Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κανένα ξεστράτισμα


«Είμαστε μια πολεμική κυβέρνηση» διακήρυξε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σωστά το είπε. Η κυβέρνησή του είναι σε ανοιχτό πόλεμο με την εργατική τάξη.
Το αναγνωρίζει και ο Γ. Παπανδρέου που επανέλαβε πως ακριβώς μια τέτοια κυβέρνηση - που την έχει ανάγκη το κεφάλαιο - πρέπει να παραμείνει όσο χρειαστεί.
«Πάση θυσία να στηρίξουμε αυτό το σχήμα», συμπλήρωσε στην ίδια κατεύθυνση ο Καρατζαφέρης, αφήνοντας τη ΝΔ να ψελλίζει κάτι για 19 Φλεβάρη...
***
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο ένας μετά τον άλλον όλοι όσοι με την ψήφο τους στήριξαν την κυβέρνηση και έχουν βάλει την υπογραφή τους για τα λαϊκά δεινά, προσπαθούν, παράλληλα, να βγάλουν την ουρά τους απέξω καθώς, όπως με νόημα σημειώνουν, «μπροστά είναι και οι εκλογές».
Ούτε μια λαϊκή ψήφος δεν πρέπει να πάει σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., σε κανέναν απ' όσους έχουν στηρίξει τις πολιτικές του κεφαλαίου. Αλλά αυτό δε φτάνει. Περισσότερο από χτες η λαϊκή συμμαχία για ρήξη και ανατροπή, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι ο αναγκαίος όρος για να αντιστραφεί η πορεία των πραγμάτων, να μπει φρένο σ' αυτή την πολιτική, να ανοίξει δρόμος για άλλη προοπτική.
Οι προειδοποιήσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ περί κινδύνου γενικευμένης κοινωνικής ανάφλεξης στην ΕΕ δείχνουν πως παρά τον μεταξύ τους πόλεμο οι καπιταλιστές έχουν το νου τους στο λαϊκό παράγοντα. Που πρέπει να οργανωθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να αντιστοιχιστεί η πάλη του με την εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα 'ναι σκληρή μάχη, το λαϊκό κίνημα μπορεί να την κερδίσει. Να εμπιστευτεί τις δυνάμεις του, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που και έγκαιρα προειδοποίησε και έγκαιρα μπήκε μπροστά για την οργάνωση της αντεπίθεσης.
***
Το κύριο παραμένει η ίδια η καπιταλιστική κρίση παρά την προσπάθεια διαφόρων να εμφανιστεί αυτή ως αποτέλεσμα επιμέρους αιτιών. Χτες ήταν η σειρά κάποιου Σπινέλλη να μιλήσει για το χρηματισμό στο Δημόσιο. Πέρα απ' το ότι δικό τους δημιούργημα είναι αυτό που δήθεν καταγγέλλουν, πραγματικό γεγονός παραμένει ότι τα δημόσια οικονομικά πέφτουν έξω γιατί το κρατικό ταμείο δουλεύει για το μεγάλο κεφάλαιο. Η χρυσοπληρωμένη Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο, η ΠΑΘΕ και οι νέοι δρόμοι είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς μια δημόσια ανάγκη μετατρέπεται σε πηγή τρελών κερδών για τους καπιταλιστές. Πίσω στο χρόνο, τα κουφάρια των εργοστασίων μαρτυρούν τι έγιναν τα ΜΟΠ και οι επενδύσεις των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων. Εκεί να ψάξουν το έλλειμμα.
***
Τι σύμπτωση! Οπως εδώ με την κυβέρνηση Παπαδήμου έτσι κι εκεί στην Ιταλία αυτοί που ψήφισαν τα αντεργατικά μέτρα και στηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι εμφανίστηκαν χτες να διαδηλώνουν μέσα στη Βουλή τους δηλώνοντας διαφωνούντες.
Και εδώ κι εκεί η λύση είναι στον οργανωμένο λαϊκό παράγοντα. Τα θετικά παραδείγματα από τη μέχρι τώρα δράση των Λαϊκών Επιτροπών, προπλάσματα μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, πρέπει να πολλαπλασιαστούν.
***
Ορισμένοι ξαναζεσταίνουν το δίλημμα «εκλογές τώρα ή αύριο». Είναι κάλπικο. Το κύριο είναι να βγει ο λαός στο προσκήνιο διεκδικώντας την εξουσία για τον εαυτό του. Καμιά ελπίδα στα κόμματα του κεφαλαίου και όλους εκείνους που πασχίζουν να μη διαταραχτεί η εξουσία του κεφαλαίου.
***
Δεκαετίες ταλανίστηκε το εργατικό κίνημα από τη θεωρία των σταδίων και την προσπάθεια διαφόρων να φτάνει όλη κι όλη η λαϊκή απαίτηση άντε μέχρι του να αλλάζουν βάρδια οι αστικές κυβερνήσεις. Σήμερα που όλο αυτό έχει ξεφτίσει, τώρα που το ΚΚΕ καλεί ευθέως σε πάλη για την ανατροπή, οι οπορτουνιστές δίνουν ρέστα μη και χαθεί η ιστορική παράδοση. Η «Αυγή» χτες θυμήθηκε το ΕΑΜ. Να 'ρθει, λέει, το ΚΚΕ, να παλέψουμε για την πείνα και μετά βλέπουμε. Πονηρούληδες. Εχουνε πάρει χαμπάρι πως η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική τους μελαγχολία και παριστάνουν τις σουπιές.
Το δρόμο μας εμείς. Το ραντεβού με την Ιστορία είναι στις απεργίες που έρχονται, στις απεργίες που γίνονται, στις Λαϊκές Επιτροπές φύτρα της λαϊκής συμμαχίας που παλεύουν σε αδιάσπαστο μέτωπο και για την πείνα και για τ' άλλα τα μεγάλα. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αντιπαραθέτει στη στρατηγική του κεφαλαίου μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που ξεκινά απ' το σήμερα και οδηγεί στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου με νίκη της λαϊκής εξουσίας για τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό, είναι εγγύηση για να 'ναι νικηφόρες οι μάχες που έρχονται.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου