Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Θεριεύει η αλληλεγγύη που γίνεται αιμοδότης του αγώνα

πηγή rizospastis
Αστείρευτη η ταξική αλληλεγγύη που αναδεικνύει πως η έκβαση του αγώνα δεν αφορά μόνο τους χαλυβουργούς αλλά κάθε εργατική οικογένεια
Κόσμος φτάνει συνεχώς για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους (φωτ. αγρότες φτάνουν προχτές στο εργοστάσιο με πορεία)
«Δεν το περιμέναμε κι εμείς, τέτοια αλληλεγγύη! Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε δεθεί και εμείς μεταξύ μας, αλλά και πολλούς ακόμα εργαζόμενους, κάτι που μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε».Με αυτά τα απλά λόγια περιέγραψε χθες ένας απεργός χαλυβουργός την αστείρευτη έκφραση ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που έχει μετατραπεί σε πραγματικό στυλοβάτη και στήριγμα για να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα που δίνουν για 19η μέρα σήμερα. Η πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που έχει αρχίσει και εκφράζεται στην πράξη παίρνει διαστάσεις και πλέον αποτελεί αναγκαιότητα και η οργάνωσή της, ώστε να καταστεί όσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Αλληλεγγύη, που όχι μόνο συγκινεί τους εργάτες και τους δίνει κουράγιο, αλλά κυρίως αντιλαμβάνονται μέσω αυτής, ότι ο αγώνας τους έχει αποκτήσει αξία και είναι αγώνας όλων των εργατών. Αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οργανώσουν ακόμη καλύτερα τον αγώνα τους, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι η ταξική ενότητα κι αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό άλλωστε ήδη μπήκε και σε λειτουργία η επιτροπή διαχείρισης υλικής βοήθειας, που αποφασίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων η οποία διαχειρίζεται όλη την βοήθεια που τους δίνεται καθημερινά για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των απεργών και των οικογενειών τους.
«Είμαστε μαζί σας κουράγιο», λέει το πανό που «δώρισαν» στους απεργούς μαθητές της περιοχής
ΚΟΥΚΟΣ
Ετσι και χθες από το πρωί, έξω από την πύλη του εργοστασίου, η ταξική ενότητα των εργαζομένων στον αγώνα που δίνουν, έγινε πράξη. Εργάτες από τη σωματειακή επιτροπή της επιχείρησης τροφίμων «ΚΑΝΑΚΗΣ» βρέθηκαν μαζί με τους απεργούς, τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και τους παρέδωσαν οικονομική ενίσχυση.
Οταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι...
Η μεγάλη αξία που έχει όταν ο εργάτης στηρίζει τον εργάτη ακόμα και από το υστέρημά του, αναδείχτηκε λίγο αργότερα όταν στο χώρο έφτασε συνταξιούχος οικοδόμος από την Αθήνα ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Κρήτη. Αντί να πάει όμως στο σπίτι του, πήγε στην «Ελληνική Χαλυβουργία» με δύο ντενεκέδες λάδι, μπόλικη τσικουδιά, τρόφιμα για να συμπαρασταθεί με όση δύναμη έχει στον αγώνα τους που αφορά πλέον όλη την εργατική τάξη. Και ο συγκεκριμένος είναι ένας από το πλήθος απλών ανθρώπων που περνάνε από την πύλη του εργοστασίου προσφέροντας ο καθένας κάτι από το υστέρημά του και για να πουν «κουράγιο» στους απεργούς και στις οικογένειές τους.
«Αυτή η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι πάνω απ' όλα ηθική και ψυχολογική», τονίζει στον «Ρ» ο Κώστας. «Μας δίνει μεγάλη δύναμη να προχωρήσουμε τον αγώνα μας γιατί αυτή η βοήθεια δίνεται πρώτα και κύρια από απλούς ανθρώπους», συμπληρώνει ο Νίκος. «Ακόμα και δυο πακέτα μακαρόνια που θα πάρει ένας από μας και θα πάει στην οικογένειά του, σημαίνει ότι παίρνει μεγάλη παράταση ο αγώνας που δίνουμε». Συνειδητοποιώντας ότι οι θυσίες του αγώνα τους πιάνουν τόπο, σε σχέση με τις «θυσίες λιτότητας» που τους επιβάλλει καθημερινά η αντιλαϊκή πολιτική, ο Γιώργος είπε χαρακτηριστικά: «Ετσι κι αλλιώς στις οικογένειές μας βιώναμε την καθημερινή πίεση να πληρώσεις την τράπεζα, το νοίκι, το φροντιστήριο, χωρίς να υπάρχουν ..."αποθεματικά"». Για να συμπληρώσει ο Νίκος: «Είναι ωραίο που είμαστε οι εργάτες ενωμένοι».
Ούτε ώρα δε μένει μόνη της η βάρδια της περιφρούρησης
ΚΟΥΚΟΣ
«Οσο μεγαλώνει η προσφορά από τους απλούς εργαζόμενους, τα σωματεία, τα σχολεία, τους σπουδαστές, είναι αναγκαίο να υπάρξει κι από μας καλύτερη οργάνωση για να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», σημειώνει ο Γιώργος και προσθέτει: «Και να ξέρει η εργοδοσία, ότι είμαστε αποφασισμένοι να τον πάμε αυτόν τον αγώνα ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα. Γιατί εμείς με 500 ευρώ δεν ξαναμπαίνουμε μέσα!».Οσο περνούν οι ώρες της ημέρας, η εργατική συμπαράσταση όλο και θεριεύει. Αντιπροσωπεία των εδώ και δυο μήνες απλήρωτων εργαζόμενων στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» παραδίδει στους απεργούς 140 ευρώ σε κέρματα. Το σωματείο εργαζομένων στην PEPSI τους ειδοποιεί, ότι θα στείλει χυμούς, αναψυκτικά, νερά. Το σωματείο εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ» τους παραδίδει 300 ευρώ. Στο μεταξύ χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Υλικής Βοήθειας των απεργών μοίρασε τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί από την έμπρακτη αλληλεγγύη σε 150 οικογένειες χαλυβουργών.
Αγωνιστικό κάλεσμα στα γύρω εργοστάσια
Νωρίς τα ξημερώματα οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» είχαν κάνει μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργικής» λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και κάλεσαν τους εργαζόμενους να τους συμπαρασταθούν έμπρακτα. Γιατί ο δικός τους αγώνας, όπως τους είπαν, αφορά άμεσα και αυτούς καθώς η εργοδοσία και του δικού τους χαλυβουργείου περιμένει το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων για να πάρει σειρά και να επεκτείνει την επίθεση. Την ίδια στιγμή συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σωματείων που συσπειρώνονται στις δυνάμεις της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, έκαναν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας όπως στο εργοστάσιο της ΕΤΕΜ στη Μαγούλα, στη ΒΙΒΕΧΡΩΜ στην Ελευσίνα και στην ΠΡΟΔΕΤ στον Ασπρόπυργο. Μοίρασαν το ψήφισμα της ΓΣ των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και το κάλεσμα για άμεση έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 3 μ.μ., στην οδό Πειραιώς καθώς θα γίνει τριμερής συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου