Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η ανάπτυξη


Είναι εξοργιστικό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλο και πιο συχνά, διαγκωνίζονται ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να συνεισφέρει καλύτερα στην οικονομική, λέει, ανάπτυξη. Και είναι εξοργιστικό για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, και τα δύο κόμματα από... κατασκευής, ως στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού συστήματος, έχουν απολύτως μοιρασμένες ευθύνες για την οξύτατη οικονομική κατάσταση, την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που περιοδικά ξεσπά στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα από τον ακριβή τύπο της διαχείρισης που προκρίνει το καθένα, το ξέσπασμα της κρίσης, που την πληρώνουν οδυνηρά οι εργαζόμενοι, είναι αποτέλεσμα νομοτελειακού χαρακτήρα κάθε φιλομονοπωλιακής πολιτικής, κάθε πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο.
Δεύτερον: Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μιλώντας για ανάπτυξη το μόνο που έχουν κατά νου είναι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η συνεχής αύξηση της κερδοφορίας τους, η δυνατότητα των επιχειρηματιών να διευρύνουν τα μεγέθη και την ισχύ των κεφαλαίων τους. Γι΄αυτό και την περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί, μπορεί μια ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών να κέρδισε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα.
Τρίτον: Επειδή η βάση της «κόντρας» τους δεν είναι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά η ευρωστία των επιχειρήσεων και η εξουσία των επιχειρηματιών, η περίοδος της ανάπτυξης που προηγήθηκε ήταν ταυτόχρονα περίοδος πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να θυμηθούμε, «πάγωμα» μισθών, καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας, υπονόμευση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενώ διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο οι εκπτώσεις φόρων και οι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, τα διάφορα οικονομικά κίνητρα κοκ.
Τέταρτον: Το επίδικο της σημερινής τους «αντιπαράθεσης», είναι πόσο συμφέρουσα θα κάνουν στη χώρα την «επιχειρηματική δραστηριότητα», κάτι που στην αντίληψη και των δύο μεταφράζεται με μια κουβέντα σε μέτρα για την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης δύναμης προς τους κεφαλαιοκράτες. Τόσο φτηνής, που να μπορούν να γίνουν επενδύσεις κερδοφόρες για το κεφάλαιο.
Εκεί στοχεύει και το «μνημόνιο» και το «μεσοπρόθεσμο» και τα ειδικά και τα γενικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη λεηλασία των μισθών και συντάξεων, με τα αλλεπάλληλα φορο-χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, με την κατάργηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος όπως το ξέραμε μέχρι τώρα και με τις απολύσεις από το Δημόσιο και με τις ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Μέτρα που η ΝΔ εκτιμά ότι δεν φτάνουν και προτείνει σχεδόν κατάργηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, περισσότερους πόρους προς τις επιχειρήσεις.
Ε, αυτά όλα δεν αποτελούν ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου. Είναι μια ανάπτυξη προς όφελος της πλουτοκρατίας, που εν τέλει οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια το λαό. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου της κοινωνίας, δεν μπορεί παρά να είναι στο σύνολό τους υπέρ μιας πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Την πολιτική ανάπτυξης που στηριζόμενη στις δυνατότητες της κοινωνίας, θα παίρνει υπόψη της τις ανάγκες τους λαού, θα έχει στόχο την ολόπλευρη ικανοποίησή τους και θα το πετυχαίνει με την ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των εφεδρειών που διαθέτει. Και αυτά προϋποθέτουν μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και από την εξουσία του κεφαλαίου.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου