Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι ναυτεργάτες - Στις 12μ συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά

Trust Rating
 99%
CloseClose
η απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, το πρωί της Κυριακής. Επισημαίνεται η ανάγκη της διεύρυνσης του αγώνα και της ταξικής αλληλεγγύης από όλους όσοι πλήττονται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως κάτοικοι και αγρότες νησιών, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. 
Στις 12 το μεσημέρι η απεργιακή συγκέντρωση των απεργών ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, στον Αγ. Διονύση. 
Το Σάββατο, μήνυμα αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης έστειλαν από την απεργιακή συγκέντρωση στο ίδιο σημείο. Από νωρίς το πρωί, το χώρο της συγκέντρωσης κατέκλυσαν απεργοί, μέλη του ΠΑΜΕ, Λαϊκών Επιτροπών της ευρύτερης περιοχής καθώς και Επιτροπών Ανέργων, του ΜΑΣ και άλλων δεκάδων σωματείων. Με πανό και συνθήματα διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών.
Στην ομιλία του ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πραγματοποιήσαμε 31 απεργίες σε κατάσταση πολιτικής επιστράτευσης. Είναι προφανές πως αν δεν


 υπήρχαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, η ταξική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και η πρωτοπορία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ δεν θα είχαμε αναχαιτίσει την επιθετικότητα, δεν θα είχαμε συντρίψει τον κοινωνικό αυτοματισμό».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει την απεργία από την Κρήτη, κατήγγειλε πως στελέχη της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλούν τους αγρότες να κόψουν τα πρώιμα προϊόντα και να τα φορτώσουν στα ανασφάλιστα πλοία με απλήρωτους ναυτεργάτες, με την παρουσία των ΜΑΤ, της αστυνομίας και δημάρχων. Απαντώντας στις κατηγορίες τους ότι ο αγώνας των ναυτεργατών είναι συντεχνιακός και κοινωνικά επιζήμιος, επισήμανε πως «αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη». Και συνέχισε: «Πρέπει να αποκαλύψουμε τα σχέδια του κεφαλαίου που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί τα πάντα. Πρέπει να καταλάβουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα εργατικά κέντρα, τους δήμους, τις περιφέρειες, τους αγροτικούς συλλόγους ότι αυτές οι αλλαγές με κέντρο τη ναυτιλία δεν είναι μόνο για τους ναυτεργάτες αλλά για το σύνολο της χώρας. Η χώρα μας βρίσκεται στη συμβολή τριών ηπείρων με οξύτατους ανταγωνισμούς, μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, τεράστιες υποδομές και αναξιοποίητους φυσικούς πόρους και ακριβώς αυτούς τους πόρους θέλουν να λεηλατήσουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και να συντρίψουν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους της χώρας». 
Εκ μέρους της Ένωσης Μαγείρων, ο πρόεδρος Γιώργος Αντωνόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της εργατικής τάξης προς όφελος των μονοπωλίων. Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ παρότι ομολόγησαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, περιόρισαν τη δράση τους μόνο στα προβλήματα του κλάδου. 
Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στα πλοία, αλλά και στα λιμάνια. Παραμένουν στους καταπέλτες των πλοίων περιφρουρώντας την απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ φουντώνει η συμπαράταξη στον αγώνα τους από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, πρώτα και κύρια των νησιών, οι οποίοι σημαίνουν αγωνιστικό συναγερμό, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας αυτός αφορά το σύνολο του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου