Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΤΑΧΙ


Διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στην οικονομική τους καταστροφή
Ακάθεκτη προχωράει η κυβέρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ταξί, το οποίο θα περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τα φορτηγά
Από τη συμμετοχή των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στη χτεσινή κινητοποίηση των αυτοκινητιστών
Αποφασισμένη να εφαρμόσει μέχρι τέλους την πολιτική ολοκληρωτικής παράδοσης του ταξί σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση στο ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η παραμικρή ολιγωρία ή παλινωδία από πλευράς (...) κυβέρνησης, είναι ικανή να δημιουργήσει χάος...», λαμβάνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.Το ίδιο όμως αποφασισμένοι, να μη δεχτούν με «σταυρωμένα χέρια» την ανεργία ή τη μισο-απασχόληση και την οικονομική καταστροφή που θα επιφέρει γι' αυτούς η ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, εμφανίστηκαν χτες και οι ταξιτζήδες, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η «φάμπρικα» καταστολής και τρομοκράτησης που έστησε εναντίον τους η κυβέρνηση θα πέσει στο κενό.
Δυναμική παρουσία για ακόμη μία φορά σημείωσαν οι δυνάμεις των Επιτροπών Αγώνα και της ΠΑΣΕΒΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκαλύψουν την ουσία της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των οδικών επιβατικών μεταφορών, την ίδια ώρα που η «πρασινογάλαζη» πλειοψηφία προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει, εμφανίζοντας το όλο πρόβλημα ως «εμμονή» ενός «κακού» υπουργού.
Οι δυνάμεις των Επιτροπών Αγώνα επιμένουν ότι ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί πρέπει να αποκτήσει βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, ερχόμενος σε ρήξη με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή ομιλία του Γ. Ραγκούση, τα κυβερνητικά σχέδια στο σύνολο του εγχώριου τομέα των μεταφορών (εμπορευματικών και επιβατικών) θα επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στους σημερινούς μικροϊδιοκτήτες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, και συνολικά στα λαϊκά στρώματα, που ούτε καλύτερες, αλλά ούτε και φθηνότερες υπηρεσίες θα απολαύσουν, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία και οι τηλεοπτικοί «παπαγάλοι» τους.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αυτοκινητιστών εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος που βρέθηκε μαζί με τους συγκεντρωμένους.
Ο Γ. Ραγκούσης χτες, για πρώτη φορά ομολόγησε δημόσια ότι στο ερχόμενο νομοσχέδιο θα υπάρχουν εκτός από τα ταξί και διατάξεις που αφορούν στα φορτηγά, με λίγα λόγια δηλαδή, ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που «απέσπασαν» οι «πράσινοι» συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας των φορτηγών από τον προηγούμενο υπουργό, Δ. Ρέππα, για να «ξεπουλήσουν» τον περσινό αγώνα του κλάδου τους, παύουν να ισχύουν άμεσα.
Την ίδια ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο κατά πολύ χειρότερο ακόμη και από τις αρχικές υπουργικές εξαγγελίες του περασμένου Ιούλη, δίνοντάς του επιπλέον χαρακτηριστικά «νομοσχεδίου - σκούπα» που θα περιλαμβάνει διατάξεις και για τα φορτηγά, η συνδικαλιστική πλειοψηφία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του χτεσινού συλλαλητηρίου να κάνει «προτάσεις» για το πώς ο κλάδος θα ...«σφαχτεί αναίμακτα». Μοίραζαν, μάλιστα, και φυλλάδιο στο οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να ...δώσει υψηλότερα τιμολόγια για την απόκτηση της άδειας ταξί και να θεσπίσει πληθυσμιακά κριτήρια.
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο σε όλους τους τόνους δηλώνουν στους συναδέλφους τους ότι η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία έχει έτοιμο το «ξεπούλημά» τους και άμεσα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αν δε θέλουν να ...πάνε άκλαυτοι...


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσουν οι διώξεις
Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή
Το θέμα των ποινικών και διοικητικών διώξεων σε βάρος των απεργών ταξί φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο βουλευτής του Γ. Μαυρίκος.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Κατά τον 20ήμερο αγώνα επιβίωσης, ενάντια στην απελευθέρωση της εισβολής των μεγάλων κεφαλαιουχικών εταιρειών στο χώρο των ταξί, οι απεργοί αυτοκινητιστές αντιμετώπισαν, εκτός από την κυβερνητική αδιαλλαξία και συκοφαντία, και τη μαζική ποινικοποίηση και καταστολή του αγώνα τους.
Σε περισσότερους από 7.500 απεργούς έχουν σταλεί κλήσεις για να παρουσιαστούν στα αστυνομικά τμήματα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την εισαγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ έχουν σχηματισθεί εκατοντάδες δικογραφίες. Ορισμένες κλήσεις καλούσαν τους απεργούς στην αστυνομία "για υπόθεσή τους", θυμίζοντας αλήστου μνήμης εποχές.
Επιπλέον, με εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών ζήτησε να εφαρμοστεί - για πρώτη φορά σε βάρος διαδηλωτών - απαράδεκτη και αντισυνταγματική διάταξη του ΚΟΚ, που προβλέπει τη διοικητική, εξοντωτική ποινή της ετήσιας ή και οριστικής αφαίρεσης των αδειών κυκλοφορίας, πριν καν κριθεί το υποτιθέμενο αδίκημα, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο τις μηνυτήριες αναφορές των αστυνομικών. Την εγκύκλιο έσπευσε να εφαρμόσει ο περιφερειάρχης Αττικής, έχοντας αποστείλει ακόμη μερικές χιλιάδες κλήσεις στους απεργούς».
Καταλήγοντας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν για να:
  • Σταματήσουν οι ποινικές διώξεις και οι τρομοκρατικές διοικητικές κυρώσεις.
  • Ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των απεργών ενάντια στον αφανισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου