Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η Ουγγαρία και τα στρατόπεδα για...ανέργους!

από globbing


Η ..Ουγγαρια, τούς δειχνει το..δρομο!

Στην εφημεριδα  Αrbetaren διαβαζω ενα ακομη...φιλοδοξο σχεδιο της Ουγγρικης κυβερνησης, αυτη τη φορα, για τους ανεργους, το οποιο δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ακομη μαυρο σεναριο του μελλοντος, που οι φιλελευθερες κυβερνησεις μας ετοιμαζουν και που ελπιζω να μην ευωδωθει, αν και θα υπαρξουν σιγουρα πολλοι που θα θελησουν να το μιμηθουν!
Oι ανεργοι, λοιπον, συμφωνα με τα σχεδια της εκει κυβερνησης, θα εκτελουν βαρειες χειρωνακτικες εργασίες σε δημόσια κτίρια, θα ζουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από ...συνταξιούχους αστυνομικούς. Ειναι μονο μια απο τις πολλες ακροδεξιες πρότασεις από το κυβερνών κόμμα Fidezs.
 
Το λεγόμενο «Ουγγρικο σχέδιο εργασίας" σημαίνει αφενός ότι η περίοδος αποζημιωσης της ανεργίας περικοπτεται απο τις 270 ημερες στις 90!
''Xαρα και εργασια'' στην...Ουγγαρια!
Από την άλλη, οτι αυτοι που υπερβαινουν τους τρεις μηνες που προσφέρεται, η μόνη επιλογή τους προκειμενου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδομα, ειναι να εγγραφούν σε ένα από τα δημόσια έργα. 
Πρόκειται για την κατασκευή, ή επισκευή φραγματων, λιμνων, ποδοσφαιρικων γηπεδων και δρόμων, ή και την εκσκαφή τάφρων. 
-Στο μέλλον, τα φραγματα δεν θα κατασκευάζονται με τη τεχνολογία της δεκαετίας του 2000, αλλά με το ...χέρι, εξηγησε ο πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος επίσης μίλησε για δουλεια "με τσαπα και φτυάρι"....
(..συνεχιζεται) 

Οι άνεργοι μπορούν να στελνονται σε έργα σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτων πολύ μακριά από το σπίτι τους, ακόμη και αν έχουν οικογένεια. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι αυτοί που δουλευουν πάνω από τρεις ώρες μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έχουν δικαίωμα για τροφή και στέγαση. Στα σχέδια για συγκεκριμένα έργα που διέρρευσαν δειχνει ότι θα πρέπει να στεγάζονται σε τροχοσπιτα.
Οι άνεργοι μπορούν επίσης να δανείζονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο πρωθυπουργος Orban παρουσίασε την πρόταση την ημέρα επισκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού που συνοδευοταν απο ενα επιτελειο επιχειρηματιων, πραγμα που οδηγεί σε εικασίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σαν προνόμιο που προσφέρεται σε ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. 
Το στρατοπεδο εργασίας θα πρέπει να παρακολουθείται από συνταξιούχους αστυνομικούς. Αυτοι παλιοτερα ειχαν καταφερει να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 45 στην Ουγγαρία, αλλά η σύνταξη τους είναι χαμηλή, και δεν είναι σαφές αν θα αναγκασθουν με καποιο τροπο να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Η Ένωση Αστυνομικων, η οποία αποκάλυψε το σχέδιο στα ΜΜΕ σε κάθε περίπτωση, επέκρινε το σχέδιο. Σε απάντηση στους επικριτές, ο υπ. Εσωτερικών Sandor Pintér σχολίασε: 
- Εμείς δεν μιλάμε για παρακολούθηση, αλλά και για καθοδηγηση, διαχείριση και οργάνωση. Για να τοποθετήσει κανεις 300.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα εργασιών είναι μια περίπλοκη ιστορία που απαιτεί ακριβώς τις ικανότητες που εχει η αστυνομία.
Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συμπεριλάβει 300.000 ανέργους πριν από το 2013 και ακομη 100000 μεχρι το 2015. Ο πρωθυπουργος Orban δήλωσε ότι τελικά θα μπορούσε να συμπεριλάβει μεχρι και 800.000 άτομα. 
Η αποζημίωση θα είναι είτε 28.500, ή 48.600 φιορίνια το μήνα, (απο 104 -178 EUR/ μηνα!). Το υψηλοτερο ποσό συμφωνα με το νομοσχέδιο θα το παιρνουν αυτοι που «ενεργά ψάχνουν για δουλειά», αλλά φαίνεται ασαφές το πώς να διακρίνουν τις κατηγορίες μεταξυ τους.

Η αποζημίωση είναι μικρότερη κι από τον ελάχιστο μισθό των 78.000 φιορινιών (285.48 EUR)- που ισοδυναμεί με περιπου 2.600 σουηδικές κορώνες - και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να ξαναγραφεί για να εφικτο. Η εργασια θα γινεται μιση, προφανώς με το σκεπτικό ότι ο σκοπος ειναι να συμπεριλαβει οσο πιο ...πολλους γινεται στο προγραμμα!
Το πλανο ήταν αρχικά με την επωνυμία «Εθνικό Σχέδιο Εργασίας," αλλά μετονομάστηκε μετά απο...επισημάνση ότι ειχε το ίδιο όνομα με ένα πρόγραμμα που διεξάγονται από το...φασιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1930 στην Ουγγαρία. 

"Ο στόχος δεν είναι πλέον να κανουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρεψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την επιμορφωση αυτων των ανθρώπων, ή να τους διδάξει τις νέες δεξιότητες. Αντ 'αυτού, θα φτυαριζουν χωμα για μερικα χρονια σε δημόσια κτίρια'', σχολιαζει το blog Ηungarian Spectator.

απο προσφατες διαδηλωσεις στην Ουγγαρια
To Συντηρητικό Κόμμα Fidezs έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, έτσι είναι πιθανό ότι η πρόταση θα περασει, με λίγες, ή καθόλου τροποποιήσεις. 

Παρουσιάστηκε μαζί με ενα πακετο αλλων προτάσεων, μεταξυ αλλων και τη μείωση του ορίου ηλικίας για εγγυημένη εκπαίδευση μεχρι τα 18, στα 15 ή 16 χρόνια, αυξηση του χρόνου της δοκιμαστικης εργασιας απο 3 στους 6 μήνες και αφαιρεση του δικαιωματος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται και να αναλαμβάνουν συλλογική δράση για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον - θα συνεχίσουν μονο να να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τα επιδοματα.

Οι διαδηλωσεις των ..«κλόουν», Ιουνιος 2011


Ο Orban συναντησε, φυσικα, κριτική από τα συνδικάτα τους οποιους ονομασε ...«κλόουν», και μετά τον χαρακτηρισμο αυτο ξεκινησαν μια σειρά από διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό που έχουν ονομασθει "η εξεγερση των κλόουν". 
Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα απο 40 στις 45 ώρες!

Ακόμα και η τοπικη αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, Ιrina Ivaschenko, εξέφρασε αμφιβολιες, σε μια συνέντευξη, σχετικά με ορισμένα απο τα μέτρα.
-Ένα πρόβλημα είναι πόσο εφικτες ειναι οι ενέργειες αυτες με το σκεπτικο οτι επηρεάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις που μπορούν να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου