Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τραπεζίτης με περγαμηνές από το κεφάλαιο Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου


Εκφραστής στρατηγικών επιλογών της ντόπιας αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της και ανάμεσα στους πρωτεργάτες για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο Λουκάς Παπαδήμος, για μια περίπου δεκαετία, υπήρξε, από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, βασικός συντελεστής στη σύνταξη των αντιλαϊκών προγραμμάτων για «δημοσιονομική προσαρμογή». Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται επίσημα δίπλα στον Γ. Παπανδρέου από το Σεπτέμβρη του 2010, σε ρόλο οικονομικού συμβούλου. Συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 29/05/2011, ο Λ. Παπαδήμος είχε σημειώσει: «Η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων. Παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η αιτία είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς επίσης η μη συνολική στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση». Σήμερα, από τη θέση του πρωθυπουργού και με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αναλαμβάνει ως επικεφαλής της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης και να επιβάλει νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού.
Ο ίδιος, σε πρόσφατο άρθρο του στο «Βήμα» και αναφερόμενος στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συστατικό στοιχείο της απόφασης της 26ης Οκτώβρη, είχε πει: «Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές».
Ο Λ. Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947. Εχει υπηρετήσει από επιτελικές θέσεις τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα παγκόσμια. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστόνη, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης MIT (γνωστό αμερικανικό οικονομικό πανεπιστήμιο που προετοιμάζει τεχνοκράτες και πολιτικούς για τη στελέχωση ανά τον κόσμο κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών), από το οποίο πήρε διδακτορικό στα Οικονομικά. Το 1980 διορίστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.
Στη συγκεκριμένη θέση τον διόρισε το ΠΑΣΟΚ και ο τότε πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, προκειμένου να αναλάβει την προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην Ευρωζώνη. Από το 1996 συνεργάστηκε στενά με τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Λ. Παπαδήμος μετακόμισε το 2002 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από την οποία αποχώρησε το 2010. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα, στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΤ.
Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009 ο Γ. Παπανδρέου του πρότεινε να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Λ. Παπαδήμος αρνήθηκε επικαλούμενος τη θητεία του στην ΕΚΤ. Το καλοκαίρι του 2011, κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, το όνομά του είχε προταθεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, την οποία κατέλαβε τελικά ο Ε. Βενιζέλος. Ο Λ. Παπαδήμος έχει διατελέσει ακόμα μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου