Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Oταν οι Αμερικανοί μιλούν για ..χούντες!

από e-globbing



''Η πολιτική αστάθεια και η εξέγερση έχουν απλωθει κατά μήκος των ακτων της Μεσογειακης Βόρειας Αφρικής και μέχρι τη Συρία, αλλά γιατί να σταματήσουν εκεί; Γιατί να μην επεκταθουν και προς την Ελλάδα, για παράδειγμα'', (αναρωτιεται ο συντακτης του αρθρου της Wall Street Journal).
To αρθρο συνεχιζει:  

''Αξίζει να θυμηθούμε ότι Ελληνες στρατηγοί οργάνωσαν ένα πραξικόπημα το 1967 και στη συνέχεια κυβερνησαν στη χώρα ως χούντα . Η δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε μέχρι το 1975. Αυτό δεν συνεβει πολύ καιρό πριν.
Ο ελληνικος στρατος εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική δύναμη στη χώρα. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις της, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- 3,2%, ενω ο μέσος όρος στην ΕΕ ειναι 1,6%, -σύμφωνα με τα στοιχεια του Stockholm International Peace Research Institute (Διεθνους Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης στη Στοκχόλμη). 
Η ημέρα που η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα- σταματωντας άλλη μια τεράστια εισροη κεφαλαιων από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Όταν οι γραφειοκράτες δεν θα πληρώνονται, βαζουν κάτω τα εργαλεία τους και πάνε σε απεργία. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα χρήματα σταματήσουν να ρεουν στο στρατο;.....
Τον Ιούνιο μια έκθεση από την CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν δυνατό να συμβει στην Ελλάδα. Αυτη δημοσιευτηκε στο blog Business Insider, για παράδειγμα.
Κάθε επιπρόσθετο κομμάτι της αναφοράς από την Αθήνα δείχνει πόσο ακυβέρνητη ειναι η χώρα. Οι φοροεισπράκτορες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά λενε ψέματα σχετικά με τα εισοδήματά τους όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθον για να ελαχιστοποιησουν το φόρο που θα καταλήξουν να πληρώσουν. 
Μια απελπισμένη κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους φόρους μέσω των λογαριασμών της 


ηλεκτρικής ενέργειας του κοσμου, αλλά τα συνδικάτα ηλεκτρικής ενέργειας λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συλλογές φορων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να περικόψει ακόμα και το εργατικό δυναμικό της. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Εφημερίδας Wall Street Journal, η Ελλάδα, η οποία συμφώνησε να απολύσει 80.000 εργαζομένους του δημόσιου τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το περασμενο Μάρτιο, επίσης έτυχε να προσλάβει 25.000 εργάτες τα τελευταία δύο χρόνια.
Υπάρχουν άφθονοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τηρησει τις απαραίτητες υποσχέσεις για να πάρει τα χρήματα από την τρόικα για να τα καταφερει τους επόμενους μήνες. Οι προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μπορεί κάλλιστα να είναι έντιμες. Αλλά δεν έχουν καταφέρει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή επιβάλλοντας ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια συρρικνωμενη οικονομία, ακριβως ενισχύει το φαύλο κύκλο. Περισσότερα χρήματα απλα αναβάλλουν τωρα την πτωχευση.
Η μόνη επιτυχημενη εναλλακτική λύση θα ήταν η Γερμανία να αναλάβει τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα, με τη μορφή ενός ομολόγου της ευρωζώνης και ενος ενιαίου φορολογικού συστήματος για το ενιαίο νόμισμα. Το πρόβλημα εδώ είναι η επιβολή. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ήδη ειναι εκνευρισμενοι να εκλαμβανονται ως κοροιδα απο αυτό που θεωρουν ως μια απερισκεπτη περιφερεια.
Θα ηταν πρόθυμοι να δωσουν ακομη περισσότερα χρήματα σε μια οικονομία στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και την οποία δεν εμπιστεύονται; Επειδή ένα ομολόγο ευρωζώνης μεσα στην τρέχουσα δομή του ευρώ με την υπάρχουσα σύνθεσή των μελων της, σημαίνει πανω κατω μόνιμες μεταβιβασεις από τον πυρήνα προς την περιφέρεια.
Θα μπορούσε η Ελλάδα να πτωχευσει και να παραμένει στη ζώνη του ευρώ; Μερικοί σχολιαστές υποστηριζουν οτι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, αν και, για άλλη μια φορά, χωρίς ομολογα ευρωζώνης η Ελλάδα όχι μόνο θα αποκλειστει από τις αγορές, αλλά θα πρέπει να "αποπληθωρισει" το δρόμο της προς την ανταγωνιστικότητα πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να συνεχίσουν να ειναι υποχρεωμένοι να ζουν με επαχθείς περιορισμούς που επιβάλλονται από μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη προς τη γερμανική οικονομία. Και η λιτότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο χάος στους ελληνικους δρόμους και να δώσουν στο στρατο ακόμα περισσότερο κίνητρο για να παρέμβει. Ειδικά αν η δική τους θέση διαβρωνοταν.
Είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα; Ίσως όχι. Αλλά είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αν συνεβαινε αυτό, πόσο ευτυχής θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να έχει μια στρατιωτική δικτατορία, στην ομαδα της'';

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου