Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

«Μωρίας Εγκώμιον»


Ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολιάζει σήμερα τον Βασιλιά καρνάβαλο του ΛΑΟΣ, για τα όσα είπε στην Θεσσαλονίκη
Το σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ. αμέσως μετά τη δήλωση Βενιζέλου για το χαράτσι στα ακίνητα ήταν το εξής:
«(το ΠΑΣΟΚ) όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθιά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε τη χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση»!
Δυο μέρες αργότερα, ο Γεώργιος Καρατζαφύρερ, ο και - κατά δήλωσή του - «επόμενος πρωθυπουργός»,
υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί της σταυροφορίας με στόχο την «αποκομμουνιστικοποίηση» της Ελλάδας
(αφού προηγουμένως κατήγγειλε - σε αλλόφρονα κατάσταση - ότι η χώρα «κυβερνάται» υπό... των κομμουνιστών).
Μετά από την ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ.
- ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο DNA του «κομμουνιστική αντίληψη» και ότι η Ελλάδα «κομμουνιστοκρατείται» -
(σσ: ΛΑ.Ο.Σ. είναι το κόμμα που ψήφισε το μνημόνιο, το κόμμα που παρακαλάει τη μια το «κομμουνιστικό» ΠΑΣΟΚ, την άλλη τη ΝΔ, την παράλλη και τους δυο μαζί να το δεχτούν σε μια κυβέρνηση «συνεργασίας», «εθνικής σωτηρίας» κλπ. κλπ. για να συγκυβερνήσει την Ελλάδα από κοινού με το «κομμουνιστικής αντιλήψεως» ΠΑΣΟΚ),
μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ.,
μας ήρθε στο μυαλό μια ιστορία:

Ηταν ένας σοφός, ο οποίος μεγάλος πια στα χρόνια και έμπειρος απ' όσα είχαν δει τα μάτια του, εξηγούσε στους νεότερους:
«Παιδιά μου η βλακεία είναι ανίκητη. Για δυο λόγους:
Πρώτον, διότι για να αντιμετωπίσεις τον βλάκα πρέπει να πέσεις στο θλιβερό επίπεδό του.
Δεύτερον, γιατί ακόμα κι αν κάνεις το λάθος, για να τον αντιμετωπίσεις, να πέσεις στο επίπεδο του βλάκα, αυτός, ο βλάκας, με την τόση προϋπηρεσία στη βλακεία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από σένα στη βλακεία, που πάλι δε θα βγάλεις άκρη».

Τα σοφά αυτά λόγια, εντούτοις, δεν αναιρούν το καθήκον να νικηθεί η βλακεία.
Πώς, λοιπόν, επιτυγχάνεται η νίκη επί της βλακείας;
Και ειδικά επί εκείνου του είδους της επικίνδυνης, της φαιάς και φασίζουσας βλακείας που διά της διαχύσεώς της στην κοινωνία λειτουργεί ως αγωγός με στόχο να αποβλακώσει, να μαγαρίσει την κοινωνία και να την κάνει υποχείριο στα χέρια της τάξης των εκμεταλλευτών - μια τάξη που η «ποιότητά της» φαίνεται και από το γεγονός ότι διαθέτει κάτι τύπους σαν τον Καρατζαφέρη στο πολιτικό της δυναμικό.
Το «Μωρίας Εγκώμιον» του Ερασμου δίνει μια καλή συμβουλή:
Με το να μην παραιτείσαι ποτέ από το καθήκον να εξηγείς στον καθένα ξεχωριστά και στην κοινωνία, συνολικά, πόσο απαραίτητο, πόσο επιτακτικό είναι να «μάθει» να αναγνωρίζει τη βλακεία.
Να «μάθει» να την εντοπίζει, να την αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά. Και, τελικά, γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, να τοποθετείται απέναντί της όπως αρμόζει στα «μαύρα αυγά» που επωάζονται υπό την σκέπη της

1 σχόλιο:

 1. «ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ» του Νίκου Μπογιόπουλου

  Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό, που αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» ώστε να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και γιατί συμβαίνουν. Πρόκειται για μελέτη με σπάνια πολιτική τεκμηρίωση, όπου μέσα από αδιάσειστα στοιχεία κατεδαφίζονται ένας προς ένας οι μύθοι των «πραιτωριανών» των Μνημονίων.

  Το βιβλίο του Μπογιόπουλου σέβεται τον αναγνώστη. Είναι γραμμένο από μια πένα «δροσερή» που δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει, αλλά να ενημερώσει, να εξηγήσει, να αποδείξει και να προτείνει λύση. Γιατί - όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας - «λύση υπάρχει».  ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  «Διπλά εξαιρετικό, με πολυεπίπεδη ανάγνωση. Από τη μια είναι ένα θαυμάσιο αρχειακό corpus και από την άλλη μια διεισδυτική ανάλυση των νόμων της. Το βιβλίο τιμά, εκτός από το μεγαλείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τη δημοσιογραφία την ίδια».

  Γιώργος Σταματόπουλος, «Ελευθεροτυπία»,
  6/7/2011

  «Πολύ προσιτό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τον αναγνώστη που αναζητά να μάθει τι συμβαίνει με την σημερινή κρίση».

  Δημήτρης Καζάκης, seisaxthia.blogspot.com,
  29/7/2011

  «Ο Νίκος Μπογιόπουλος δεν γράφει για τους οπαδούς της άποψής του, ούτε για την δική του προσωπική αυτοεπιβεβαίωση. Γράφει για τον απλό κόσμο. Γράφει για όλους».

  Χρήστος Κάτσικας, www.alfavita.gr,
  8/8/2011

  «Μια βαθιά προσέγγιση της σημερινής κρίσης με πολιτική τεκμηρίωση, πάθος και μια γλώσσα που δυστυχώς δεν τη μιλάνε, ούτε τη γράφουν πολλοί δημοσιογράφοι στις μέρες μας».

  Γιώργος Κουβαράς, «Ελεύθερος Τύπος»,
  18/7/2011

  «Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο»

  «Real News», 23/24/7/2011

  «Για τους λάτρεις τόσο του ρεαλιστικού και τεκμηριωμένου λόγου όσο και της. ουτοπίας»

  «Το ΠΟΝΤΙΚΙ», 21/7/2011

  «Το βιβλίο έχει τη φρεσκάδα ενός άρθρου ή ρεπορτάζ»

  Νίκος Παπαδημητρίου, «Free Sunday», 23/07/2011

  «Σοβαρή προσφορά το πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει. Η εκλαϊκευτική ικανότητα του Ν. Μπογιόπουλου καθιστά το βιβλίο προσβάσιμο όχι μόνο στον διανοούμενο, αλλά στον οποιονδήποτε αναζητά απεγνωσμένα τη χειροπιαστή και λυτρωτική ανασκευή της άθλιας παραπληροφόρησης».

  Δημήτρης Γρηγορόπουλος, «ΠΡΙΝ»,
  14/8/2011

  «Εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο»

  Νίκος Κοτζιάς, «Αξία», 3/9/2011

  ΑπάντησηΔιαγραφή