Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στη Βόνιτσα την Παρασκευή 23/9 το πρωί από κοινού μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα στο εργοτάξιο, εκπρόσωποι της επιτροπής Πρέβεζας του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας , εκπρόσωποι Σωματείων από την ευρύτερη περιοχή καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Ηπείρου Κώστας Κωτσαντής. Η παράσταση διαμαρτυρίας στόχο είχαν  την καταγγελία της εταιρείας ΑΕΓΕΚ και τους εκπροσώπους της στο εργοτάξιο, για παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων και την απαίτηση για άμεση επαναπρόσληψη και καταβολή των δεδουλευμένων τους. Εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωτοστατήσει  στην επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη συγκρότηση εργοταξιακού σωματείου.     
Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της Βόνιτσας της οδού ΑΜΒΡΑΚΙΑ-ΑΚΤΙΟ, την ευθύνη κατασκευής του οποίου έχει η ΑΕΓΕΚ, είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη παρόλο που η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας είναι σε πολύ καλό επίπεδο αφού όλα τα εντάλματα πληρωμής του ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο προς την εταιρεία είναι πληρωμένα.
Εδώ πρέπει να αναδειχθούν και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν εφαρμόζει τον Νόμο 3669/2008 για τα δημόσια έργα, όπου ρητά αναφέρεται η υποχρέωση τους να καλέσουν την εταιρεία να πληρώσει τους εργαζόμενους και αν δεν το κάνει μέσα σε 15 μέρες να παρακρατήσει τα χρήματα που παίρνει η κατασκευάστρια εταιρεία και να πληρώσει το ίδιο το Υπουργείο τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι μη αντέχοντας άλλο την κοροϊδία και την εξαπάτηση και με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας στις 15 του Σεπτέμβρη προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.  Οι εργαζόμενοι πέρα από τα δεδουλευμένα διεκδίκησαν ανθρώπινα ωράρια εργασίας, καταγγέλλοντας τον εξαναγκασμό από την εταιρεία σε μαύρη εργασία 1 ώρα την ημέρα, την παράνομη μισάωρη εργασία για το διάλειμμα και την μαύρη εργασία τα Σαββατοκύριακα.
 Η εργοδοσία όμως αποθρασυμένη από τη συναίνεση της κυβέρνησης και προκειμένου να σπάσει το ηθικό, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων προχώρησε σε τρομοκρατικές και παράνομες απολύσεις των πρωτεργατών.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στην παράσταση διαμαρτυρίας απέδειξαν με τα λεγόμενα τους ότι η εταιρεία έχει οικονομική ρευστότητα, το έργο προχωρά κανονικά και άρα δεν υπάρχει λόγος ούτε για απολύσεις αλλά ούτε και για στάση πληρωμών. Άρα οι απολύσεις στόχο είχαν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργαζομένων γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τους κατήγγειλαν για στοχοποιημένες και παράνομες απολύσεις.
Οι εκπρόσωποι τις εταιρείας προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα πρόταξαν το σαθρό επιχείρημα ότι πλησιάζει χειμώνας και πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού, ψελλίζοντας ακόμα ότι οι απολύσεις των πρωτεργατών ήταν τυχαίες (!) και ότι η καθυστέρηση των πληρωμών οφείλεται σε ενδοεταιρικές καθυστερήσεις κλπ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων αποδόμησαν ένα ένα τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της εργοδοσίας τους κατέστησαν σαφές πως οι εργαζόμενοι δε τρομοκρατούνται και αν δε πάρουν πίσω τις απολύσεις και δε καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, η απάντηση των εργαζόμενων θα πάρει πιο δυναμικά χαρακτηριστικά με απεργία, αποκλεισμό του εργοταξίου, κινητοποίηση εργαζομένων έξω από αυτό.   
Η παράσταση διαμαρτυρίας είχε διττό στόχο από τη μία να παρθούν πίσω οι απολύσεις και από την άλλη να καταδείξει πως σήμερα μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων και ο ενωμένος αγώνας μπορεί να τσακίσει την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία να σπάσει το φόβο και την μοιρολατρία. Να καταδείξει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν τις τύχες τους, τη ζωή τους στα χέρια τους.
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου