Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Για τα δημοψηφίσματα


Επανήλθε τις προάλλες στο θέμα των δημοψηφισμάτων ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και, συνολικά, το αστικό σύστημα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο σε βάρος του λαού. Ο Χ. Καστανίδης επανέλαβε ότι ο σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο και πως τα πρώρα δημοψηφίσματα αναμένονται στα τέλη αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο. Το καινούριο στοιχείο που πρόσθεσε έχει να κάνει με τα ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί «εθνικής σημασίας» και για τα οποία σκοπεύει στο εξής να προσφεύγει σε δημοψήφισμα συμβουλευτικού ή και δεσμευτικού χαρακτήρα.
Ανάμεσα στα «κρίσιμα εθνικά ζητήματα» που απαρίθμησε ο αρμόδιος υπουργός, ήταν και αυτό του Ασφαλιστικού. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομιμοποιήσει μέσα από τα δημοψηφίσματα όχι μόνο τις αντιδραστικές αλλαγές που στοχεύουν στη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και αποτελούν κομμάτι της κυβερνητικής στρατηγικής. Ετσι, δεν είναι καθόλου απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε δημοψηφίσματα με θέμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την παραπέρα μείωση των συντάξεων, την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και πάει λέγοντας. Μέσα από την ανάλογη κινδυνολογία και προπαγάνδα, με ανοιχτό πόλεμο στις λαϊκές συνειδήσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει στα μέτρα της το όποιο αποτέλεσμα αυτών των δημοψηφισμάτων.
Εμπειρία, άλλωστε, υπάρχει από άλλες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, με δημοψήφισμα, το 1995, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο. Μέσα σ' έναν ορυμαγδό προπαγάνδας, δυσφήμισης του δημόσιου τομέα και διαιρετικών ιδεολογημάτων, τα αστικά επιτελεία επέβαλαν τελικά σαν κυρίαρχη τη θέση για αντιδραστικές αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για ανατροπές στα δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα και της ιταλικής πολυεθνικής FIAT, η οποία επέβαλε σοβαρές ανατροπές στα Εργασιακά και τους μισθούς των υπαλλήλων της, νομιμοποιώντας αυτά τα μέτρα με δημοψήφισμα. Τα ίδια και χειρότερα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δε στοχεύει στο να καταγράφει την άποψη του λαού στο μεσοδιάστημα των εκλογών, όπως διατείνεται, ούτε βέβαια να ενισχύσει τον έλεγχο της εξουσίας από τα κάτω, όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Εσωτερικών. Η πολιτική της είναι αντιλαϊκή και σαν τέτοια προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Αυτές θέλει να ενσωματώσει η κυβέρνηση και η ντόπια πλουτοκρατία, γι' αυτό και ενεργοποιούν εργαλεία όπως το δημοψήφισμα. Αν τους ενδιέφερε η άποψη του λαού, θα έκαναν τώρα εκλογές, για να κριθεί εφ' όλης της ύλης η πολιτική όλων των κομμάτων. Αντίθετα, στόχος τους είναι να νομιμοποιήσουν άγριες αντιλαϊκές αποφάσεις, μέσα από την κάλπη των δημοψηφισμάτων. Ο λαός δεν πρέπει να τους δώσει έδαφος για να σταθούν τα σχέδια και οι μεθοδεύσεις τους. Προς το συμφέρον του είναι να ακυρώσει με την πάλη του τα δημοψηφίσματα, να συγκεντρώσει δυνάμεις για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία τους.

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου