το 2011 απομακρύνθηκαν μόλις 10.600 περίπου (10.000 μέσω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και άλλοι 600 περίπου μέσω εργασιακής εφεδρείας), την περίοδο 2012-2015 θα απομακρυνθούν τουλάχιστον άλλοι 140.000 εργαζόμενοι, ακόμη και με άμεσες απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου