Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ Νέα επιβάρυνση 12,2% στα λαϊκά νοικοκυριά

Αυξήσεις αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μετόχων της επιχείρησης και των άλλων ιδιωτών
Με το ταξικό κίνημα, ο λαός να παλέψει για καμιά αύξηση στη ΔΕΗ, κανένα νέο φόρο, κατάργηση των χαρατσιών. Να μειωθούν εδώ και τώρα τα τιμολόγια για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους
Μια νέα «ευθεία βολή» στα δοκιμαζόμενα από την αντιλαϊκή πολιτική της λαϊκά νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χτες μεσοσταθμικές αυξήσεις στη ΔΕΗ ύψους 9,2%, στις οποίες θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση - της τάξης του 3% - που έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).Η συνολική αύξηση του 12,2%, η οποία μπορεί να είναι και μεγαλύτερη για ορισμένες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών, συνοδεύεται από ψευτοδιλήμματα προς το λαό για το αν η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της και άρα τη θέση της στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων σχετίζεται με φόρους που αυτή έβαλε στην ηλεκτρική ενέργεια!
Βασικός ένοχος των νέων αυξήσεων είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνει τόσο τις αντιδραστικές προβλέψεις των μνημονίων, όσο και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του «3ου ενεργειακού πακέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς και επιβάλλει νέα κόστη και αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγάλο κέρδος για τους ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί κατά 1,1 μονάδα από το συνολικό ποσοστό αυξήσεων. Ακόμη 3,5 μονάδες αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και οι υπόλοιπες 4,6 μονάδες από την αύξηση του 9,2% έχουν να κάνουν με φόρους που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση, όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου, του τέλους λιγνίτη και του ΦΠΑ, που μετακυλίονται όλοι στους καταναλωτές, όπως ζητούσαν οι επιχειρηματίες της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβερνητική εισήγηση δε σταματά στο ποσοστό αύξησης. Δρομολογεί - κάτι που θα φανεί, όπως είπε ο υπουργός, και στην αναλυτική παρουσίαση των αυξήσεων με την υπουργική απόφαση - «λελογισμένη» αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, παρότι οι μικρότερες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Προβλέπεται ακόμη προοδευτική επιβάρυνση ανάλογη με την αύξηση της κατανάλωσης, «πάγωμα» των τιμολογίων ΚΟΤ («κοινωνικού») και πολυτέκνων.
Επίθεση στους εργαζόμενους
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ ζητά από τη ΔΕΗ να επιδεινώσει κι άλλο τη θέση των εργαζομένων στην επιχείρηση προκειμένου να πετύχει κερδοφορία μέσα στο 2012. Μάλιστα, επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση με τους εργαζόμενους - καταναλωτές, καθώς κρίνει ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι αρκετές, εάν παράλληλα η ΔΕΗ μειώσει κατά 10-15% το λειτουργικό κόστος, αλλά και το εργατικό κόστος, που έχει μειωθεί ήδη το 2011 περίπου 200 εκατ. ευρώ!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατάργηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του προσωπικού της, μειώνοντας άτυπα τις αποδοχές τους ακόμη περισσότερο. Προσδιορίζει μάλιστα το σχετικό κόστος στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Περαιτέρω, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε «μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων», που σημαίνει ξεπουλήματα, πέρα από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση. Τέλος, η ΔΕΗ καλείται σε συμψηφισμό οφειλών με το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται και η μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου