Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»

ΠΗΓΗ rizospastis
Δυναμώνουν την πάλη και την τάξη τους
Ανεπανάληπτες οι σκηνές αλληλεγγύης που εκτυλίσσονται στις πύλες του εργοστασίου
Οι πύλες είναι συνέχεια γεμάτες κόσμο
Μετερίζι ενός σκληρού ταξικού αγώνα που προσφέρει πολύτιμα εφόδια συνολικά για την εργατική τάξη αποτελεί η απεργία των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που συνεχίζεται εδώ και 17 ημέρες. Πλέον, οι πύλες του εργοστασίου έχουν μετατραπεί σε ολοήμερο βήμα έκφρασης έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης.
Ενώ οι απεργοί αντλούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη από τη πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που εκφράζεται όσο κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας στη «Χαλυβουργία» αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα ότι η ταξική ενότητα των εργαζομένων μπορεί να υψώσει ισχυρό φράγμα αντίστασης στις αντεργατικές ορέξεις και συμφέροντα των μονοπωλίων.
Αυτό αντιλαμβάνεται πλέον και η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και ανησυχεί καθώς βλέπει τους εργαζόμενους μετά από 17 ημέρες, αντί να κουράζονται, να συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν. Αυτό δήλωσαν άλλωστε και χτες μέσω του σωματείου τους στη νέα συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Μια συνάντηση στην οποία η εργοδοσία απέδειξε ότι βασικό της στόχο αποτελεί το τσάκισμα της σύμβασης και του 8ωρου - 5ήμερου, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμη να αποσύρει την πρόταση για 5ωρη απασχόληση, αλλά επέμενε στην εκ περιτροπής απασχόληση. Πήραν όμως και πάλι την ξεκάθαρη απάντηση από τη διοίκηση του σωματείου ότι «απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων είναι η ανάκληση των 34 απολύσεων και δε συζητάμε καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων».
Εργάτες και φορείς φτάνουν συνεχώς
Συνεχίζουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβαν και προετοιμάζονται για τη συγκέντρωση, την ερχόμενη Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας, στη νέα τριμερή συνάντηση. Τη διοργάνωση το Σάββατο νέας συναυλίας αλληλεγγύης στο χώρο του εργοστασίου και τη Δευτέρα συγκέντρωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έξω από τη Βουλή. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα, που ομόφωνα ενέκριναν στη ΓΣ καλώντας σε στήριξη και αλληλεγγύη από παντού, έχει ήδη αρχίσει να απλώνεται σε όλη τη χώρα, αλλά και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου.Θλιβερή παραφωνία αποτελεί η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, η οποία μετά από 17 ημέρες απεργίας ουσιαστικά σύρθηκε να συζητήσει ακόμα και χτες το θέμα, και μετά από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Αρνήθηκε όμως την πρόταση για άμεση (την Παρασκευή) 4ωρη Πανθριασιακή στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Αντίθετα, αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας για την άλλη εβδομάδα, την Πέμπτη 24 Νοέμβρη. Οσον αφορά την απραξία της εδώ και 17 ημέρες, ανέδειξαν σαν δικαιολογία ότι δεν έλαβαν «πρόσκληση» από το σωματείο, αποδεικνύοντας τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τελικά αποδέχτηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να καλέσουν τα σωματεία της περιοχής να στηρίξουν με χρήματα και τρόφιμα τους απεργούς.
Αλληλεγγύη με τρόφιμα, χρήματα, κάθε τρόπο
Αγρότες έδωσαν στους απεργούς τρόφιμα
Οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας» όμως χτες το απόγευμα κατάλαβαν στην πράξη, ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν, καθώς είδαν στην πύλη του εργοστασίου να διοργανώνεται ξανά μια μαζική συγκέντρωση έμπρακτης αλληλεγγύης. Εργαζόμενοι πολλών κλάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο ο ένας μετά τον άλλο. Πρώτα είδαν να καταφτάνουν γυναίκες από τους Συλλόγους (μέλη της ΟΓΕ) από Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα με το ψήφισμα συμπαράστασης και 300 ευρώ οικονομική στήριξη. Λίγη ώρα αργότερα αντιπροσωπεία αγροτών από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου φτάνουν με σημαίες και με ένα φορτηγό γεμάτο τελάρα με φρούτα, κρασί και φαγητό, που τα παραδίδουν στους απεργούς. Εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος και Σαλαμίνας παραδίδουν 800 ευρώ. Στο χώρο εμφανίζονται γυναίκες και από άλλους συλλόγους της Αττικής, όπως Αμαρουσίου, Μελισσίων, Πεντέλης, Κηφισιάς δίνοντας 250 ευρώ, και αμέσως μετά αντιπροσωπεία από το κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Τομέα με τη δική του οικονομική συμβολή. Ακολουθούν αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ παράρτημα Ταύρου και το Σύλλογο Γυναικών Βριλησσίων - Χαλανδρίου. Στο χώρο καταφτάνουν στη συνέχεια με πανό καταχειροκροτούμενοι εκπαιδευτικοί της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αττικής του ΠΑΜΕ, και παραδίδουν 2.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση, που συγκέντρωσαν από δεκάδες συλλόγους της Αττικής. Αυτήν την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη είχαν δεχτεί και από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας όταν φτάνουν δύο αυτοκίνητα στην πύλη του εργοστασίου από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων. Εκεί παρέδωσαν τροφοδοσία για 45 άτομα με 6 κούτες γάλατα, 6 κούτες μακαρόνια, φακές και άλλα όσπρια και τελάρα με φρούτα για τις οικογένειες των απεργών.Αμείωτα φτάνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας. Χτες έστειλαν ακόμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης, τα Συνδικάτα Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Οικοδόμων νότιας Εύβοιας, ΒΙΟΜΕΚ, η Ομάδα γυναικών Αλιβερίου της ΟΓΕ.
Σήμερα, τα συνδικάτα της περιοχής αποφάσισαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μαζί με τους απεργούς, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η ενωμένη εργατική πάλη ενάντια στα μονοπώλια.

*ΟΡΘΙΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ,ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ.(redwave preveza)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου