Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ερχεται ο εφιάλτης της «έκτακτης εισφοράς»


Στο επόμενο διάστημα τα εκκαθαριστικά της Εφορίας με το νέο χαράτσι για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους
Εφιάλτης γίνεται για τα λαϊκά νοικοκυριά το νέο φορο-χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, στα πλαίσια των επιλογών της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, ταυτόχρονα με νέες φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων προς το κεφάλαιο. Το «μάρμαρο», όπως προβλέπεται και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα το πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που μαζί με όλα τα άλλα βάρη, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τη λεγόμενη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» και το «τέλος επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους.
Υπόχρεοι να πληρώσουν την «ειδική εισφορά» είναι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ το «τέλος επιτηδεύματος» που για φέτος έχει οριστεί στα 300 ευρώ θα πληρώσουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ανεξάρτητα από το οικονομικό αποτέλεσμα που είχε η επιχείρησή τους το 2010. Για ...κερασάκι στην τούρτα, έχει οριστεί και η καταβολή «εισφοράς σε αντικειμενικής δαπάνες», ποσά συμβολικά αφού απευθύνονται σε όσους διαθέτουν στις βίλες τους πισίνες, σε όσους έχουν αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και στους κατόχους πλωτών μέσων.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα ραβασάκια για την πληρωμή των «εισφορών» και του «τέλους» θα αρχίσουν να στέλνονται μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2015.
Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» θα αφορά το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που έχει ο κάθε φορολογούμενος και θα υπολογίζεται με τους εξής συντελεστές:
  • Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%
  • Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%
  • Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%
  • Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.
Από την καταβολή εισφοράς εξαιρούνται:
  • Οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες (πάνω από 80%).
  • Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
  • Οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημόσιων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.
  • οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν φέτος επίδομα ανεργίας, ακόμα και αν είχαν πέρσι κάποιο εισόδημα.
Επίσης, εξαιρούνται:
  • οι αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • οι αγροτικές ενισχύσεις που δε συνδέονται με την παραγωγή και δηλώνονται στους κωδικούς αριθμούς 477-478 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  • τα ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, όσοι ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις «προκειμένου να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος, θα υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση», προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το φετινό «τέλος» για τους αυτοαπασχολούμενους, έχει οριστεί στα 300 ευρώ.
Στους επαγγελματίες που διέκοψαν μέσα στο 2010 τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, το τέλος θα υπολογιστεί ανάλογα με τους μήνες που λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους.
Από το τέλος απαλλάσσονται όσοι επιτηδευματίες απασχολούνται σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους και νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001.
Η πληρωμή
Στα εκκαθαριστικά που θα στείλουν θα υπάρχουν μαζί και οι ειδικές εισφορές και το τέλος και η πληρωμή θα μπορεί να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες (εκτός της τελευταίας) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Δε θα πληρώσουν τίποτα όσοι φορολογούμενοι μαζί με τη σύζυγό τους, υπολογιστεί ότι πρέπει να καταβάλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 27 ευρώ.
από r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου