Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


Στους 777.872 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλη
Από αυτούς μόλις οι 205.534 άνεργοι παίρνουν το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ
Πάνω από 100.000 άνεργοι προστέθηκαν στις μαύρες λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Ιούλη του 2011, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα έφτασαν τους 699.658 από 569.742 ανέργους που καταγράφηκαν τον Ιούλη του 2010. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 129.916 νέοι άνεργοι. Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι μεγαλύτερος, καθώς στους άνεργους που καταγράφηκαν τον Ιούλη του 2011 πρέπει να προστεθούν άλλοι 78.214 άνεργοι που οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν τους μετρούν επειδή δηλώνουν ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν αναζητούν εργασία. Ετσι, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα εκτινάσσεται στα 777.872 άτομα και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα όποια προγράμματα έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι προγράμματα ενίσχυσης των εργοδοτών, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται χωρίς να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή τους εργαζόμενους για λίγους μήνες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φρενάρει την ανεργία γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος που την παράγει.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των 699.658 ανέργων το 41,30% είναι άνδρες και το 58,7% γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 62,7%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην ηλιακιακή ομάδα κάτω των 30 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι στο 28,09%. Με βάση το εκπαιδευτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (45,21%), ακολουθούν οι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) με ποσοστό 35,54%. Επίσης στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,88% των ανέργων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 20,38%.
Τέλος, από το σύνολο των ανέργων (699.658) επιδοτούνται μόλις οι 205.534 άνεργοι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακτωλό χρημάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ. ευρώ για το διάστημα Σεπτέμβρης 2011 - Αύγουστος 2012, δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων εργασιακής ομηρίας και εκμετάλλευσης.
Πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας κάνει επιτακτική τη συσπείρωση ανέργων και εργαζομένων και την πάλη για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.
Να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για:
  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου