Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεταφυσική σαν τελευταία γραμμή άμυνας στην υπεράσπιση του καπιταλισμού

από e-globbing


Άπιστος που αμφισβήτησε το "άκτιστο και αιώνιο" του καπιταλισμού
Τελικά από ό,τι φαίνεται ο καπιταλισμός δεν καταστρέφει μόνο τις παραγωγικές δυνάμεις που κατορθώνει να δημιουργήσει προκειμένου να κρατηθεί στην ζωή, αλλά δεν διστάζει να καταπατήσει με τον πιο άτσαλο τρόπο και τις πνευματικές εκείνες που θα έπρεπε να ήταν η τιμή και το καμάρι του, όπως οι αξίες του διαφωτισμού και η χρήση του ορθού λόγου.
Εβλεπα το άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Σουηδία, και συνειδητοποίησα πως πουθενά δεν επιδιώχθηκε ποτέ να αποδειχτεί από την πράξη αυτό η καπιταλιστική θεωρία ισχυρίζεται:
Πως δηλαδή η «αυτορύθμιση των αγορών» επιφέρει –σε βάθος έστω χρόνου- γενικότερη κοινωνική ευημερία. Ισα-ίσα η κουβέντα και μόνο για την πειραματική απόδειξη κάτι τέτοιου συναντά την λυσσασμένη αντίδραση των ταλιμπάν των αγορών, οι οποίοι στην χειρότερη περίπτωση θεωρούν βλάσφημη, και μόνο την αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων για αυτό –το αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν αυταπόδεικτο αξίωμα, χωρίς όμως να μας λένε από που προκύπτει κάτι τέτοιο-, στην καλύτερη καταφεύγουν στο σόφισμα πως «οι αγορές» δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο και την «ελευθερία κινήσεων»(!!!!!!!!!!) προκειμένου να ... «αυτορυθμιστούν»(!!!!!!!!!!), την στιγμή που τα  προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και κατάργησης κάθε κρατικής κοινωνικής παρέμβασης έχουν ολοκληρωθεί στην Αγγλία και τις ΕΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του ’80! Πόσο χρόνο θέλουν πια αυτές οι ρημάδες οι «αγορές» που είναι ενάντια στο «κράτος» από άποψη, αλλά αποροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κοδυλίων όπου έχουν εφαρμοστεί αυτές οι πολιτικές; Επέφεραν τελικά μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία αυτές οι πολιτικές όπου εφαρμόστηκαν (και μάλιστα σε βάθος 35ετίας) ή τελικά επέφεραν για την συντριπτική πλειοψηφεία του πληθυσμού την μεγαλύτερη μεταπολεμική τουλάχιστον εξαθλίωση; Γιατί η κοινωνική ευημερία έτσι μετριέται και όχι βέβαια με το «κατά κεφαλή εισόδημα» που βγαίνει από την σούμα  των υπερκερδών που αποκομίζουν πέντε – δέκα παράσιτα δια των εκατομυρίων εξαθλιωμένων μιας χώρας. Για το τελευταίο μάλλον θα ρίξει ο Φρήντμαν φωτιά και θα με κάψει, κάτι σαν εμένα ξεσηκώνουν τον κόσμο να μην αφήνει τις αγορές να κάνουν την δουλειά τους....
Αλλά τα παραπάνω, όσο και αν φανεί παράξενο, απευθήνονται σε «σκεπτόμενους» ανθρώπους.
Η μεταφυσική του λαϊκισμού τους όμως είναι το κάτι άλλο, αυτοί τον Ρουσό θα τόνε καίγανε στην πυρά...
Και τώρα θαυμάστε επιχείρημα και υποκλιθείτε στους γίγαντες του ορθολογισμού αστούς δημοσιογράφους (από την χθεσινή συνέντευξη της Α.Παππαρήγα στο MEGA) επί λέξη:
«Πως μπορείτε να υποστηρίζετε (σ.σ. εννοόντας τον σοσιαλισμό) κάτι που δεν υπάρχει πουθενά;» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λες και ο καπιταλισμός υπήρχε από πάντα! Λες και υπάρχει το ο,τιδήποτε σε αυτόν τον κόσμο δίχως αρχή-μέση-τέλος (εκτός από την βλακεία τους-δεν παίρνω όρκο)!
Λες και ακόμη και το ίδιο το σύμπαν υπήρχε «από πάντα», οπότε κάτι τέτοιο θα όφειλε και ο σοσιαλισμός προκειμένου να τον πάρουμε σοβαρά.
Ακόμη και για τους παππάδες του μεσαίωνα, ακόμη και για τους ταλιμπάν, ακόμη και για τους πιο φανατικούς των σκοταδιστών, το μόνο που παραδέχονται ως «άκτιστο» (αναγκαστικά χρησιμοποιούμε θρησκευτική ορολογία, τι να κάνουμε;) είναι ο θεός!
Ε λοιπόν όχι κύριοι ταλιμπάν! Και ο καπιταλισμός «ακτιστος» είναι τελικά, υπήρχε από πάντα και προφανώς θα υπάρχει και για πάντα σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του MEGA, αφού «ό,τι δεν υπάρχει σήμερα, δεν θα υπάρξει και ποτέ!»
Και κανείς δεν τους πήρε με τις πέτρες (οι τομάτες έχουν πάει στα ύψη, το ξέρω)!
Τελικά έχουμε και όλη την δουλειά μπροστά μας, όπως ο πόλεμος με την μεταφυσική, που θα έπρεπε κανονικά να έχουν κάνει για εμάς οι αστοί.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου