Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμη απεργιακή μάχη


Η προχτεσινή τοποθέτηση της κυβέρνησης, μέσα στη Βουλή - μέσω του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτσούκου - για το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», που βρίσκονται επί ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν αποκαλυπτική. Ο υφυπουργός της συγκυβέρνησης, ουσιαστικά, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, να δεχτούν δηλαδή δραστική μείωση του μισθού τους, να δεχτούν την ουσία της εργοδοτικής επίθεσης. Κι όλα αυτά, διανθισμένα με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «αυτή η αντιπαράθεση φοβούμαι ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου». Αν κάτι, λοιπόν, προέκυψε μέσα από αυτήν τη συζήτηση στη Βουλή, ήταν πως οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους ένα καλά οργανωμένο «μαύρο μέτωπο», στο οποίο στοιχίζονται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η πλουτοκρατία και η τρόικα, με στόχο την ίδια τη ζωή και το μέλλον της εργατιάς και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Η επίθεση αυτή εκφράζεται πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς, εκεί όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, με το τσάκισμα των μισθών και της Ασφάλισης, με την επιβολή εργασιακών σχέσεων έντασης της εκμετάλλευσης. Αλλά η επιθετικότητά του δε σταματά εκεί. Εκτυλίσσεται μέσα από μια βαριά δυσβάσταχτη φορολογία που όλο και αυξάνεται. Συνεχίζεται με τα χαράτσια, που, το ένα μετά το άλλο, κατακλύζουν τα λαϊκά σπίτια και το νέο άγριο προϋπολογισμό. Χτυπάει τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοτέχνες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους στα πρόθυρα του λουκέτου. Ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, ενώ, απ' τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είναι, επίσης, η νεολαία και οι γυναίκες. Με μια κουβέντα, πρόκειται για μια συνολικά βάρβαρη, άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
Απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη επίθεση, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο, απ' την οργανωμένη αντίσταση σε κάθε μέτωπο. Να οργανώσει την πάλη του, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση και γραφείο, σε κάθε σπίτι και λαϊκή γειτονιά, παντού, ενάντια στα μέτρα που θέλουν να συντρίψουν τη ζωή του. Η κατάργηση του 8ωρου, η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εργάσιμου χρόνου με μείωση μισθών, η υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων κάτω από τις Κλαδικές, είναι ζητήματα που η εργοδοσία θα τα ξετυλίξει σε κάθε χώρο δουλειάς. Και σε όλα αυτά τα ζητήματα - όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα όσα είπε ο υφυπουργός στη Βουλή - θα έχει συμμάχους τη συγκυβέρνηση και την τρόικα.
Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο χρόνου στη συγκυβέρνηση, αλλά, αντιθέτως, να αγωνιστούν με στόχο την οριστική ανατροπή των άγριων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία μπορεί και πρέπει να στείλει ένα μήνυμα. Να γίνει απεργία σταθμός για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης απέναντι στον πόλεμο που έχει κηρύξει η πλουτοκρατία και οι σύμμαχοί της στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ολοι με το ΠΑΜΕ, στην απεργιακή φρουρά μπροστά απ' τις πύλες των εργοστασίων, στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μόνος δρόμος για τους εργάτες είναι ο ταξικός αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου