Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Νέα «πακέτα» - κόλαση για τα λαϊκά στρώματα

rizospastis
Συνεδριάζει το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για κούρεμα - «συντεταγμένη πτώχευση»
Ομοβροντία από νέους φόρους, χαράτσια «μόνιμου χαρακτήρα», μαζικές απολύσεις, λουκέτα. Παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012

Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αμπαλάρει τα νέα πακέτα-κόλαση, που αποτελούν ακόμα μία δόση της σφοδρής κλιμάκωσης που ξεδιπλώνουν απέναντι στο λαό, στα πλαίσια της πολιτικής για τη χρεοκοπία του λαού, που θα επιτρέψει τη λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Οι τελικές αποφάσεις για το τρέχον κύμα των αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να «κλείσει» στις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της συνόδου του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους της τρόικας.Στην απελπιστική κατάσταση που δημιουργούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, η αχτίδα του φωτός ξεπροβάλλει στο ταξικό κίνημα, στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στις ορέξεις των καπιταλιστών, για το μόνο που τους πρέπει να εισπράξουν: Τη μαζική άρνηση να τους πληρώσουμε τα χαράτσια, αυτά που ήδη στέλνουν, αυτά που ανακοίνωσαν μόλις την περασμένη βδομάδα, αυτά που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν στις επόμενες μέρες και ώρες. Απύθμενες είναι οι χοάνες της πλουτοκρατίας με τη συζήτηση των καπιταλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού να περιστρέφεται τώρα και γύρω από την επόμενη δόση κουρέματος, για τη μεγαλύτερη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, σε συνέχεια αυτής (21%) που ολοκληρώνουν στους ερχόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη.
Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέρος από την ομοβροντία των νέων μέτρων που ετοιμάζουν και που θα συζητήσουν με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν:
1) Το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.000 ευρώ. Από 12.000 ευρώ για το 2010 ήρθαν με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να το συμπιέσουν (αναδρομικά από 1η Γενάρη 2011) στα 8.000 ευρώ. Προκειμένου να ρίξουν άμεσα χρήμα στις χοάνες της πλουτοκρατίας, σκοπεύουν να εφαρμόσουν το νέο όριο (5.000 ευρώ) από φέτος (Νοέμβρη ή Δεκέμβρη 2011) προκειμένου μέσα από την παρακράτηση να αρπάξουν από δυο και τρεις μισθούς ή συντάξεις και από το δώρο Χριστουγέννων, από αυτά δηλαδή που έχουν αφήσει. Ερχονται τώρα να φορολογήσουν μισθούς και συντάξεις 357 ευρώ το μήνα, «εισοδήματα» 12 ευρώ τη μέρα. Με το χαμηλότερο συντελεστή να μπαίνει στο 10%, η κλοπή ανεβαίνει στα 700 ευρώ το χρόνο και έχει οριζόντιο χαρακτήρα για όλα τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Για εισόδημα 8.000 ευρώ (μέχρι χτες αφορολόγητο) ξελαφρώνουν 300 ευρώ το χρόνο (21,5 ευρώ κάθε μήνα). Σε αυτή την περίπτωση, με την παρακράτηση που θα ξεκινήσουν από φέτος (Νοέμβρη ή Δεκέμβρη), αρπάζοντας και από το δώρο Χριστουγέννων αποδίδουν στα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας και μόνο για το 2011 τουλάχιστον 43 ευρώ.
2) Νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει στην κυριολεξία να ισοπεδώσει τις αποδοχές σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, στενό πυρήνα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ. Το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει την πρωτοφανή μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων σε ποσοστά που θα φτάνουν και το 50%. Η ίδια η κυβέρνηση αναιρεί και τις προηγούμενες ψευτο-υποσχέσεις τάχα για αναπλήρωση της απώλειας μέσα από λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» και επιδόματα. Τα πολύ χειρότερα ετοιμάζουν για τη νέα βάρδια εργαζομένων, όταν και όποτε γίνουν προσλήψεις.
3) Πέφτει τσεκούρι σε όλες τις συντάξεις πάνω από τα 1.200 ευρώ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι συντάξεις αυτές θα μειωθούν κατά 20%! Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των οριζόντιων μειώσεων που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι το 2010, αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω ΛΑΦΚΑ και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
4) Η κυβέρνηση τιμωρεί όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 χρόνων. Καρατομούν το 40% για το ποσό της σύνταξης που είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ. Η πρόκληση είναι ότι ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί και νέα επίθεση στις συντάξεις, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μείωση αυτή θα είναι ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών.
5) Νομιμοποιείται η πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία. Αμεσος στόχος τους, για το 2011, είναι η εκδίωξη από το Δημόσιο 30.000 εργαζομένων. Το μέτρο αφορά τους πάντες, τους εργαζόμενους στο στενό Δημόσιο και τα υπουργεία, τους διάφορους Οργανισμούς, τις πρώην ΔΕΚΟ και σαφώς τους απασχολούμενους στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, η εφεδρεία θα είναι διάρκειας ενός χρόνου, κατά την οποία όσοι ενταχθούν σε αυτή θα παίρνουν το 50-60% του βασικού τους μισθού, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δεν είναι 1.000 ευρώ.
6) Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, μαζικά λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς. Επίσης παραπέρα «παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας». Εδώ υπόψη τους έχουν τη λήψη μέτρων για τη μαζική εξάπλωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μεροκάματου, ώστε να γίνει πιο κερδοφόρα η δραστηριότητα των επιχειρηματιών.
7) Προώθηση του περιβόητου εθνικού φορολογικού συστήματος, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, παράλληλα με το νέο κρατικό προϋπολογισμό. Ανάμεσα σε άλλα ετοιμάζουν νέα χαράτσια, κατάργηση ή συρρίκνωση των «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά, για αυτές δηλαδή που τρεμοπαίζουν στα πόδια.
8)Το χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, επεκτείνονται και πέρα από το 2015, δηλαδή και μετά το σημερινό «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
9)Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπάρχουν «αταξινόμητα μέτρα» με ποσοτικό στόχο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία σκοπεύουν να εξειδικεύσουν με νεότερες αποφάσεις τους.
Το επόμενο πακέτο για το 2012
Ολα τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα και μόνο για τους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τα τέλη του 2011. Από τώρα είναι σαφές ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, ετοιμάζουν:
  • Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το κίνησης, σε συνέχεια των ανατιμήσεων που βάζουν με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (περίπου 40 ευρώ στο χιλιόλιτρο) που μπαίνουν σε εφαρμογή από φέτος τον Οκτώβρη. Μέσα στις προθέσεις τους είναι και η βιαιότερη «προσαρμογή» για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις με εφαρμογή από φέτος το φθινόπωρο.
  • Συρρίκνωση ή κατάργηση στις ήδη πετσοκομμένες «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών, όπως δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, στεγαστικά δάνεια και άλλα μέτρα που πάνε για ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.
  • Νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Ανατιμήσεις και στα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου (5.000 ευρώ) οδηγούν στην εκτίναξη της φορολογικής αφαίμαξης και την παραπέρα συρρίκνωση επιδομάτων, ΕΚΑΣ κ.ά. που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, προκειμένου να ανεβάσουν προς τα πάνω το χαράτσι που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
  • Μείωση των συντάξεων και του ΟΓΑ από την 1η Γενάρη του 2012.
  • Παραπέρα καρατόμηση και όλων των επικουρικών συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης και των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων.
  • Δραστικές περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με μείωση κατά 20%-30% ανάλογα με το ύψος του.
  • Πετσόκομμα της λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου