Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κοίτασμα - θησαυρός στην Κύπρο

πηγή news247
Κοίτασμα μαμούθ στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτιμήσεις για αξία πάνω από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια
Σε περισσότερα από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου, ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σχεδόν καθαρό μεθάνιο.
Η ποσότητα του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, όπως σημείωσε μιλώντας στο ΡΙΚ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.
Η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε, θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά.
Διευκρίνισε επίσης ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.
Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.
Δεν αποκλείεται, προσέθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.
Η υπουργός σημείωσε ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα.
Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012. Ωστόσο, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.
"Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου