Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει και Κόμμα με γερά οικονομικά


Για την προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ από την ΝΟ Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τέλη Γόντικα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής.
***
-- Ποια μέτρα παίρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης;
-- Δεν περιμέναμε να πάρουμε μέτρα μόνο μπροστά στην Οικονομική Εξόρμηση για την καλύτερη λειτουργία των Οργανώσεων, της Νομαρχιακής Επιτροπής. Σαν Κόμμα έχουμε πάρει τα μέτρα μας, γνωρίζοντας σε ποιες συνθήκες ζούμε σήμερα, με δεδομένο ότι και το αστικό κράτος παίρνει όλα τα μέτρα του προκειμένου να δυσκολέψει τους δεσμούς μας με την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και να εμποδίσει τη δράση του Κόμματος. Γι' αυτό προσπαθεί να στήσει αναχώματα στην οικονομική δουλειά που κάνει το ΚΚΕ, καταφεύγοντας ακόμα και στον αισχρό αντικομμουνισμό. Ενα επαναστατικό κόμμα χωρίς γερό ταμείο, χωρίς οικονομικά, θα δυσκολευτεί και στη δράση του. Γι' αυτό ακριβώς δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο, για να γίνει κατανοητή η ανάγκη στα μέλη του Κόμματος, στους οπαδούς μας, στους φίλους μας, ότι το Κόμμα μας πρέπει να έχει γερά οικονομικά, γερά ταμεία.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει προετοιμαστεί η Οργάνωσή μας και έχει πάρει μέτρα. Επίσης, έχουμε συζητήσει σε όλες τις οργανώσεις την αναγκαιότητα της οικονομικής εξόρμησης, έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε κάνει ένα πλατύ άνοιγμα στον κόσμο δεμένο και με τις εξελίξεις: Με τα νέα


χαράτσια, με την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα από την αστική τάξη, από τη νέα κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που σαν στόχο έχει να εφαρμόσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει με ΕΕ - ΔΝΤ. Συνδυάζουμε την πολιτική δράση της Οργάνωσης με την Οικονομική Εξόρμηση. Είναι δεμένα αυτά και γι' αυτό λέμε ότι κάνουμε ένα πλατύ άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα.
Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες, έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ομως πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη ακουμπάει στο ΚΚΕ, και το Κόμμα μας έχει ανεβασμένο κύρος στα λαϊκά στρώματα. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν, θα ενισχύσουν το Κόμμα από το υστέρημά τους και θα βοηθήσουν ώστε να καλύψουμε τα πλάνα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μπορούμε να ελπίζουμε όχι μόνο για μία καλή Οικονομική Εξόρμηση, αλλά σε ένα μεγαλύτερο ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς, με προοπτική τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία, η οποία θα ανοίξει δρόμους τέτοιους, που θα απελευθερωθούν τα λαϊκά στρώματα, θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
-- Πώς η Οργάνωση δημιουργεί κλίμα μαχητικότητας για την επιτυχία της Εξόρμησης και την κάλυψη των πλάνων;
-- Η Οργάνωση έχει μία εμπειρία, δεν είναι η πρώτη μάχη που δίνει στα οικονομικά. Γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική δουλειά αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των άλλων μαχών. Επίσης, η Οργάνωση είναι πεισμένη ιδεολογικά - πολιτικά για τη στρατηγική του Κόμματος. Αυτό είναι βασικό για την ακόμα πιο αποτελεσματική του δράση. Είναι πεισμένα τα μέλη του Κόμματος με τη στρατηγική του ΚΚΕ, ότι σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και με αυτή τη λογική δουλεύουμε. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι σήμερα πιο ώριμα. Αυτό έδειξαν και οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν, η συμμετοχή και η στάση των εργαζόμενων.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, είναι σάπιο. Από εδώ προκύπτει το καθήκον των Οργανώσεων, με την πολιτική του Κόμματος να παλέψουν πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για να μαζικοποιηθούν οι φορείς μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, στους εργασιακούς χώρους, να φτιάξουμε πολλά στηρίγματα, να οικοδομήσουμε ισχυρό Κόμμα μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό είναι κατανοητό στα μέλη του Κόμματος, άρα και η αναγκαιότητα του πλατιού ανοίγματος για την επιτυχία του πλάνου. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε και νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχει συσπείρωση των μελών και των στελεχών του Κόμματος επάνω στη γραμμή μας και με αυτή δουλεύουμε. Πιστεύουμε ότι έχει μπολιαστεί μέσα στη συνείδηση των μελών του Κόμματος αυτή η δουλειά.
-- Πώς «δένεται» η Οικονομική Εξόρμηση με τα μέτωπα πάλης στα οποία πρωτοστατεί το Κόμμα;
-- Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σήμερα, κατανοούν όλο και περισσότερο ότι εμψυχωτής των λαϊκών μαζών, καθοδηγητής είναι το ΚΚΕ. Αν δεν υπάρχει ΚΚΕ, μπορεί να υπάρχουν αγώνες - να υπάρχουν αγώνες και μέσα από τα σωματεία -, αλλά χωρίς να προβάλλεται εναλλακτική λύση. Το Κόμμα είναι που βάζει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία. Ξεσκεπάζει το καπιταλιστικό σύστημα και βάζει επιτακτικά το θέμα ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Κι εδώ εμείς προχωράμε παραπέρα και καθοδηγούμε τα λαϊκά στρώματα να κατανοήσουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε για το σοσιαλισμό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στα μέτωπα πάλης και συμπορεύονται με το Κόμμα. Κατανοούν δηλαδή ότι χρειάζεται ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο θα καθοδηγεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Ετσι συνδέεται και η οικονομική δουλειά με τα μέτωπα πάλης. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα σε μια κοινωνικο-ταξική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου