Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ανεργία θερίζει τις λαϊκές οικογένειες

ΠΗΓΗ rizospastis


 • Στη νεολαία, η ανεργία τσακίζει κόκαλα, αφού έφτασε το 46,4%!
 • Κανείς δεν μπορεί να λείψει από τα συλλαλητήρια που κάνει το ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη για την προστασία των ανέργων
Από παλιότερη παρέμβαση του ΠΑΜΕ για τους ανέργους
Τις εφιαλτικές διαστάσεις που αποκτά για τη λαϊκή οικογένεια η ανεργία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτά, κατά 229.941 άτομα αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο, (σε ποσοστό 36,6%). Οι άνεργοι έφτασαν τα 857.656 άτομα και το συνολικό ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 17,5% το Σεπτέμβρη του 2011 από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Στα πρώτα θύματα της βάρβαρης πολιτικής που γεννά ανεργία και φτώχεια είναι οι νέοι και οι γυναίκες. Ετσι, στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 ετών, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 46,4% (από 33,6% τον Σεπτέμβρη του 2010), ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφτασε το 21% (από 16,7%). Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 24,5% (από 17,8%), ενώ αύξηση εμφανίζουν όλες οι ηλικιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η «ψαλίδα» μεταξύ του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού και των απασχολουμένων συνεχίζει να μεγαλώνει. Ετσι, και το Σεπτέμβρη του 2011 οι απασχολούμενοι εμφανίζονται λιγότεροι (4.051.109) από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.440.050). Δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 15 ετών.
Τέλος, σε επίπεδο Περιφερειών πρώτη σε ποσοστό ανεργίας είναι η Δυτική Μακεδονία (24,2%) και ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20%). Αύξηση των ποσοστών ανεργίας εμφανίζουν όλες οι Περιφέρειες εκτός από αυτή των Ιόνιων Νήσων.
Υπόθεση όλων η προστασία των ανέργων
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη για την προστασία των ανέργων. Η συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, όπου προβάλλονται τα εμπλουτισμένα αιτήματά του για τους ανέργους, έχει ως εξής:
«Ολοι και όλες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 20 Δεκέμβρη, 6μ.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Μέτρα προστασίας για τους ανέργους
Απευθυνόμαστε σε όλη την εργατική τάξη. Σε κάθε έναν που βρίσκεται ήδη στην ανεργία, που ψάχνει να βρει μεροκάματο, στους εργαζόμενους που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός παραγωγής, στους εργαζόμενους που κακοπληρώνονται ή βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι.
Κανείς δεν είναι μόνος του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Τα νούμερα της ανεργίας θεριεύουν, οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλαπλασιαζονται.
Η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι και συνεχώς θα μεγαλώνει. Σήμερα είναι ο γείτονας, ο συγγενής, ο συνάδελφος. Αύριο πιθανόν να είναι ο καθένας μας. Μην το βάζεις κάτω, μην ψάχνεις λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν.
Η θέση μας δεν είναι στις ουρές του ταμείου ανεργίας.
Να ενώσουμε τα χνώτα μας. Να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα, με οργάνωση.
Στηρίξου στο ΠΑΜΕ. Ελα σε επαφή με το σωματείο σου.
Δώσε δύναμη με τη συμμετοχή σου στις λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά.
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Το ζήτημα της ανεργίας δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αντιθέτως, απαιτείται ενιαίος και συντονισμένος αγώνας. Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Αγώνας για το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης
Ανεργε - εργαζόμενε,
Μη δίνεις χρόνο στην κυβέρνηση. Ολο το προηγούμενο διάστημα έχουν παρθεί μέτρα για να εξαθλιώσουν το λαό, δίνουν συνεχώς γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία. Δεν πρέπει να προσδοκάς τίποτα από μια κυβέρνηση που στηρίζει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο και σπρώχνει μαζικά τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Απελευθέρωσαν τις απολύσεις, κατάργησαν τις αποζημιώσεις.
Δεν πρέπει να αποδεχτείς τη σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει να αποδεχτείς να σπρώχνονται εκατομμύρια στα χέρια των εργοδοτών και οι ίδιοι να ανακυκλώνουν τη φτώχεια τους μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς και με μεροκάματα πείνας. Το επίδομα ανεργίας το μετατρέπουν μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση στους εργοδότες και τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες.
Μην ανέχεσαι να σε κοροϊδεύουν και να σε εξαπατούν. Την κρίση και τα χρέη δεν τα δημιούργησες εσύ. Είναι δημιούργημα της υψηλής κερδοφορίας, των μεγάλων φοροαπαλλαγών, των τεραστίων χρηματοδοτήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Την ανεργία ήδη την αξιοποιούν και θα την αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο, για να τρομοκρατούν, να εκβιάζουν, για να μειώνουν ακόμα παραπέρα τα ήδη πετσοκομμένα μεροκάματα.
Εμείς έχουμε τη δύναμη
Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα συνδέουν στην πράξη τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας, με τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.
Να μην αφήσουμε κανέναν υπεύθυνο ήσυχο. Κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, δημάρχους, τράπεζες, ΔΕΗ, εφορία κ.ά.
Ελα μαζί μας, να διεκδικήσουμε:
 • Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
 • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά.
 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κ.λπ.).
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
 • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.
 • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη το μόνο που μπορεί πια να προσφέρει είναι μερικές προσωρινές κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή για το σύστημα, το οποίο τη γεννά και την αναπαράγει. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης Λαϊκής Οικονομίας, με τα μέσα παραγωγής Λαϊκή Περιουσία.
Ελα μαζί μας για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή εργατική συμμαχία. Για να γίνει ο λαός δύναμη εξουσίας. Για να κάνουμε λαϊκή κοινωνική περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου