Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Είναι «αντισυστημική» η «Χρυσή Αυγή»;


-- Τι κρύβεται πίσω από την αυτοπροβολή της «Χρυσής Αυγής» ως αντισυστημικής δύναμης;
Αξίζει να δούμε μερικά από τα προεκλογικά τους συνθήματα που επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά ίσα ίσα είναι κομμάτι του ίδιου αστικού πολιτικού συστήματος, χρήσιμο, αφού η ύπουλη προπαγάνδα της καλλιεργεί συγχύσεις ως προς τους πραγματικούς της σκοπούς και το τι πολιτικά πρεσβεύει.
Λένε: «Γύρισε την πλάτη σου στο σάπιο κατεστημένο». Είναι παγίδα. Τι εννοούν κατεστημένο; Την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών ή την πολιτική που τους υπηρετεί; Μήπως αμφισβητούν το αστικό πολιτικό σύστημα; Δε λένε συγκεκριμένα. Θέλουν να θολώσουν τα νερά και τέτοιες τοποθετήσεις είναι απάτη. Οι ίδιοι καλούν το λαό να γυρίσει την πλάτη στους «πολιτικούς της διαφθοράς», στους «ψευτοπατριώτες», στους «νταβατζήδες», στους «διεθνείς τοκογλύφους», «στη φαυλοκρατία» και την «οικογενειοκρατία», όπως αναφέρουν σε προεκλογικό τους υλικό. Γιατί μιλά 
 
για αυτό το «κατεστημένο»; Είναι η επικίνδυνη άποψη που εκφράστηκε και στις «πλατείες» με το σύνθημα «οι 300 στο Γουδή», τσουβαλιάζοντας όλα τα κόμματα. Δηλαδή, στην ίδια ζυγαριά τα αστικά κόμματα και το ΚΚΕ. Είναι αντίληψη που καθόλου δε βλάπτει ούτε τα αστικά κόμματα, πολύ περισσότερο τους αστούς, αφού μπορεί να εκτονώνει τη δυσαρέσκεια λαϊκών τμημάτων από την αντιλαϊκή πολιτική σε αδιέξοδη για τα ίδια κανάλια, αφού δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών και την εξουσία τους.
Λένε: «Οχι στο μνημόνιο της υποταγής». «Οχι στους πολιτικούς της διαφθοράς». «Οχι στους ψευτοπατριώτες». «Θα επιτρέψεις η γενιά σου να γίνει δούλος των τοκογλύφων;» «Λέω ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ της Τρόικα, των διεθνών τοκογλύφων και του σιωνιστικού κεφαλαίου». Αρα προβάλλει ως διέξοδο μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το «έθνος και την πατρίδα» και όχι για το λαό. Μόνο που αυτό το έθνος και αυτή η πατρίδα είναι των αστών και της εκμετάλλευσης. Και πάει πολύ, οι απόγονοι αυτών που συνεργάστηκαν στην κατοχή με τους Γερμανούς, να κάνουν τάχα «αντικατοχικό και αντιγερμανικό αγώνα». Είναι εντυπωσιακή η ταύτιση των εκτιμήσεων - προπαγανδιστικών θέσεων της «Χρυσής Αυγής» στη σημερινή συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις «εθνικο-πατριωτικές» θέσεις διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όπως η «Σπίθα», η «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.» των Θεοδωράκη και άλλων, το ΕΠΑΜ του Καζάκη, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Καμμένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. που μιλούν για πολιτικές ηγεσίες που πρόδωσαν την Ελλάδα στους ξένους. Αυτή η «εθνικοπατριωτική» αντίληψη και φρασεολογία (αντιμνημονιακά σχήματα, θέσεις περί «κατοχής» κ.λπ.), αποτελεί αντίληψη της «Χρυσής Αυγής». Οπως και η επιλογή άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων όπως η Ρωσία, η Κίνα, κλπ.
Ενα από τα συνθήματά τους είναι: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: Για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των "νταβατζήδων" και να ανασάνει επιτέλους ο λαός». Ποιους εννοεί «νταβατζήδες»; Δεν το ξεκαθαρίζει. Πάλι για να δημιουργήσει σκόπιμα συγχύσεις. Βεβαίως, δεν εννοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η θέση της στην απεργία της «Χαλυβουργίας», ιδιαίτερα στο Βόλο που έδρασε ως πέμπτη φάλαγγα του Μάνεση και με ανακοίνωσή της καλούσε τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι να δουλεύουν με τους όρους του εργοδότη γιατί υπάρχει κρίση και θα χάσουν τη δουλειά τους και να μη συμμετάσχουν στην απεργία, αποκαλύπτει φιλοεργοδοτική πολιτική. Εννοεί τους «τοκογλύφους», που λέει παραπάνω; Και εδώ, βεβαίως, δεν εναντιώνεται στις τράπεζες γενικά, αλλά στις τοκογλυφικές τράπεζες που δανείζουν το κράτος, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν καλές και κακές τράπεζες. Ετσι επιδιώκουν να εμφανίσουν αντι-πλουτοκρατική συνθηματολογία για να παγιδέψουν λαϊκά στρώματα.
Λένε ακόμη: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: "Για να ανήκει η Ελλάδα στους Ελληνες!"». Κάποτε το έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ επίσης ταυτίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του λαού. Και ενώ αναζητούν άλλες συμμαχίες με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, συμμαχίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συσκοτίζουν αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι υπηρετεί η πολιτική τους το κεφάλαιο, για να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις στη σαπίλα του καπιταλισμού, στην εκμετάλλευση. Είναι δύναμη αντιδραστική που θα κάνει τα πάντα και με κάθε μέσο για τη σωτηρία του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες, στο λαό.

Π.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου