Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- Η επίσημη φοροδιαφυγή και οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις


Τα κρούσματα της φοροδιαφυγής, που εντοπίζουν οι αρμόδιοι μηχανισμοί, σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να επιβάλει νέους φόρους στο λαό
Με τα ευρήματα για φαινόμενα φοροδιαφυγής που εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες, επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει αφ' ενός τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα και τις τρανταχτές αστοχίες στην εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού, αφ' ετέρου να εστιάσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής όχι στις φορολογικές ρυθμίσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων που, πράγματι, παρανομούν. Παράλληλα, με όπλο τα κρούσματα της φοροδιαφυγής που εντοπίζονται, ετοιμάζεται η νέα φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν, το ΣΔΟΕ εντόπισε φαινόμενα φοροδιαφυγής γύρω από ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας ότι περίπου 60 καθηγητές και 240 άτομα, συνεργαζόμενο ερευνητικό προσωπικά, απέκρυψαν αμοιβές συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών στελεχών, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας με επίκεντρο τις αμοιβές για ερευνητικά προγράμματα.
Σύμφωνα, πάντα, με κυβερνητικές «διαρροές», διασταυρωτικοί έλεγχοι γίνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το ύψος των οποίων δε δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις και τα εμφανιζόμενα εισοδήματα. Ανάμεσα στους μεγαλοκαταθέτες βρίσκονται εταιρεία σούπερ μάρκετ, τεχνική εταιρεία, γιατροί κ.ά. Για τους παραπάνω έχουν συνταχθεί από το ΣΔΟΕ εκθέσεις ελέγχου που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Εφορίες.


Βέβαια, αυτή είναι η μία πλευρά της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή όμως και ενώ εργαζόμενοι με μισθό 570 ευρώ το μήνα καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, κάποιοι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ανάμεσά τους, πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο εισοδήματος έχουν:
  • Οι πλοιοκτήτες ή εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων.
  • Οι ελληνικές ή ξένες εταιρείες που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχουν και άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
  • Οσοι αποκτούν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό.
  • Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες, το κέρδος των οποίων προέρχεται από εργασίες στο εξωτερικό.
  • Οι ξένες τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα.
  • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη κατά την πώληση ακινήτου τους σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα του Χρηματιστηρίου.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την παροχή επιχειρηματικού κεφαλαίου από τη μερική ή ολική πώληση των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν.
  • Οι εταιρείες Διανομής Αερίου.
Εντελώς συμβολικά φορολογούνται όσοι κάνουν περιουσίες με ειδικού τύπου καταθέσεις στις τράπεζες. Ετσι, με συντελεστή μόλις 10%, φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων, οι τόκοι από ομόλογα, τα κέρδη από πράξεις repos, οι τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.
Η άλλη όψη
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η κυριολεκτική φορο-λεηλασία της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων. Σε αυτά τα πλαίσια:
  • Από 1η Ιούλη εφαρμόζεται το καρατομημένο αφορολόγητο (8.000 από 12.000 ευρώ) στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Για ποσά πάνω από τα 8.000 ευρώ (μέχρι 12.000 ευρώ) κόβουν το 10%. Με αυτόν τον τρόπο φορολογούν εισοδήματα της τάξης των 570 ευρώ το μήνα. Στα εισοδήματα πάνω από 12.000 κόβουν 400 ευρώ το χρόνο. Μέσω της παρακράτησης από λογιστήρια και ασφαλιστικά ταμεία κρατούν κάθε μήνα επιπλέον 28,5 ευρώ. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2011. Τα 200 ευρώ από το εξάμηνο θα τα αρπάξουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά.
  • Από το Σεπτέμβρη και στους επόμενους μήνες ταχυδρομούν στα λαϊκά νοικοκυριά τα «σημειώματα» για τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά» που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και για όλα τα επόμενα χρόνια. Το χαράτσι (από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ) διαμορφώνεται στο 1% και για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ στο 2% για ολόκληρο το ποσό. Για παράδειγμα, για εισόδημα 25.000 ευρώ φτάνει στα 500 ευρώ. Πρόσθετο χαράτσι 300 ευρώ εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες ακόμη και σε αυτούς που στο μεσοδιάστημα έβαλαν λουκέτο (αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας), ακόμη και για τους εργαζόμενους με το «μπλοκάκι».
  • Από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνουν σε εφαρμογή μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο «χαμηλό» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23% από 13%). Το νέο μέτρο αφορά συνολικά τον κλάδο της εστίασης, το ταβερνάκι της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο της γωνίας. Επεκτείνεται σε εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, αναψυκτικά, ακόμη και για την περίπτωση που αγοράζονται από το περίπτερο, το μπακάλικο, οπουδήποτε. Ετοιμάζουν και τα αυξημένα χαράτσια για τα τσιγάρα, ειδικά για τις λεγόμενες φτηνές μάρκες.
  • Από τις 15 Οκτώβρη (χειμερινή περίοδος) ξεκινά και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών (60 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ). Πάνω στο προηγούμενο φορτώνουν και τον ΦΠΑ - φόρο πάνω στο φόρο - με την τελική φορολογική επιβάρυνση - χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων - να φτάνει στα 6 λεπτά το λίτρο.
  • Στο τέλος της χρονιάς, έρχονται και τα προσαυξημένα, τουλάχιστον με 10%, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012.
  • r 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου