Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας



Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας διενεργήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια της Β’θμιας  Εκπ/σης Πρέβεζας  Κ. Σφονδύλη και μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ εκλεγμένα σε σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, του περιφερειακού και δημοτικών σύμβουλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Νομού, του Συλλόγου Γυναικών Πρέβεζας, την ΠΑΣΕΒΕ κλπ.


Θέμα της συζήτησης ήταν η πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας. Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και τους προβληματισμούς τους επειδή, αν και έληξε το Α΄ τετράμηνο, ήδη 10 τμήματα ειδικότητας δεν έχουν κάνει από την αρχή της χρονιάς ούτε μια ώρα μάθημα ειδικότητας, επειδή δεν έχουν διοριστεί εκπαιδευτικοί.   
Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους μαθητές, όχι μόνο να χάσουν την χρονιά, αλλά τα πτυχία τους σε περίπτωση που τελικά τα πάρουν να αποδειχθούν «κενό γράμμα» επειδή η μη συμπλήρωση των αναγκαίων ωρών για τη ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων θα καθιστά άκυρο το όποιο πτυχίο.
Τόνισαν επίσης ότι το πρόβλημα είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης που έχει η πολιτεία, να παραδώσει την δημόσια τεχνική εκπαίδευση σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης,


 γεγονός που θα διώξει από το σχολείο  τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, που είναι και η πλειοψηφία των παιδιών που σπουδάζουν στην ΕΠΑΣ. Να πως αποδεικνύεται η θέση του ΠΑΜΕ ότι η εκπαίδευση έχει ταξικά χαρακτηριστικά.
Η κ. Σφονδύλη είπε ότι ο διορισμός των αναπληρωτών καθηγητών γίνεται από  το υπουργείο και ότι οι πιστώσεις που διατέθηκαν δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών παρά τα συνεχή υπομνήματα της διεύθυνσης προς το Υπουργείο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας της ΕΠΑΣ, και ακόμη ότι θα πρέπει να προωθηθεί το θέμα της αλληλεγγύης, το οποίο μεταφράζεται με την παροχή ενός μικρού γεύματος στους μαθητές της ΕΠΑΣ και των εσπερινών σχολείων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πηγαίνουν στο σχολείο μετά την εργασία τους και πολλοί έρχονται, όχι μόνο από  χωριά του νομού  μας αλλά και από γειτονικούς νομούς (Βόνιτσα κλπ).
Ανεξάρτητα από τη βούληση της Β’ θμιας  Εκπ/σης Πρέβεζας  που εφαρμόζει τις επιταγές της κυβέρνησης, τα στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και ο σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας, η ΠΑΣΕΒΕ κλπ θα κλιμακώσουν τη δράση τους για να ανοίξουν και αυτό το ζήτημα στο λαό της Πρέβεζας. Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών της εργατικής τάξης είναι θέμα των ίδιων των εργατών και όχι κάποιων μεγαλόσχημων σε υπουργεία και κυβερνήσεις.  Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περιοδείες στα ΕΠΑΣ αλλά και με πρωτοβουλία της λαϊκής επιτροπής Πρέβεζας το θέμα θα ανοίξει πλατιά στο λαό της Πρέβεζας

Τα προβλήματα αυτά καθιστούν την αναγκαιότητα της θέση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για:
-Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, το οποίο θα παρέχει στους μαθητές υψηλής ποιότητας γενική μόρφωση.
-Δίχρονη Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης φοίτησης σε Δημόσιες Τεχνικές Σχολές,  που θα παρέχουν υψηλή τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση.
-όχι στην αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας, (αλήθεια με τι κριτήρια θα αξιολογούνταν ένα σχολείο όπως και η ΕΠΑΣ όταν υπολειτουργεί με δική τους ευθύνη), και των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου