Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ολα τα βόλια στο κεντρικό μέτωπο


Και να θες να αφεθείς στην καλοκαιρινή ραστώνη δε σ' αφήνουν. Ηδη περιγράφουν τον Αύγουστο σα χειμώνα. Και είναι χειμώνας για τις εργασιακές σχέσεις, για το λαϊκό εισόδημα. Το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» έκανε τη διαφορά στα κρεμασμένα στα περίπτερα εξάστηλα: Το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα κάνουν διακοπές, την ώρα που τα κόμματα της αστικής τάξης κλαίνε δήθεν για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
***
Οι τραπεζίτες κάνουν πάρτι καθώς η μία κρατική ενίσχυση διαδέχεται την άλλη (χτες στη Βουλή κατατέθηκε μια ακόμη τέτοια ρύθμιση), αλλά την ίδια στιγμή τα νέα παιδιά μαθαίνουν πως στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι μια πεντάμηνη σύμβαση καθαριστή στους δρόμους με μεροκάματο ίσο με το επίδομα της ανεργίας. Το μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο ΟΑΕΔ προσφέρει τζάμπα εργάτες στους καπιταλιστές και το κρατικό ταμείο τους απαλλάσσει από ασφαλιστικές εισφορές.
***
Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν οι πανηγυρισμοί για τη σωτηρία του ευρώ, άρχισε το κλάμα. Πανικός για Ισπανία, Ιταλία, απειλή και για τη Γαλλία, ενώ η συμφωνία στις ΗΠΑ απλά παράτεινε για λίγο την ώρα της μεγάλης κρίσης. Κανένα κλάμα.
Κάθε νέο επεισόδιο σ' αυτήν την ιστορία εντείνει την ανάγκη η εργατική τάξη να πολιτικοποιεί όλο και περισσότερο την πάλη της ενάντια σ' αυτήν καθαυτή την κυριαρχία των μονοπωλίων, έτσι που η καπιταλιστική κρίση να μη γίνεται και σφαγή των εργατών.
***
Η λογική της μαφίας δεν αφορά μόνο στο πώς αντιμετωπίζουν ορισμένοι τις εργατικές κινητοποιήσεις. Οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών για την «κρατική πρέζα» και την προώθηση της ναρκω-καταστολής στο πλευρό της κρατικής καταστολής, είναι χαρακτηριστικές του πώς θα προσπαθήσει η αστική τάξη να αντιμετωπίσει τον νεκροθάφτη της, την εργατική τάξη.
Σύμφωνα με τη λογική που προβάλλουν όσοι χειροκρότησαν την προώθηση της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, πρέπει και η οπλοφορία να αφεθεί ελεύθερη, ώστε να πάψουν τα παράνομα κέρδη. Σύμφωνα με την αντίληψή τους, ελεύθερες πρέπει να αφεθούν επίσης η αγορά γυναικείας σάρκας και η αγορά ανθρώπινων οργάνων, πηγές παράνομου κέρδους αμφότερες.
Πάνω στην πρεμούρα τους να επιβάλουν την ναρκω-καταστολή καταφεύγουν σε επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε κρίση ούτε με βάση τη δική τους λογική.
Το μόνο που δείχνει η βιασύνη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα είναι η επικινδυνότητά της. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ορθωθεί απέναντί της και σ' αυτόν τον τομέα ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης.
***
Κάμερες, αντλίες για χτύπημα διαδηλωτών, ενθάρρυνση του χαφιεδισμού. Μέτρα που παίρνονται ενόψει «Σεπτέμβρη»... Γιατί; Γιατί η οργή ξεχειλίζει.
Γιατί ο άνεργος δεν ζητάει «τζάμπα δουλειά», αλλά ζωή με πλήρη δικαιώματα.
Γιατί τα παιδιά δεν ζητάνε πρέζα, αλλά έναν κόσμο να μπορούν να σταθούν.
Η αστική εξουσία προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από την ένταση της κρατικής καταστολής.
***
Το λαϊκό κίνημα μπορεί να τους σαρώσει. Με καθαρούς στόχους και κριτήρια. Λύση δεν είναι η εναλλαγή, αλλά η ανατροπή τους.
Αυτό που παρουσιάζουν σαν στοιχείο ελευθερίας, η ναρκω-κουλτούρα, δεν είναι άλλο από μια πρόσθετη καταστολή. Δεν είναι δικαίωμα η γλάστρα της καναβουριάς στο μπαλκόνι. Δικαίωμα είναι η πλήρης ζωή, αυτήν στερούν, σ' αυτήν δίνουν υποκατάστατο την πρέζα.
Τα παιδιά στα ναρκωτικά δεν είναι άρρωστα. Είναι κατασκευάσματα μιας πολιτικής που και στις λεπτομέρειές της δείχνει την απανθρωπιά της.
Ο χαφιεδισμός και η καταστολή μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Από τους εργάτες που πρέπει ακόμα πιο έντονα να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, εκεί από όπου ξεκινά η δικτατορία του κεφαλαίου, παλεύοντας εκεί πριν από όλα να υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Σ' αυτό, στη συγκέντρωση κάθε βολής στο κεντρικό μέτωπο, καλεί το ΚΚΕ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου