Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Θα μείνει στα χαρτιά ο νόμος - πλαίσιο


Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Οι φοιτητές και σπουδαστές, χτες βγήκαν ξανά στους δρόμους, δηλώνοντας πως συνεχίζεται ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Την ίδια περίοδο που οι υποστηρικτές του συστήματος και των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση έχουν αναλάβει «δράση», επιδιώκοντας να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, οι φοιτητές και οι σπουδαστές ξεκαθαρίζουν: Ο νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί!
Χτες το μεσημέρι στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα: «Ο νόμος πλαίσιο να μην εφαρμοστεί - Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία - Εξω απ' τις σχολές μας κάθε εταιρεία» κ.ά.
Μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Μάκης Σίμος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τώρα είναι ώρα που ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί. Οσοι υπόσχονται λύσεις μια κι έξω είναι ψεύτες κι επικίνδυνοι. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Χρειάζεται, αντοχή, διάρκεια, εναλλαγή μορφών πάλης που βοηθάνε τη σύγκρουση, τη συμμετοχή και την οργάνωση φοιτητών, σε ζωντανούς Συλλόγους με δράση. Μόνο έτσι το κίνημα αποκτά ικανότητα μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων και του νόμου - πλαίσιο». Η Χριστίνα Κόλα, εκπρόσωπος του Συλλόγου της Νοσηλευτικής κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των Συλλόγων τους και να τις ξαναζωντανέψουν. Ο Ιάσονας Φανός, μετέφερε εμπειρία από το Σύλλογο ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, όπου ΠΑΣΠ και ΔΑΠ «έβαλαν λυτούς και δεμένους ν' ανοίξει η σχολή. Με απειλές στη γραμμή Διαμαντοπούλου πως θα χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική, θέλουν να στείλουν τους σπουδαστές σπίτι τους, να απογοητευτούν. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό».
Αθήνα
Συνεχίζουν να ενοχλούν οι καταλήψεις του ΜΑΣ σε διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων και ιδιαίτερα εκεί που «ρέει» το χρήμα και οι μπίζνες: Προχτές, κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κλήθηκε η Αστυνομία, η οποία... παρακολούθησε την κινητοποίηση.
Σε άλλες πόλεις
Νέα μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και στη Θεσσαλονίκη, με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια, αφού προηγουμένως οι φοιτητές έκαναν στάσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποταγή της στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου και απαίτησαν «έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές».
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης (με τη συμμετοχή και μαθητών και εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ).
Στην Αλεξανδρούπολη έγινε πανεξόρμηση στις στάσεις των αστικών λεωφορείων με τα οποία μετακινούνται οι φοιτητές. Απαίτησαν αύξηση των δρομολογίων για να σταματήσει η πολύωρη ταλαιπωρία των φοιτητών και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν αγωνιστικά σε κάθε προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου (τώρα οι φοιτητές μετακινούνται δωρεάν).
Στην Κοζάνη, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη Λέσχη ως αντίδραση στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων σίτισης. Με την κινητοποίηση, οι φοιτητές σιτίστηκαν χτες το μεσημέρι δωρεάν.
Στο ΤΕΙ Λάρισας, ξεκίνησε χτες κατάληψη του Γραφείου Διασύνδεσης και Ερευνών.
Στα Γιάννενα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, με απαίτηση να καταργηθεί το ποσό των 2,50 ευρώ για τα πάσο.
Στην Κέρκυρα έγινε κινητοποίηση για τη δωρεάν στέγαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου