Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διώξεις για τους αγώνες στα Τζάμπο: Καταδικάστηκαν επειδή συμπαραστάθηκαν στους εργαζόμενους

ΠΗΓΗ edupame



Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επέβαλε χτες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε τέσσερις συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο κατάστημα της πολυεθνικής «Τζάμπο» στις 24 και 31 Γενάρη του 2009. 
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων καθώς από την ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλο το κατηγορητήριο και από πουθενά - ούτε από τις καταθέσεις των αστυνομικών αλλά ούτε από κανέναν άλλο μάρτυρα - προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι εμπόδισαν την είσοδο πελατών στο κατάστημα. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του προέδρου του δικαστηρίου.

Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πως η μήνυση ήταν στημένη από τους εκπροσώπους της πολυεθνικής και πως οι κατηγορούμενοι «κατασκευάστηκαν». 
 
Για το λόγο αυτό και ο εισαγγελέας, όταν κατατέθηκε η μήνυση στα δικαστήρια, απάλλαξε τους υπόλοιπους τέσσερις που είχε κατηγορήσει η εργοδοσία καθώς ήταν ολοφάνερο το στημένο της όλης διαδικασίας. Οι τέσσερις αυτοί είχαν κατηγορηθεί με βάση τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους που βρέθηκαν κοντά στο σημείο της κινητοποίησης.

Η εργοδοσία, όπως τονίστηκε από τους συνήγορους των κατηγορουμένων, έχει καταθέσει μηνύσεις-καρμπόν σε βάρος όσων κινητοποιήθηκαν ενάντια στις αντεργατικές της συμπεριφορές στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα και οι καταθέσεις των αστυνομικών στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν γραμμένες σε κομπιούτερ, κάτι που δε συνηθίζεται. 
Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να «βρουν» τους υποκινητές της κινητοποίησης «εντόπισαν» τον Θανάση Παναγιωτόπουλο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος βρισκόταν


εκεί για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους ως εκπρόσωπος της διοίκησης του ΕΚΠ, στον οποίο απέδωσαν την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου των Εμποροϋπαλλήλων που ποτέ δεν είχε, καθώς είναι πρόεδρος του σωματείου Ηλεκτρολόγων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. 
Σε δύο ακόμα κατηγορούμενους, μία απολυμένη τότε από τα «Τζάμπο» και ένα μέλος του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, είχαν λίγο νωρίτερα από την κινητοποίηση πραγματοποιήσει έλεγχο για εξακρίβωση στοιχείων και αφού είχαν τα στοιχεία τους, τους «φόρτωσαν» και τις κατηγορίες.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης και επισημαίνει ότι στα δικαστήρια «έχει στηθεί βιομηχανία διώξεων και δικών σε βάρος σωματείων, συνδικαλιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών εργαζομένων με στόχο τα ταξικά σωματεία, τις ταξικές δυνάμεις.
Επιχειρούν με και με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τη σκληρή πολιτική του κεφαλαίου». 
Παράλληλα κάνει σαφές «ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και καλεί τους εργαζόμενους ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς και στις φτωχογειτονιές, να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Από την πλευρά του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου και μεταξύ άλλων τονίζει: «Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και στοχεύει στην καθυπόταξη των εργαζομένων. 
Οσο και να θέλει η εργοδοσία να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να σκύψουν το κεφάλι, εμείς τους δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους, ενωμένους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».

You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου