Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Ποιος ήταν ο Διαμαντής

Ο Διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου) – Οι τελευταίες μέρες – Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του

απο λευκαδίτικα νέα
Επαναστατικό όνομα, αγωνιστικό ψευδώνυμο. Που το πήρε από ένα τυχαίο περιστατικό και το ‘κανε απέθαντο (Πήγε σε μια παράνομη σύσκεψη στη Λαμία, προπολεμικά. Έπεσαν σε παρακολούθηση. Ξέφυγε. Στο κοντινό χωριό Κόμα καταφθάνουν οι χωροφύλακες. Στο καφενείο που κάθισε, έριξαν μια ματιά. Εσύ πώς λέγεσαι; ρώτησαν. Διαμαντής, απάντησε. Οι Διαμανταίοι είχανε καλό όνομα στο χωριό. Δεν τον γνώριζαν. Και γλίτωσε. Οταν βγήκε αντάρτης, το ανέσυρε από το παρελθόν και έγινε ο Καπετάν Διαμαντής).

Κατά κόσμον Γιάννης Αλεξάνδρου. Ο πατέρας του Κομνάς. Από αγροτική οικογένεια. Γεννήθηκε στην Κάτω Αγόριανη το 1914. Ο προπάππος του, Λουκάς Αλεξάνδρου, συμπολεμιστής του Δυσσέα Αντρούτσου, στο Χάνι της Γραβιάς (Οταν θα ‘ρθει «το πλήρωμα του χρόνου» – στο νέο ’21 – θ’ ακολουθήσει τα χνάρια του). Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Αμφίκλεια (Δαδί). Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ (Ένωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας). Φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Συμμετέχει δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες. Στον Πόλεμο του 1940, πολεμιστής στο αλβανικό μέτωπο (Πρέπει να ‘ταν χειριστής οπλοπολυβόλου. Γιατί σ’ αυτό το όπλο μέχρι το θάνατό του θα έχει ιδιαίτερη αδυναμία).
Στην Κατοχή βρίσκεται στο χωριό του. Και όλη του η σκέψη είναι στην Αντίσταση. Το 1941 συγκροτείται το Κομματικό Γραφείο στο οποίο μετέχει. Συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση του κόσμου στο ΕΑΜ. Στις αρχές του 1942 έρχεται ο Άρης και βολιδοσκοπεί τα πράγματα για ένοπλο αγώνα. Γίνεται στο σπίτι του Κοφίνη η σύσκεψη με αυτό το θέμα. Τον Ιούλη του 1942 βγαίνει στον Παρνασσό η περίφημη «8η Ομάδα» ανταρτών.
Σ’ αυτή την Ομάδα των πρωτοπόρων, ο Διαμαντής είναι ο ουσιαστικός αρχηγός. Με το οπλοπολυβόλο στον ώμο (που τους το παρέδωσε αξιωματικός χωροφυλακής) και με το «φύλλο πορείας» – εντολής της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ, παίρνει τον ανήφορο για τον Παρνασσό. Κι ούτε καν περνάει υποψία από το μυαλό του πως αυτή η «ανάβαση» θα κάνει θρυλικό το όνομά του. Και θα τον οδηγήσει στην αθανασία! Στον ΕΛΑΣ ο Διαμαντής θα φανερώσει τις μεγάλες πολιτικές, οργανωτικές και στρατιωτικές του ικανότητες. Στο Γοργοπόταμο θα του ανατεθεί μια από τις πιο υπεύθυνες αποστολές. Θα αναδειχτεί σε πολιτικό καθοδηγητή του Αρχηγείου Παρνασσίδας. Οταν ο ΕΛΑΣ θα γίνει ταχτικός στρατός, θα είναι καπετάνιος στο 34 Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας με χώρο ευθύνης κυρίως την Αττικοβοιωτία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Το Δεκέμβρη του 1944, με την ένοπλη επέμβαση των Άγγλων, πήρε μέρος με το Σύνταγμά του στη Μάχη της Αθήνας. Υπερασπίστηκε ηρωικά τον Τομέα του Σανατορίου «Σωτηρία». Ονομάστηκε ταγματάρχης.
Μετά τη Βάρκιζα αναγκάστηκε να βγει στον Παρνασσό καταδιωκόμενος. Το 1946 σχημάτισε την πρώτη ομάδα ένοπλων καταδιωκομένων. Συνέβαλε στη συγκρότηση του ΔΣΕ στην Παρνασσίδα και στη Ρούμελη. Επικεφαλής του Αρχηγείου Παρνασσίδας, το 1947 έδωσε μεγάλες μάχες στην Αράχοβα, στη Λοκρίδα, στην Αμφισσα. Κατατρόπωσε τον αντίπαλο και τον ανάγκασε να κλειστεί στα κέντρα του. Αχρήστευσε τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις. Λευτέρωσε όλο τον ορεινό όγκο της Ρούμελης. Τμήματα επίλεκτα του ΔΣΕ πάτησαν την Εύβοια, τον Ελικώνα και Κιθαιρώνα. Εφτασαν και στην Πάρνηθα.
Το 1948 ο Διαμαντής αναλαμβάνει διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (Πρώην Αρχηγείο Ρούμελης). Ονομάζεται συνταγματάρχης και στη συνέχεια υποστράτηγος.
Από τη θέση αυτή αναδεικνύονται οι στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα. Μαζί με τον Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη), υποστράτηγο, διοικητή της 1ης Μεραρχίας, τέλος του 1948 χτυπούν την Καρδίτσα. Και αρχές του 1949 καταλαμβάνουν το Καρπενήσι, που το κρατούν επί ένα 20ήμερο. Επιτυχία μεγάλης σημασίας, που συνοδεύεται με παρασημοφορία τους από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.
Μέσα από αυτούς τους αγώνες, ο Διαμαντής απόχτησε μεγάλο κύρος. Είναι ένας από τους πιο ικανούς και αγαπητούς λαογέννητους ηγέτες. Τον λατρεύουν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ και ο λαός. Τον υπολογίζουν σοβαρά, τον θαυμάζουν αλλά και τον τρέμουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί του αντίπαλοι. Η δράση του, η ταχτική του, οι ελιγμοί του γίνονται θέμα μελέτης στα επιτελεία του τακτικού στρατού. Και μάθημα στη Σχολή Ευελπίδων.
Άτρωτος έμεινε ο Διαμαντής, από το 1940 μέχρι το 1949. Πάντα μπροστάρης, σε μάχες, σε ενέδρες, σε κλοιούς, σε ελιγμούς. Νηστικός, διψασμένος, ταλαιπωρημένος (Ακόμα κι ατσίγαρος, η μεγάλη αδυναμία του). Πάντα στις δύσκολες στιγμές με το οπλοπολυβόλο στο χέρι, ας ήτανε στρατηγός (Χαρακτηριστικές μάχες: Πυργούλι και Γέφυρα Κοράκου). Ακούραστος όμως, με ατσάλινα νεύρα και ανθεκτικός. Χιλιάδες οι ριπές να τον σημαδεύουν, να τον χτυπάνε, μα να μην τον πετυχαίνουν. Αλεξίσφαιρος! Δεν τον κόλλησε σφαίρα. Κι έρχεται στις 21 Ιούνη του 1949, στον Αϊ – Γιάννη, ψηλά απ’ τα Μάρμαρα, το άτιμο το φαρμακερό βόλι και τον αφήνει στον τόπο!..
Ήταν μια δόξα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ο Διαμαντής. Αντιστράτηγος πια, τιμημένος νεκρός. Απώλεια για το κίνημά μας. Τον κλαίει ακόμα ο λαός μας και οι αντάρτες που επέζησαν. Οι μοναρχοφασίστες που τον έπιασαν σκοτωμένον, ήθελαν να του κόψουνε το κεφάλι. Ο στρατηγός τους δεν το επέτρεψε. «Αφήστε τον, είπε. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».
Οι τελευταίες μέρεςΑποσπάσματα από το ημερολόγιο του Διαμαντή
Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ
Ο Διαμαντής, ο Ορέστης και ο Γιώτης στο βουνό
16 Σαββάτον: 16 χιλ. Λαμίας ανατινάχθηκε αυτοκίνητο από νάρκη κατεστράφη. Από άλλη νάρκη υψ. Νταουκλή. Σκοτώθηκε Μάυς και τραυματίστηκαν άλλοι. Άλλο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε ανάμεσα Μακρακώμη – Αϊ-Γιώργη.

19 Μ. Τρίτη: Ανατινάχθηκε και καταστράφηκε αυτοκίνητο από νάρκη ανάμεσα Ομβριακή – Καΐτσα.
20 Μ. Τετάρτη: 55 Μονάδα με ιππικό κατέλαβαν Τσούκα.
55 πήρε λάφυρα ένα Πολυβόλο, πολλά τρόφιμα.
24 Κυριακή: Ώρα 4 περνάμε ποτάμι Μόρνου – ομάδες μας καταλαμβάνουν διαδοχικά υψώματα – Ψηλής Ράχης – Καλοσύρτη – Άνω Ύψωμα Μουσονίτσας – εχθρός από Συκιά βάζει με όλμους και Πολ/λα μεμακρυσμένα – από Νταού περισσότερο μεμακρυσμένα.
Ώρα 11 λόχος νεολαίας εγκαθίσταται Αν. Υψ. Μουσονίτσας και δέχεται επίθεση 613 Τάγματος από Νταού. Αρχικώς ανατρέπει εχθρό, αργότερα δέχεται σοβαρότερη πίεση και εγκαταλείπει ύψωμα. Άλλο εχθρικό τάγμα 530 κινιέται πλευρά μας – φάλαγγά μας – περνάει Αϊ-Λια – δρομολόγιό της βάλλεται. Έχουμε δύο τραυματίες – από μάχη λιποτάχτησαν ή αγνοούνται 8 κοπέλες.
Άλλη εχθρική διλοχία επιτίθεται Καλοσύρτη όπου Βραχωρίτης με δύναμή του. Βράδυ μηχανισμούς μας κινούμε για Σνάνι – με μάχιμα τμήματα ώρα 24 αποσυρόμαστε.
Γκούρας χτυπάει διμοιρία 571. Σαρμανίτσα απώλειαι εχθρ. 6 νεκροί, παίρνουν λάφυρα. Μεταφέρουμε τραυματία Κουτσικάκη – παιδί γέροντα που πνίγηκε.
Ο ανδριάντας του Διαμαντή, στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)
25 Δευτέρα: Ώρα 6 συναντούμε μηχανισμούς Σνάνι – Σταυρό αφήνουμε διμοιρία παραμείνει μέχρι 10 ώρα – φωνάζω θυμωμένα για επιτελάρχη. Ξεκινούμε με μηχανισμούς – ακολουθούμε δρομολόγιο ρεματιάς – είναι πολύ κουραστικό και έχουμε πολλά ανεβοκατεβάσματα – Μαρκόπουλος2 σε κακά χάλια – Αεροπορία μυδραλιοβολεί Βαρδούσια και διμοιρία μας Σταυρό – τραυματίαι μας, ανακαλύπτει ρεματιά – Ντακότα μας βομβαρδίζει – δύο τραυματίες – ώρα 10 φτάνουμε Αρτοτίνα.

Εχθρός δεν εκδηλώνει κίνηση εναντίον μας – Καλύβια συναντώ Ζώη – Μπαμπάνη – Λώλο – δεν υπάρχουν τρόφιμα – σφάζουμε ένα μουλάρι – παίρνουμε από λούφα λίγο αλεύρι


δουλεύουμε με ασύρματο Τρούμαν3. – Ζαχαριάδη στείλαμε4 από κορυφογραμμή. 1 τραυματίας από αεροπορία.
Μένουμε με επίτροπο Ζώη – είμαστε πεινασμένοι – Ζώης έχει κάνει φάλαγγα μα δεν έχει συνοχή – μαχητές μας πεινασμένοι, κουρασμένοι, εξαντλημένοι, αλλά ξαπλωμένοι εδώ και κει έχει πολλά χιλιόμετρα. 88 Μονάδα βράδυ ενεργεί Βαρδάτα – Ασωπό για σφάγια.
26 Τρίτη: Σκέψεις μας πώς να ξεκουράσουμε μαχητές μας – πώς τους τροφοδοτήσουμε – είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη μια ανάπαυλα. Να ενεργήσουμε για τρόφιμα είναι αδύνατο, γιατί κινδυνεύουμε να μας μείνουν όλοι στο δρόμο – έχουμε κρούσματα λιποθυμιών από εξάντληση – Χώρο Ευρυτανίας υπάρχουν λίγα αποθέματα και το μόνο μέρος που θα μας εξασφαλίσει λίγη ανάπαυση. Έτσι αποφασίζουμε να κινηθούμε για κει – από ώρα 4 ξεκινάμε για υψώματα Γραμμένης και ώρα 7 φθάνουμε – πήραμε ζώα από Λώλο και φορτώσαμε ασυρμάτους μας – αεροπορία κάνει αναγνώριση και δε διαπιστώνει τίποτα. Επίτροπος καλεί ταξίαρχο5 τραπέζι και κάνει συζήτηση. Έχουμε ταλαντεύσεις στο πιο δρομολόγιο να διαλέξουμε – Κοκός εκδηλώνει εγωισμούς, τον αποκαλεί τέρας, είναι πολύ εγωπαθής – αναγνωρίζει σφάλμα του σε απειλή μου ότι θα διαγραφεί από ΚΚΕ – σκέψεις μου για συστηματοποίηση Κ.Π.6 με ασύρματους. Ώρα 7 ξεκινάμε και ακολουθούμε δρομολόγιο Παλούκοβας μέχρι Γραμμένη, βρέχει – τραγουδάμε – ώρα 24 φθάνουμε Ρέμα και παραμένουμε στεγνώνουμε στα σπίτια. Τη μέρα αυτή θύμωσα και με επιμελητάδες είπα Λώλο συγκεντρώσει όλο τον κόσμο και να τον φέρει στη Μεραρχία – Μπαμπάνης πάει με συνεργείο του για απόκρυψη πυρομαχικών. Οξυές – Στάγια – δρόμος μας λιποθυμάει ένας – Γραμμένη συναντώ Λαδά – του έμειναν 4 αιχμάλωτοι μόνο – και δύο πολίτες – του δίνω κατεύθυνση – τμήμα του δυστύχησε πολύ – μετέφερε ασύρματο.
88 Μονάδα δέχεται πυρά από Καταβόθρα και Πριόνια και συμπτύσσεται Ζαγγανά.
27 Τετάρτη: Ώρα 5.30 ξεκινούμε – ανάμεσα Λεύκα – Μακρινή – στήνουμε ασύρματο – πήραμε όλες επαφές – φέρνω7 και ο ίδιος γεννήτρια.
Ώρα 14 ξεκινάω σχεδόν μόνος μου και προχωρώ για συνάντηση τμημάτων που έχουν προχωρήσει. Ο ανήφορος της Αμπλιανής κουράζει και μένα – κάνω πολλές στάσεις στο δρόμο κάνω και σκοποβολή με το πιστόλι Μαρκόπουλου – το άνοιγμα της φάλαγγας μεγαλώνει και όταν η κεφαλή φτάνει χώρο Τσικλίτσας η ουρά βρίσκεται στο λημέρι Α.Ρ.
Αναγνωριστικό αεροπλάνο ρίχνει ριπές Οξυά – Παλούκοβα – απόγευμα ψάχνει χώρο Τσικλίτσας – ώρα 21 φθάνω καταυλισμό – Καραγιώργης8 πάει για τρόφιμα – στέλνω έρθει ασύρματος 66 μονάδας, μιλάμε με επίτροπο και Παύλο και προετοιμάζουμε το πάρσιμο τροφίμων – φτιάξαμε λίγο κατσαμάκι. 65 Μονάδα αντιμετωπίζει επί 5 ώρες εχθρό Λεπούχι απώλειες εχθρού 20.
28 Πέμπτη: Από ώρα 11 1449 και μαχητές του λόχου Ασφαλείας – ξεκινάν για Μεγάλο Χωριό – Καρίτσα 17210 και – 66 μονάδα βρίσκονται Καστανούλα – Ρωσκά – περιμένω να γίνει μηχανάκι, αδημονώ για ασύρματο, δεν έχουμε καμιά επαφή εχθρού – μαλώνω ασυρματιστές γιατί έχουν ανεπίδοτα τηλεγραφ. 1 μηνός – ετοιμάζουμε Σιλαίου με ασύρματο για πληροφορίες από Αρτοτίνα – ειδοποιούμε 172 έρθει Τσικλίτσα – έρχεται ψωμί από Ρωσκά – δύο βόδια και αργότερα άλλα 10 – μαθαίνουμε νέα για Γράμμο. Τομέας Πύργου Στρατσάνης – εχθρός βρίσκεται Μουσονίτσα – Αϊ-Λια Μαύρο και από Βίγλα κατεβαίνει Καστέλια. Βλαχοβούνι εχθρός οργανώσει θέσεις – ομάδες Π.Ε. (Πολιτικών Επιτρόπων) Λαμίας και υπαίθρου χτύπησαν εχθρικό αυτοκίνητο στο δρόμο Λαμίας Δομοκό, σκότωσαν 11 φαντάρους, πήραν λάφυρα.
29 Παρασκευή: 172 κινιέται από Ρωσκά ώρα 15… φθάνει Τσικλίτσα ώρα 15 ακούονται ριπές όλμων προς Τέρνο – στέλνω Σιαφάκα με ομάδα ανέβει αυχένα – μεσημέρι ήρθε Χρυσόστομος – μιλάμε για δουλειές του και για Τριχωνίδα – σκέφτουμαι για τεχνική που θα ακολουθήσουμε – μιλάω Στέλιο11 να αναλάβει δουλειά τομέα Δ.Φθ. – συνεργαζόμαστε με Καπούλα – παίρνω σακάκι και δίκοχο – ήρθε Νώντας – Δρούζος – άνδρες έχουν ψωμί και συσσίτιο. Εχουν κέφι – επίτροπος πάει να μιλήσει 172 Ταξίαρχο. Ώρα 16… είμαι στη σκηνή – ρίχνει χαλάζι – καιρός βουρκωμένος – τραγουδάω σιγανά, κλέφτικα. Συρογιάννενα μου θυμίζει παλαιούς αγωνιστές μας Αραχωβίτη – Αγοργιανίτη που έπεσαν – Γανωμένος που επιτέθηκε Πλάτανο συμπτύσσεται – ριπές ακούονται προς Καστανιά – 144 δεν ήρθε – αεροπλάνο κάνει αναγνώριση, Παπαϊωάννου μου λέει για επιχείρηση Μπερίκων – Κοκός διώχνεται από ασύρματο. Ομάδες Π.Ε. χτύπησαν φυλάκιο Χατζηγιαννέικα με 6 νεκρούς – έβαλαν δύο νάρκες.
30 Σάββατο: Καιρός καθαρός – 144 δε φάνηκε ακόμα – Κλιμάκιό μας λέει για λάθος μας που δε δώσαμε ραδ. Πλούσια δράση παίρνουμε ανοιχτή – και σήμερα τμήματα έχουν και ψωμί και φαγητό – σημείωμα Κατσόγιαννου12 αναφέρει ότι εχθρός βρήκε από αποθέματα 2 χιλιάδες αλεύρι – ζάχαρι – Βρήκε βενζίνη κλπ. – με πιάνει πονοκέφαλος – αεροπλάνο κάνει αναγνώριση – κινήσεις φαίνονται κέδρο.
Μίλησα με Παπαϊωάννου για αποστολή του και τομέα Δωρίδας – αποκρυσταλλωμένη γνώμη για Στέλιο Παπούα – Παπαϊωάννου – ειδοποιώ Μαγγλάρα για λόχο 172 παίρνουμε.
Γκούρας πέρασε Παρνασσό με 9 ομάδες.
Χαρακτηριστικά στο Μήνα: Μεγάλες πορείες – σοβαροί ελιγμοί – καλή δράση – μεγάλη κούραση – εξάντληση, διαρροή – δίνουμε σκληρά χτυπήματα εχθρό – πιάνουμε Ταξίαρχο – πεινάμε – εχθρός ακολουθεί τακτική συνεχούς κινήσεως για κούραση και εξάντλησή μας – δική μας μαζικών χτυπημάτων – παίρνουμε πολλές ποσότητες πυρομαχικών – Γράμμα13 ασκεί γενικότερη επίδραση ηθικό εχθρού – φθάνει να τον κτυπάς και δεν κάνει βήμα – κινιέσαι επάνω του και το βάζει στα πόδια – Προοπτική μας: δυνατότερα χτυπήματα – επιμελητειακά αποθέματα – στρατολογία – κερδίσουμε μάχη χώρου – κλείσουμε εχθρό κέντρα του – επεκτείνουμε δράση Παρνασσό – Ελικώνα – Λοκρίδα – αναπτύξουμε σαμποταριστική δράση – αναπτύξουμε δίχτυ πληροφοριών.
ΜΑΪΟΣ
1 Κυριακή: Ώρα 5 μετακινούμε Σ. Δ.14 μας υπό ύψ. Τσικλίτσας Ψηλό Σταυρό – περιμένω λίγο πίσω – βλέπω να έρχονται από Καστανούλα 144 – έρχεται για τρόφιμα – εχθρική διλοχία κινιέται προς Πλατάνι – άλλη εχθρική διλοχία κινιέται Αγγάθι – έρχεται κινητό Λ…15
Περιοχή Παρνασσού υπάρχουν μόνο Χωροφύλακες Μάυ και λίγος στρατός – Γκούρας ενεργήσει σε σοβαρό στόχο – Νώντας κατέχει Καράβι και βράδυ κινηθεί για Οίτη επιμελητειακή κυρίως δράση.
2 Δευτέρα: Ώρα 6 ξεκινά με επίτροπο καθυστερημένα η φάλαγγα. Είχε προχωρήσει και αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο στον αυχένα Δενδρούλι – Κοκκινιά – Προς Καράβι – γιατί Αρένα κατέχει εχθρός – στέλνουμε στηρίγματα Δενδρούλι – Καράβι – Τύμπανο – Ταμπούρια, εχθρός κατέχει Πλάτη – Αγγάθι τριγωνομετρικό Αρένα – Πλατάνι – Αράχωβα – κινεί δύο διμοιρίας προς Αετό χτυπιένται και επιτύχουν Κουμπί – ώρα 15.20 μηχανισμοί και ένα λόχο κινούμε μέσω Πριόνι για Οξυές – 19 ώρα μάχιμα τμήματα από Δενδρούλι – Καράβι προς Οξυές – Παπαϊωάννου με δύο ομάδες που κατέχει Πριόνι κινιέται για Αρτοτίνα – αφήνουμε Μαρκόπουλο με Καριοφύλλη – Περικλής μένει για 66 μονάδα. Γκούρας ενεργεί Αγόριανη παίρνει 1.000 οκάδες τρόφιμα ετοιμάζεται για Σερνικάκι.
3 Τρίτη: Ώρα φτάνουμε Οξυές – βρίσκουμε εκεί Ματσούκα και τμήματα μετατοπιζόμεθα λίγο για κάλυψη – παίρνουμε διάταξη διμοιρία Οξυά – Λέχος – Παλούκι – στέλνουμε για πληροφορίες – Κυριακοχώρι – προωθούμε Στέλιο Ξεροβούνι – κάνει πολύ κρύο – φυσάει – διμοιρία Οξυάς εγκαταλείπει ύψωμα μόνο από πίεση αεροπορίας – έχει σε σύμπτυξη 6 τραυματίες – 3 αγνοούμενους – εχθρός καταλαμβάνει Οξυά – επιτίθεται Ψηλή Ράχη – με λίγα πυρά ανακόπτεται επίθεση – Ώρα 5 κινούμαστε για Παλούκι – Παλούκι παίρνουμε πληροφορίες – μηχανισμός κινιέται από Ξεβούνισμα – Ξεροβούνι – λόχοι από Παλούκι – Γιδοβούνι υψ. Δάφνης – Ανατολή – Γάτσιος μένει με λόχο Πορτοκάλι – Νώντας Αη – Γιάννη Μάρμαρα – Καρακούνης ετοιμάζεται επιχείρηση Πύργο – εχθρός κατέχει Κοτρώνι – Κοτρωνάκια – υψ. Δρέμισσα – Αν. Μουσονίτσας – Από Δενδρούλι πάει προς Αβόρανη – βρίσκω Λώλο – ετοιμάζει ψωμί Καλύβια – Παπούας πάει ασύρματο – βρίσκουμε ξεκομμένους – στέλνω απάντηση σε προσωπική16 – Βουκερίδη σχόλιο για Ρούμελη.
4 Τετάρτη: Ώρα 6 περνούμε από Αργύρια – βρίσκω Μπαμπάνη – μιλάμε για πυρομαχικά και μαθαίνω για Νώντα – Καρακώνη – εχθρός που ερεύνησε Τριανταφυλλιά – πήραν σφάγια Γκούρα – ώρα 6.30 φθάνω από τους τελευταίους υψ. Κολοκυθιάς – αεροπλάνο ώρα 9 – ακούονται πυρά Πορτοκάλι – Πάθαινα – από Παθούλα κινιέται εχθρός προς Σαράντενα. Εχθρόν… επιτίθεται με ένα τάγμα – χρησιμοποιεί πολύ πυροβολικό – όλμους – Λόχος Γάτσιου κρατάει θέσεις μέχρι 18 ώρα.
Προξενεί απώλειες εχθρό – δικές μας 7 τραυματίες, 1 νεκρός – Νώντας βρίσκεται τελευταίο χώρο κάλυψης για ενέργεια στη Μεσοχώρι και το βράδυ ενεργεί – εχθρικό τάγμα καταλαμβάνει Καράπαπα – δυο άλλες φάλαγγες κινούνται προς Μακρυκάμπη – αποφασίζουμε ελιγμό από Μετερίζια – εχθρικόν τάγμα Αη – Λια – Κυδωνιά – κινιέται ενισχύει επιτιθέμενο Πορτοκάλι – Στέλνω σύνδεσμο Γάτσο πάρει πυρομαχικά και χτυπάει διαδοχικά εχθρό κορυφογραμμή – ώρα 8.30 ξεκινάμε – Περνάω από τηλέφωνο – αφήνω Μασσάλα με ασύρματο και Διμοιρία Καρεντώνη υψ. Μαρμάρων Νοσοκομείο.
5 Πέμπτη: Ώρα 6 γέρνουμε Μετερίζια προς Δάφνο – εγώ με πολλούς πεζούς κόβω απ’ τα ρέματα – πιθανόν οι δύο φάλαγγες να διακρίνονται όταν πολυπροσέξει κανείς από υψ. Κροκυλιού – Γάτσος αργεί να φανεί – έρχεται αργά και σταματάει Μετερίζια όπου έχει διάταξη Βραχωρίτης – ώρα 8.30 κατακλιζόμαστε Αη – Λια Δάφνου – εχθρός από Γουλινά προωθείται Β. υψ. Κολοκυθιάς – κρατάει παρακάτω διάταξη – Γαρδίκι κορυφογραμμή. Σαράντενας με τρία τάγματα και δύο ορειβατικά πυροβόλα – Αν. υψ. Κολοκυθιάς – Γουλινά με τάγμα – Νώντας μετά Μεσοχώρι κρατάει Πάθαινα – Κουματζέλης Περιστέρι – Μασσάλας Ξεροβούνι – σκεφτόμαστε για επιχείρηση – αποφασίζουμε 144 με 3 λόχους ενεργήσει Βελούχι – εμείς με Γάτσο κρατήσουμε Λίππα – Παπούας ξεκινάει για Λίππα – Παπαϊωάννου με Σούρουπο ξεκινάει με Πυθαγόρα Κουτρούκη – ώρα 22 ξεκινάει και Παύλος, Βραχωρίτης – ώρα 12 ξεκινάμε υπόλοιποι για Λίππα – δίνουμε Δ/γες σε όλα τα τμήματα για έντονη δράση.
6 Παρασκευή: Στην πορεία προς Λίππα νυστάζω πολύ – μένω δυο τρεις φορές πίσω από φάλαγγα – ώρα 3.30 φθάνω καταυλισμό Ν. Λίππας – από πρωί 144 μπλέκεται σε συμπλοκή Γέφυρα Αγλαβίστας σκοτώνει 4 Μάυ και πιάνει 6 – Παύλος μπλέκεται στο Σεβεδίκο όπου αμύνονται οι Μάυ – σκεφτόμαστε για επιχείρηση στο Κάλλιο – βράδυ ενεργούμε με 3 ομάδες λόχου ασφαλείας – αεροπορία μυδραλιοβολεί Σεβεδίκο Στραούζα υψ. – από Οξυά εχθρικό τάγμα κατεβαίνει Αγ. Κων/νο – Γραίκιζα – άλλη δύναμη μπαίνουν Αργύρια – λόχος 172 μας αναφέρει 55 μονάδα ότι πέρασε Νότια – ειδοποιούμε Στέλιο – στέλνουμε αποστολή για πυρομαχικά γύρισε δεν πήγε από εχθρό – 66 μονάδα δε φαίνεται – Κλιμάκιο επίσης πρωινές επαφές – συσσίτιο – κατσαμάκι και κρέας βοδινό – 4 ομάδες 144 στο σημείο εφόδου δέχονται πυρά από Νώτα – 16 αγνοούμενοι, 1 νεκρός – 1 τραυματίας – χάσαμε 3 οπλοπολυβόλα – εχθρός κίνησε σοβαρές δυνάμεις και 144 αναγκάζεται νύχτα περάσει Γκιώνα.
7 Σάββατον: Ώρα 4 φθάνουν τμήματα από επιχείρηση Καλλίου – φέρνουν 120 σφάγια μικρά – 6 βόδια – και 202 οκάδες αλεύρι – Πρωί φτιάνουν κατσαμάκι – παίρνουμε καλύτερα μέτρα ασφαλείας – αεροπορία ερευνά Παληοξάρια – ένας λόχος ασφαλείας δεν ήρθε – ούτε ο βοηθός Κοτρωνιά. Το μεσημέρι από Ψηλή Ράχη κινιέται εχθρικό τάγμα προς Λίππα και Λευκαδίτη – Διμοιρία μας δεν έχει αντιληφθεί εχθρό – άλλο εχθρικό τάγμα ήρθε από Ξερή Ράχη – Γρανίτσα – πιστεύουμε ότι έρχονται για μας – όμως συνεχίζει για Στενό – 144 βρίσκεται Σπιθάρια ΝΑ. υψ. Λευκαδίτη – Τον ειδοποιούμε για πέρασμα – δεν έχει σε θέση περάση – και ώρα 3 κινούμαστε για Ξερή Ράχη. Απώλειες δικές μας 1 νεκρός – 4 τραυματίες ο ένας έπεσε χέρια εχθρού – εχθρού 5 νεκροί. Σε διείσδυσή μας εχθρός κινητοποιεί περιοχή Λιδωρικίου 72 Ταξ. και 3 ΕΣΠ δύο φάλαγγες κατεβαίνουν Μάργαρι – Σπερχειού.
8 Κυριακή: Φέγγουμε Δάφνο – εχθρός μας αντιλαμβάνεται – φαίνεται ότι έμαθε Σ. Δ. Μεραρχίας – ώρα 9 φθάνουμε Ξερή Ράχη – τμήματα πολύ κουρασμένα και χωρίς συνοχή – ώρα 10 εχθρός από Βλαχοβούνι κινεί διλοχία του και καταλαμβάνει Λαδικού – ώρα 12 άλλο εχθρικό τμήμα καταλαμβάνει υψ. Δάφνου – Πυρομαχικά δεν έχουμε – υπολογίζω ότι ξέρουν για Σ. Δ. και αναγκαζόμαστε ελιχθούμε μέρα προς Σταυρό Αρτοτίνας. Από ρεματιά διακρίνουμε εχθρική φάλαγγα κινούμενη από Ψηλή Ράχη προς Πορτοκάλι – μένουμε ρεματιά μέχρι βράδυ – είμαι αναποφάσιστος στην κατεύθυνση που θα πάρουμε – τελικά καταλήγω για Σνάνι – δεν έχουμε πληροφορίες – στέλνω περίπολο με Κόκκινο από Γιδοβούνι – άνδρες μας πολύ κουρασμένοι – πορεία δύσκολη – δίνουμε πρόβατα Λώλο – παίρνουμε πυρομαχικά.
9 Δευτέρα: Ώρα 6 φθάνουμε δάσος Σνάνι – εχθρός βρίσκεται και υψ. Ξεροβουνιού – αεροδρομίου στέλνουμε λόχο ασφαλείας πιάσει Ζερελάκι – στέλνουμε περιπόλους προς Σταυρό Μουσονίτσας και Μετερίζια.
144 βρίσκεται Παλιοβούνι – προσανατολίζεται για πέρασμα Οίτη – περνάει εχθρός κατέχει φτερόλακα – Ξεροβούνι Στρώμνης – Κοτρωνάκι – Αη Λια Μαύρου17 – Νώντας δε φαίνεται – ούτε Γκούρας – εχθρός προωθείται Παλούκι Πύργου – πιάνει αντερείσματα Κυριακοχωρίου – Αργυρίων – κατέχει υψ. Ανατολής – μένομε Σνάνι – αεροπλάνο ερευνά περιοχή Μουσονίτσας – προσπαθούμε μαζεύουμε τμήματα – το βράδυ έβρεξε λίγο.
10 Τρίτη: Μένουμε όλη τη μέρα σε Σνάνι – πιάνουμε Σταυρό Μουσονίτσας επιτηρ. φυλάκια Σταυρό Αρτοτίνας – Μετερίζια Σνάνι – έχει ομίχλη και κάπου κάπου ο καιρός καθαρίζει – εχθρός απόγευμα έχει παρακάτω Δ/ξη18 – τάγμα Πριόνια – Καταβόθρες – τάγμα υψ. Γκούρας – τάγμα Ξεροβούνι Στρώμνης ανεξακρίβωτος δύναμις Μαύρο – τάγμα Παλιοκλήσι – τάγμα Ξεροβούνι Μαρμάρων – Γουλινά ανεξακρίβωτος δύναμις Πορτοκάλι – Ψηλή Ράχη στηρίγματα δύο ταγμάτων και πυροβολικό – με ανεπτυγμένη δύναμη των προς Κυριακοχώρι και Αργύρια – τάγμα Λαδικού – ανεξακρίβωτος δύναμις Γραίκιζα – ώρα 14 ελαφρό τμήμα εχθρού βγαίνει Μετερίζια – προωθούμαι γι’ αυτό με τρεις ομάδες και καταλαμβάνω Γιδοβούνι – όλες μας προσπάθειες πώς θα περάσουμε δυνάμεις μας Οίτη έξω κλοιού – μένει απραγματοποίητο και προσανατολίζονται για ελιγμό Β. Σπερχειάδος και με Νώντα – ώρα 20 ελισσόμαστε προς Λεύκα – πορεία μας μεγάλη και πρέπει να φθάσουμε πριν φέξει – σε όλο δρόμο τρέχουμε – 144 πήρε επαφή με εχθρό Οίτη – βράδυ πέφτουμε σε εχθρό Πάθαινα – 1 τραυματίας – 5 λιποτάχτες – Παπούας ενήργησε Καστέλια.
11 Τετάρτη: Ώρα 4.30 φθάνουμε Λεύκα – επιτελάρχης λέει συνεχίσουμε στέλνουμε μια ομάδα Αη Λια Μανδρίτσας – Σιαφάκας με δυο ομάδες κατέχει δασωμένο αντέρεισμα που βλέπει Ψηλή Ράχη – στέλνω ακόμα μια ομάδα Κατσόγιαννο για αλεύρι Αμπλιανη – Χριστόφορο ελέγξει Καράβι – καιρός μέχρι μεσημέρι ανταριασμένος – υπό παρατήρηση Κυδωνιά – Δρέντα – Δενδρούλι δε φαίνεται εχθρός – ειδοποιούμε Μαγγλάρα για υποδοχή τμημάτων – παίρνουμε τηλεγράφημα από Πυθαγόρα – δεν πραγματοποίησε πέρασμα – βρήκε εχθρό Πάθαινα – Νώντας είχε. Βρίσκεται Ν. Πλαγιές Γουλινάς – διλοχία από υψ. Μαρμάρων καταλαμβάνει Γουλινά – σκέψεις για πέρασμα Β. Σπερχειού ή υψ. Στάγιας – υποδείχνουμε Πουγκάκια – ώρα 21 ξεκινάμε για Αμπλιανη – εγώ φεύγω ώρα 23.30 βρήκαμε 1.000 σφαίρες υψ. Λεύκας.
12 Πέμπτη: Ώρα 5 φθάνω Λημέρι – διακρίνουμε εχθρό Ψηλή Ράχη. Κινούνται με μεταγωγικά Ταμπούρια – πάνε ανεφοδιαστούν – άλλη φάλαγγα ανεφοδιασμού έρχεται από Κρίκελο – συναντιούνται Τύμπανο.
Παίρνουμε από Κλιμάκιο χώρο Βουλγάρας Αγράφων εχθρός ενεργεί με μεγάλες δυνάμεις εκκαθαριστικές – 144 να μην περάσει βόρεια – Προσανατολίζεται για Αγκάθι – εχθρός από Γαρδίκι καταλαμβάνει Αη Θόδωρο – υψ. Κυριακοχωρίου – κατέχει Πορτοκάλι – Σιαφάκα Ταμπούρια – Μηλιά Γιδοβούνι με τρία τάγματα. Από Λαδικού έρχεται Κυδωνιά άλλο τάγμα – βράδυ παραμένουμε στο ίδιο μέρος – δεν πιάνουμε ταμπούρια.
13 Παρασκευή: Από χαράματα ακούονται πυρά προς Αγκάθι στέλνουμε διμοιρία από Καράβι στα Ταμπούρια – εχθρός κινιέται από Πορτοκάλι προς Ταμπούρια – κινούμε και άλλη διμοιρία Ταμπούρια – αεροπορία τακ19 μυδραλιοβολεί. – Πάει και δεύτερη διμοιρία – κάτω από σοβαρή πίεση αναγκάζονται συμπτυχθούν – 144 χωρίς σφαίρες πέφτει εχθρική διάταξη δίνει θύματα – σκορπάει – Δ/ση έρχεται με λίγους – μάχη συνεχίζεται ολόκληρη μέρα από διαδοχικές θέσεις – Καράβι – Δενδρούλι – Τύμπανο – εχθρός εκμεταλλεύεται κατάσταση τμημάτων και είναι εξαγριωμένος – Πέφτουν στη μάχη Ριζομάρκος – Μπέρτσας – Αμαλία – Κ. Καρατζάς – Παπής και άλλοι – βράδυ ελισσόμαστε Τούφα – τμήματα νηστικά πορεύονται χωρίς απόδοση.
14 Σάββατον: Ώρα 4 φθάνουμε και παραμένουμε εκεί – με διμοιρία Ταμπούρια – Πυθαγόρας – Παύλος – Κουτρούκης βραδυπορούντες – Τομέας μικρού, μεγάλου Χωριού ησυχία – Περικλής βρίσκεται Σάπιο πηγάδι για τρόφιμα από Καρίτσα – αφήνουμε Ζαχαρία με βραδυπορούντες – εχθρός καταλαμβάνει Φονηά – Τσικλίστα – αντέρεισμα Κέδρου – κατεβαίνουν μέχρι Κρικελιώτη – ώρα 20 ξεκινάμε – δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει για πού – ώρα 22 φθάνουμε Ταμπούρια και αποφασίζουμε – ώρα 23.30. Φθάνουμε Ανιάδα. Βρίσκουμε Βραχωρίτη είχε χτυπηθεί Σύγγρελο – αποφασίζουμε για Μυριδιά και ξεκινάμε – Νώντας ενεργήσει Υπάτη.
15 Κυριακή: Ώρα 4 φθάνουμε Βόρεια πλευρά Τσούκας και καταυλιζόμαστε – έχουμε καθυστερημένους – αλεύρι έμεινε – άνδρες 2 μέρες τελείως νηστικοί – βράδυ σφάζουμε μουλάρια και ξεκινούμε ώρα 24 για Λασπιώτικο – Βραχωρίτης έμεινε αδικαιολόγητα – Κουτρούκης μπροστά στη διαρροή των ομάδων του μένει απαθής – Σερέτης – Ζορμοπλ… μένουν.
16 Δευτέρα: Ώρα 3 φθάνουμε και καταυλιζόμαστε – έχουμε ξεκομμένους – εχθρός έχει διάταξη ράχες – Κεράκια – Κοκκάλια – Κουμπί και μέχρι Καστανούλα με σκοπό εμποδίσει πέρασμά μας Ανατολικά – δύναμή του περίπου 6 τάγματα – Οίτη Μακρυκάμπη – δεν έχει τίποτα – εχθρός είναι απέναντί μας ακούονται όλες οι κουβέντες – από ώρα 19 σε κίνηση – ώρα 21 περνάμε εχθρική διάταξη χωρίς να μας αντιληφθούν – όλη μέρα νηστικοί.
17 Τρίτη: Ώρα 4 φθάνουμε Χονδρογιάννη – καιρός βροχερός – βρίσκουμε άλογο – φτιάχνουμε φαγητό – φάλαγγα αυτοκινήτων με τρόφιμα κινούνται προς ράχες – ώρα… στέλνουμε Πίπη Τσιτούρα για αναγνώριση – ώρα 20 ξεκινάμε μέσω Πίτσι Κανάλλια για Γαύρο – περνούμε ποτάμι ανηφοριά Αη Θόδωρο και με σύντομη πορεία φθάνουμε Γαύρο – πορεία δύσκολη έχουμε εξαντληθεί – Χονδρογιάννη βρέθηκαν πυρομαχικά.
18 Τετάρτη: Ώρα 5 φθάνουμε Γαύρο – Αη Θόδωρο βρίσκουμε βακαλάο εχθρού. Επισιτιστικό πρόβλημα μας απασχολεί σοβαρά – επιχείρηση για λύσιμό του δύσκολο εξ αιτίας του δεν υπάρχει επί πολλές μέρες καπνό. Στέλνουμε Παύλο και Μανούκα για να συντονίσουν με Νώντα επιμελητειακή επιχείρηση – παραγγέλνουμε Χαρίση να μας έχει Τσέλιου Μαντριά τρόφιμα – ώρα… ξεκινάμε για Νικολίτσι – εκεί φτιάχνουν φαγητό – παραπλανιόμαστε και βαδίζουμε όλη νύχτα – παρατηρείται σε όλη τη φάλαγγα νευρικότητα – μας μένουν 2 ομάδες ασφαλείας – και απ’ το λόχο.
19 Πέμπτη: Ώρα 4 φθάνουμε Νικολίτσι όπου και καταυλιζόμαστε κεφαλάρι χωριού – μάθαμε Λώλος έφερε λίγα πρόβατα – ερευνούμε και τα βρίσκουμε – σφάζουμε 10 – τα υπόλοιπα προορίζονται για μαζί μας – υπομονή κοπέλες για χόρτα – ασύρματοί μας χάλασαν – δεν έχουμε νέα – πληροφορήθηκα ότι Μασσάλας αιφνιδιάστηκε Αργύρια – εχθρός βρίσκεται από Γιδοβούνι και σε όλη κορυφογραμμή Σαράνταινας – Μιχάλης με 10 έπεσε ενέδρα και βγήκε μόνος του Αρτοτινά Καλύβια – ακούονται όλμοι προς Οίτη – σκεπτόμαστε να κινηθούμε προς Γκιώνα – Παπαϊωάννου έχει λίγα σφάγια από επιχείρηση – είδα σημείωμά του – Νώντας χτύπησε εχθρική διλοχία Πάθαινα, επί 8 ώρες την ανέτρεψε. Απώλειες 5 νεκροί τραυματ. – ώρα 12 ξεκινάμε για Δοκίμη.
20 Παρασκευή: Ώρα 4 φθάνουμε Δοκίμη και προχωρούμε Βρύση – κοντά Τσέλιου – παραμένουμε – εχθρική Ταξιαρχία κατεβαίνει από Γιδοβούνι Παλούκι – Πορτοκάλι – προς Σπερχειάδα – από ώρα 17 χτυπιόμαστε με πλαγιοφυλακή της Δοκίμης – Νώντας βρίσκεται Αη Λια Νεοχωρίου – εχθρός τομέα Οίτης βρίσκεται Καταβόθρα και Τσιγκλέρι – μας φέρνουν 120 οκάδες αλεύρι και μπολογούρι – Χαρίση – καπνό ψωμί κλπ. – Δρόσος μας πληροφορεί για Ι Μεραρχία – Ζάχος Μ… δεν έκαμε καλή δουλειά – πήραμε σημείωμά του – πήραμε αλληλογραφία από Γκούρα – από Κλιμάκιο – από Μαγγλάρα – Γκούρα χάλασε ασύρματος – ζητάει 22Νο20 – σούρουπο κατεβαίνουμε Χαρίσην – αφήνουμε Πυθαγόρα – Γάτσο για ξεκούραση.
21 Σάββατον: Ώρα 2 ξεκινάμε για Κούτρα – βαδίζουμε αργά και φέγγουμε Αη Λια Πύργου – ώρα 6 καταυλιζόμαστε – εχθρός παραμένει Δοκίμη – αεροπλάνο ρίχνει προκηρύξεις και μυδραλιοβολεί Κούτρα – εχθρός δεν υπάρχει τρίγωνο – τέλειωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις – συνέλευση ομάδας Κοκκινόπουλου – συνεργασία με Καπάλα – Κοκκινόπουλο – Ζαχόπουλο – ώρα… ξεκινάμε για Λημέρι ΑΡ και ώρα 19.30 φθάνουμε.
22 Κυριακή: Παίρνουμε ορισμένα όπλα – πυρομαχικά – κρύβουμε χαλασμένους Τρούμαν – στέλνουμε Αποστολή για ασύρματο Αμπλιανη – αποστολή για Παπαϊωάννου – Φωκίωνα να μαζέψει ξεκομμένους – στέλνω γράμμα Κ. Π. – Χονδρογιάννη – Καραπλιούλη για Συνεφιά και Κοκκινόπουλο – ώρα 16.30 ξεκινάμε για Τριανταφυλλιά – μέχρι Νταού κάνουμε 2.30 ώρες – ώρα 19 φθάνουμε – δε βρίσκουμε μηχανισμό Παπούα – βλέπουμε τορό ζώου που πάει προς Μνήματα – δεν παρατηρούμε καμιά εχθρική κίνηση.
23 Δευτέρα: Ώρα 4 ξεκινάω με 3 ομάδες και ολμάκι για Μνήματα ψάχνουμε για Νώντα – επρόκειτο ενεργήσει Καστέλλια – Μνήματα δεν υπάρχει – ψάχνουμε Καβαλαριά για λάφυρα – παίρνω αντίσκηνα – στέλνουμε Ζαγγανά για Νώντα – εχθρό δεν παρατηρούμε πουθενά – ριπές και όλμοι ακούονται προς Σπερχειάδα – Υπάτη – Πάθενα σ’ ένα παρατηρητήριο. Από Μνήματα βλέπω κάμπο της Γραβιάς – μου θυμίζει μια σειρά πράγματα – Τσεκούρας – θα μου δώσεις μια κουταλιά κατσαμάκι θα σκοτώσω ένα – στενοχωριέμαι για ασύρματο – δεν μπορούμε να βοηθήσουμε Ι Μεραρχία – 13.30 εχθρικές δυνάμεις από Σταυρό Μουσονίτσας σε Αη Λια – ριπές που ακούστηκαν…
24 Τρίτη: Σ. Δ. κινιέται για Πάτωμα Β. Δ. Φτερόλακα – από ώρα 3 – Λόχος Δ/σεως ανεβαίνει Ξεροβούνι, Καλοσκοπή – στέλνουμε συνδέσμους για Νώντα – Παπούα προς Ζαγγανά και Κάνιανη κατορθώνουμε το βράδυ να πάρουμε επαφή – διαπιστώνουμε εχθρό στο Τσικλέρ – άλλος εχθρός παραμένει Αη Λια Μουσονίτσας – Καρακλιούμ ο Γκούρας δέχεται πυρά – άνδρες δεν έχουν συσσίτιο – σφάζουν και ένα γ.21 βράζουμε συνεχώς χόρτα – με τάγμα δεν πετύχαμε επαφή – βράδυ συσκεπτόμαστε – καταλήγουμε να περιμένουμε το τάγμα και αύριο.
Παπούας έχει παράπονο – παίρνουμε ασύρματό του – στέλνουμε για πετρέλαιο.
25 Τετάρτη: Παραμένουμε ίδιο μέρος – εχθρός εκδηλώνει κίνηση διμοιρίας Δ. Τσικλεριού – από Αη Λια Μουσονίτσας κατεβαίνει αντέρεισμα Αν. Μουσονίτσας – Νώντας ήρθε Τριανταφυλλιά – ώρα 12 πήρα σημείωμα Βουδούρη – ομάδα Παπαφλέσσα στέλνω Λύκου Μάτι – βράδυ φτιάχνουμε φαγητό – έρχεται Παύλος – αργότερα Νώντας – ώρα 24 ξεκινάμε για Ζαγγανά προκειμένου ενεργήσουμε Καστέλλια. Στην πορεία γελάσαμε αρκετά με τους λογαριασμούς του Γιωργουλή.
26 Πέμπτη: Ωρα 4.30 φθάνουμε Αη Λια Ζαγγανά – ώρα 11 εχθρός κινείται προς Ζαγγανά – εμπλεκόμαστε – χρησιμοποιεί όλμους προωθεί τμήματά του απ’ τ’ αριστερά – εξαναγκάζεται γυρίσει Διπλοπίτα όπου αγκιστρώνεται από όλμο τραυματίζεται σοβαρά ο σύνδεσμός μου Γιώργος Σιότροπος – Γιωργούλης – 17 χρονών ένα από τα λαμπρότερα παιδιά – αναθρεμμένος μέσα στην επανάσταση – πήρε όλα τα εφόδια και εξελίχθηκε ραγδαία και έγινε ο αγνότερος επαναστάτης – παιδί αγράμματο μα με κρίση – τον διέκρινε ευθύτητα και ο πόνος για τη δουλειά – η φιλοδοξία του ήταν να αναδειχτεί σ’ ένα σοβαρό στέλεχος και τον βοηθούσα όσο μπορούσα – μικρός στην ηλικία και πάνω στην ανάπτυξή του δεν μπόρεσε ποτέ να χορτάσει σ’ όλο τον καιρό της δυστυχίας – όμως ποτέ δεν πείραξε κάτι και ούτε παρασυρόταν – στη μεταφορά του ξεψύχησε – το βράδυ αποσυρθήκαμε Τριανταφυλλιά – μάθαμε για Πεντεδέκα και στείλαμε σύνδεσμο.
27 Παρασκευή: Πρωινές ώρες Καρμάλης δεν είχε φανεί – βάδισμά μου από Μνήματα προς Τριανταφυλλιά ακούσαμε σφυρίγματα – υποθέσαμε πως Πεντεδέκας έφερε σφάγια από Αγια Θυμνιά – σε λίγο είδαμε τον ίδιο – Καρμάλη δεν τον συνήντησε – είχε 70 οκάδες αλεύρι και 4 οκάδες λάδι που τα πήραμε και φτιάξαμε φαγητό στο τμήμα.
Επιτελάρχης μου πρότεινε να ελιχθούμε προς… απεναντίας εχθρός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές του. Από Πύργο Οίτη κατεβαίνει Παληοκλήσι – κρατάει Ξεροβούνι – Παύλιανη – κορυφογραμμή Σαράνταινας – Παρνασσό ενεργεί από 20/5 με 4 τάγματα – βράδυ ξεκινάμε για Λίππα.
28 Σάββατον: Ώρα 2 βρισκόμαστε κοντά Συκιά – οι ώρες δε μας παίρνουν για Λίππα – εξαναγκαζόμαστε πάμε Λάζον – εχθρός βάζει από Ν. αντέρεισμα Συκιάς – και από Ψηλή Ράχη – έχει ενέδρα – αγνοείται Μανούκας και Χριστόφορος – Λάζον μαγειρεύουμε τα πρόβατα και μουλάρι – Νώντας παίρνει διάταξη Τριανταφυλλιά – Πεντεδέκας προς Κωσκά – ομάδα εχθρ. κινιέται προς Λάζον – χτυπιέται και επιφέρει – μέχρι ώρα 16 καμιά εχθρική κίνηση – ίδια ώρα εχθρός καταλαμβάνει Ξεροβούνι – Καλοσκοπή συνεχίζουμε πορεία – στέλνουμε για Νώντα.
29 Κυριακή: Ώρα 2 φτάνουμε Φτερόλακα – στέλνουμε 4 ομάδες Λυρίτσα Νώντας δε φαίνεται.
Εμπλοκές σε δύο οπλ/λα – εχθρός καταλαμβάνει πρώτο ύψωμα στέλνουμε διμοιρία Γκιώνα και κινούμε μηχανισμό – ομάδες κάνουν αγώνα καθυστέρησης εχθρού – ώρα 8 ομάδες συμπτύσσονται προς Γκιώνα – εχθρός συνεχίζει επίθεσή του υψ. Γκιώνας – άλλη διμοιρία από 51 βγήκε 5 ώρα – μάχη συνεχίζεται όλη μέρα και τελικά κρατούμε μέχρι αργά το απόγευμα Λυρίτσα και ελισσόμαστε στην Πλαγιά Ζαγγανά – αεροπορία όλη τη μέρα λύσσαξε – σκοτώθηκε Παναγιώτου – Νταβαρίνος – τραυματίζεται Μακεδόνας – ώρα 18 από Μάρμαρα κινεί διλοχία προς αντερείσματα Κάνιανης – βράδυ και ώρα 20 ξεκινάμε περνούμε από άκρη Κουκουβίστας – Πεντεδέκας κινήθηκε αργότερα – Νταβαρίνος ένα πολύ καλό παιδί. Νταβαρίνος άφησε επαναστάτες…
30 Δευτέρα: Ώρα 2 εχθρός αυχένα Βίγλα Μαρμάρων μας αντιλαμβάνεται και βάζει – εξαναγκαζόμαστε ελιχθούμε από δεξιό ύψωμα ανάμεσα Μάρμαρα αυχένα – ανεβαίνουμε – ύψωμα δεν κατέχεται φτιάχνουμε δυο ομάδες και ξεκινάμε – κατεύθυνση Παύλιανης – κάποιος φασίστας φωνάζει απόψε δε θα περάσετε – βάζουν – εμείς περνάμε – εχθρός εκδηλώνει πυρά και από Μάρμαρα δεν αντιλαμβάνεται πέρασμά μας – η ώρα πέρασε και εξαναγκαζόμαστε καλυφθούμε Β.Α. μεσόραχου και στην άκρη του δρόμου Καλοσκοπής Παύλιανης – Πεντεδέκας μάλλον δεν πέρασε – εχθρός κρατάει Ξεροβούνι Παύλιανης και ώρα 16 ακούγονται φωνές Πυργάκι – αεροπορία ερευνά και σήμερα Χάνι Ζαγγανά – Ανδρες μας τελείως νηστικοί για δεύτερη μέρα – είναι πολύ κουρασμένοι και κοιμούνται – καιρός μισοσυννεφιασμένος ρίχνει λίγες σταλαματιές – ώρα 17 εχθρική διλοχία κινείται από Αγία Τριάδα προς Παύλιανη – πλαγιοφυλακή της περνάει στο υψ. που κατέχουμε – 3 πέφτουν πάνω μας – σκοτώνουμε έναν και ένα μεταγωγικό – το βράδυ αλλάζουμε κατεύθυνση και κινούμαστε για Γκούρα – περνάμε εχθρική διάταξη.
31 Τρίτη: ώρα 4.30 φθάνουμε υψ. Γκούρας και καλυπτόμαστε – εχθρός κινιέται προς Καταβόθρες και βράδυ φθάνει Σέμπι – αεροπλάνο κάνει αναγνώριση – μας υπολογίζουν για Πριόνια – σ’ όλο το δασωμένο βάζουν πυρά – απόγευμα μετακινούμαστε υψ. Μαύρου – από παρατήρηση εχθρός φαίνεται Ξεροβούνι – Γκιώνα – Τριανταφυλλιά – Μουσονίτσα – Χούνη προς Ζερελάκι – Ξεροβούνι – Τσικλέρ – Πορτοκάλι – Ψηλή Ράχη – ώρα 16 πηγαίνω Κοτρώνι για αναγνώριση – ώρα 18 φάλαγγα κατεβαίνει προς Κοτρώνι – Σούρουπο συνεχίζουμε για Αη Λια Νεχωριού – στη ρεματιά ψήνουμε κρέας.
Χαρακτηριστικά στο μήνα: Εχθρός σ’ όλο το παραπάνω διάστημα ενεργεί εκκαθαριστικές Ρούμελη και Θεσσαλία – παντελής έλλειψη τροφίμων εξαντλεί τους μαχητές μας και έχουμε σοβαρή διαρροή – δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε δυνατά χτυπήματα – εχθρός τέλος του μήνα αποθρασύνεται σκορπάει τις δυνάμεις του – κάνει σειρά ενεδρών – το μαχητικότερο κλιμάκιό μας η 144 ταξιαρχία σχεδόν δεν υπάρχει – έχει σκορπίσει στα φαράγγια των Δ. Σ. οι μαχητές μας σε διάστημα 2 ημερών δεν έχουν βάλει μπουκιά στο στόμα τους – το φαγητό τους είναι κάπου κάπου λίγο κατσαμάκι – μουλάρι, άλογο, γαϊδούρι ή χόρτα και λίγο αλεύρι – νύχτα δεν κοιμήθηκαν ποτέ – πορείες εξαντλητικές.
ΙΟΥΝΙΟΣ
1 Τετάρτη: Ώρα 3 φθάνουμε αντέρεισμα Αη Λια και μένουμε – εχθρός κατέχει και Ζερελάκι – ώρα 8 κατεβαίνουμε προς Πύργο για να πάμε Αη Γιάννη Μαρμάρων – εχθρός φαίνεται στον Αη Κων/νο Διλόφου – διακρίνουμε φωτιά στου Τσέλιου, εξαναγκαζόμαστε σταματήσουμε πλησίον Πύργου – έρχεται Συνεφιάς – σφάζουμε ένα άλογο – κονομάμε 7 οκάδες αλεύρι – παίρνουμε επαφή με Νώντα – βρίσκεται μισή ώρα κοντά μας – δοκίμασα κεράσια – μαθαίνουμε για στριμώγματα Χαρίση – για ενέδρα Ζαχαριάδη και χάσιμο ασυρμάτου – το βράδυ κινούμαστε για Νικολίτσι με Νώντα – να περάσουμε από μέσα εχθρικής διάταξης – οδηγός ο Τσέλιος.
2 Πέμπτη: Φεύγουμε Δοκίμη και εξαναγκαζόμαστε καλυφθούμε επί Νότιες όχθες του ποταμού κοντά στο….
Υπόλοιποι ελισσόμαστε προς Νικολίτσι μεσημέρι φθάνουμε κερασιές – μαζεύουμε χόρτα και μαγειρεύουμε με κρέας – δίνουμε λίγο κρέας και στο τάγμα Τσ… – Μπαμπάνης δεν ήρθε που πήγε για αλεύρι – αφήνουμε κατεύθυνση και το σούρουπο κινούμαστε για Αη Λια Πίτσι – αφήνουμε μια διμοιρία στο γαύρο για επιμελητειακή επιχείρηση προς Λάσπη.
3 Παρασκευή: Θαμπά μπαίνουμε χωριό Πίτσι μαχητές ρίχνονται κερασιές – εξαναγκάζομαι τους διώξω και κυνηγήσω – κορυφή χωριού είμαστε μέρα – ανεβαίνουμε Αη Λια – ώρα 9 εχθρός καταλαμβάνει Καρυές και κατευθύνεται θέσεις μας – αφήνουμε διμοιρία Νώντα τους αντιμετωπίσει – υπόλοιποι ελισσόμαστε προς Κούκο – από βαθιές γραμμές – στο Μύλο έρχεται Μπαμπάνης με 20 οκάδες αλεύρι – το μοιράζουμε – Πυθαγόρας βρίσκεται Πουγκάκια στέλνω σημείωμα για συνεννόηση – μετά συμπλοκή Αη Λια εχθρός στρέφεται προς Πουγκάκια – ανεβαίνει στον Αη Θόδωρο Γαρδικιού – από Σαράνταινα κατεβαίνει Κούκο – το βράδυ μαγειρεύουμε στον Κούκο κατσαμάκι – ώρα 24 ξεκινάμε για περιοχή Λάσπης – Αποστολόπουλος δεν ήρθε.
4 Σάββατον: Ώρα 3 φθάνουμε δρόμο Κρικέλου και καταυλιζόμαστε λίγο – συνεχίζουμε και μένουμε στο απέναντι μέρος. Εκεί ακούσαμε να κόβουν ξύλα – βρίσκουμε κάποιο Σιαφάκα Λασπρώνη22 – μας έδωσε ως μια οκά ψωμί – μάθαμε από Κοτσαϊμάνη για εκκαθάριση στον τομέα Δυτικής Στερεάς – εχθρός επέμεινε ακόμα. Υστερα από 16 μέρες – το μεσημέρι εχθρική διμοιρία κινιέται στο Νεραϊδοβούνι – κατευθύνεται Μυρίδη – βράδυ κινούμαστε για Συγκρέλο – για εξεύρεση τροφίμων – γυρίζει περίπολος – μας πληροφορεί ότι υπάρχει εχθρός – εξαναγκαζόμαστε επιστρέφουμε δάσος Λάσπης – καιρός μισοβροχερός.
5 Κυριακή: Παραμένουμε πάλι Λασπιώτικο – Σιαφάκας μας δίνει 8 οκάδες βρίζα και μαγειρεύουμε – πυρά ακούγονται προς Πουγκάκια και προς Τούφα – εχθρικός λόχος κινιέται από Νεράκια – Νεραϊδοβούνι – με κατεύθυνση Μυρίδη – αποφασίζουμε περάσουμε Βόρεια για εξεύρεση τροφίμων – η εξάντληση φαίνεται ζωηρή στα πρόσωπα των μαχητών μας – επιτελάρχης23 με παρακάλεσε να τον αφήσουμε – Σιαφάκας τον παρελαμβάνει με χίλια βάσανα – ώρα 18 ξεκινάμε για το πέρασμα – πάνω από 50 εχθρ. αυτοκίνητα κινούνται από Ράχη προς Καρπενήσι – δύσκολα βαδίζω αυτό το βράδυ με πονάει η κοιλιά μου τρομερά – ζαλάδες – τα πόδια από δρόμο μέχρι Αγιοι Απόστολοι το κάναμε δυο ώρες – αιφνιδιάστηκε Κούμαρος24.
6 Δευτέρα: Ώρα 3 φθάνουμε υψ. Μαυρίλου 100 μέτρα ΝΔ χωριού και παραμένουμε – ημέρα κάνουμε παρατήρηση δε φαίνεται τίποτα – Μερκαδόραχη είδαμε μεμονωμένα άτομα – μαζεύουμε χόρτα και μαγειρεύουμε – στέλνουμε για κεράσια – Κλιτσάκι και Μπαμπάνη στέλνουμε στον Αη Χαράλαμπο για τρόφιμα – Νιχώρι συναντούν Κλιτσάκι με 16 οκάδες καλαμπόκι το μαγειρεύουμε και συνεχίζουμε – μας πληροφορούν για σύνδεση του Κλιτσάκι – το βράδυ κινούμαστε για Νιχώρι – τρώμε το καλαμπόκι – Δ/ση 55 Μονάδας συνένωση – αλλάζουμε σκέψεις και παραμένουμε Β. Α. Νιχωριού σε Κλιτσάκι στέλνουμε Στόκα.
7 Τρίτη: Ώρα 1.30 Δ/ση 55 κινιέται για συνάντηση τμήματός της. Εχθρός από Κόκκαλα κινιέται εκκαθαριστικά προς Παλιόκερδο – Δ/ση 55 ξεκόβεται – Κλιτσάκης έχασε Μπαμπάνη – δε βρήκε τρόφιμα παρά 20 οκάδες καλαμπόκι – στέλνουμε να το φέρουν – σκεφτόμαστε να περάσουμε προς Φουρνιώτικα, μάθαμε για σύλληψη Παπούα25 και 2 άλλων στελεχών – δεν έχουμε μαγειρέψουμε τίποτα – από Λουφατζήδες κατοίκους Παλιοκάστρου παίρνουμε 20 οκάδες καλαμπόκι και 5 οκάδες άλευρα.
Κλιτσάκης φέρνει άλλες 15 – μαγειρεύουμε καλαμπόκι και κατσαμάκι – οι μισοί πηγαίνουν για κεράσια Ζίρυμα – εχθρός πήρε ως 55 με 70 οκ. αλεύρι και 3 ζώα – από γελάδες κατοίκων – 71 Ταξιαρχία έχει διάταξη Πετράλωνα – υψ. Βράχας – Κόκκαλα – 95 μονάδα βρίσκει λόχο της – αποφασίζουμε μείνουμε στο ίδιο περίπου σημείο – στέλνουμε Θεογιάννη για τρόφιμα.
8 Τετάρτη: Ώρα 2 έρχονται απ’ τα κεράσια και φέρνουν αρκετά – ώρα 3 μοιράζουμε το κατσαμάκι – ώρα 5 μοιράζουμε το καλαμπόκι – ώρα 5.30 μετακινούμαστε και λημεριάζουμε – μένουμε στο Ανατολικό υψ. του Νεχωριού στην Πλαγιά του – λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικότερα μένει η 55 μονάδα η Πλαγιά είναι πυκνά δασωμένη από ανακατεμένα χαμηλά και ψηλά δένδρα και έλατα – μεσημέρι εχθρικές κινήσεις φαίνονται Πικροβούνι. Πιθανόν εχθρός ενεργήσει παραπάνω χώρο – φθάνει όμως βγήκε τυχαία ή από τυχόν ερεύνηση Λασπιώτικο – Καραγιώργης με δυο τρία κορίτσια ήρθε Νεχώρι – Παύλος φέρνει από Λουφατζήδες Μερκάδας 15 οκάδες καλαμπόκι – στέλνουμε αλευροποίηση με Κατσόγιαννο – σκεφτόμαστε κινηθούμε Βορειότερα για εξεύρεση τροφίμων – αποφεύγουμε τυχόν ενέργεια εχθρού – ειδοποιήσαμε Κατσώνη επιστρέφει – στείλαμε Καραγιώργη για ανακάλυψη καταφυγίου – έρχεται Μπαμπάνης – ώρα 22 ξεκινάμε για Παληόκαστρο.
9 Πέμπτη: ώρα 3 φθάνουμε καλυπτόμαστε ΒΔ χωριού. Παρούσης ερωτάει για πατριώτες του για Καλεμπάνη – Λόχος Κέντρου βρίσκεται Καρρά ράχη – φτιάνουμε ένα κατσαμάκι – εχθρική κίνηση δεν εκδηλώνεται – στο Πικροβούνι εξακολουθεί παραμένει εχθρός – από Πετράλωνα αποσύρεται – έπιασαν πολίτες σπηλιές – ηρωισμοί και σώσιμο ορισμένων οικογενειών Χουλιάρα – βρίσκουμε περίπου 100 οκάδες καλαμπόκι – από παρατήρηση – Πυρκαϊά γίνεται Χονδρογιάννη – σκεφτόμαστε για ελιγμό για εφοδιασμό προς Πάπα – ελισσόμαστε προς Νεχώρι26 για Αη Χαράλαμπο.
10 Παρασκευή: Ώρα 1 ξεκινάμε για Παύλο και ώρα 6 φθάνουμε σε δημόσιο ανάμεσα Νεχώρι Παληόκαστρο όπου και διανυκτερεύουμε – εχθρός δεν υπάρχει Κόκκαλα – ούτε Πικροβούνι – αραιοί πυροβολισμοί ακούγονται προς Χονδρογιάννη – φτιάχνουμε κατσαμάκι και το βράδυ φασόλια – στέλνουμε για κεράσια – μήλα – πατάτες – πιάνουμε Αη Λια Νεχωριού – ώρα 24 ξεκινάμε Αη Χαράλαμπο 55 μονάδα μένει εκεί – αποστολή της ενεργήσει Ασπρόκαμπο για σφάγια – Τυμφρηστό για κρυμμένες κονσέρβες.
11 Σάββατον: Έχουμε φάει πολλά κεράσια – βαδίζω τελευταίος στη φάλαγγα – μέχρι υψώματα Αη Χαράλαμπου κάνουμε 3 ώρες – ώρα 3 φθάνουμε και σταματάμε. Κατσώνης μας στέλνει μια γελάδα – στέλνουμε και Κατσόγιαννο στον Κλιτσάκη για εξεύρεση τροφίμων – έρχεται αποστολή από Θεογιάννη με λίγα τρόφιμα – Πληροφορίες ότι εχθρός από Κόκκαλα αποσύρθηκε Τριφύλα – μια διλοχία επιστρέφει και ομάδα Γερακοφωλιά – Διαβάζουμε «Καθημερινή» της 2/6 μιλάει για διάλυση Κλιμακίου27 – με αποκαλεί Πονηρό – από Κούμαρο ξεκόπηκε Σοφοκλής και Χόντος – ήρθε Αγία Τριάδα – μιλάει για αιφνιδιασμό και χάσιμο οπλισμού Κούμαρο – μαθαίνουμε νέα από Βοριαλή – διάγγελμα Ζαχαριάδη – εχθρός αποσύρει δυνάμεις από περιοχή μας για μέτωπο – μαζέψαμε ωραία κεράσια.
12 Κυριακή: Μοιράζουμε από μια οκά ψωμί στους μαχητές μας – κάνουμε τρία συσσίτια – στέλνουμε δυο φορτία στο μύλο Παληοκάστρου για άλεσμα – παίρνουμε ένα φακό από 55 μονάδα – για ενέργεια χώρο Ρεντίνας – εγκρίνουμε – 14 προς 15 πρέπει να βρίσκεται με τρόφιμα Χώρο Νεχωριού – για πέρασμα Νότια – παρατηρητήριο σημειώνει28 εχθρό Κόκκαλα – περίπολος επιβεβαιώνει – τρώμε αρκετά κεράσια – μαχητές μας σήμερα είναι ξεκούραστοι – αναπολώ περασμένα – σκέφτουμαι μια σειρά νεκρούς μας αγωνιστές – διαβάζω εφημερίδα – Μάο τσε Τουγκ – υποδείχνω επίτροπο για ασύρματο – … με φως κλπ – δικαιολογείται – έρχεται Παπαγγέλης Δ/της της Πολ/κής – Σοφοκλής μου διηγείται για Κούμαρο – πώς έχασε οπλισμό – Νώντας – ώρα 4 φεύγουμε για ΝΔ Παληόκαστρο.
13 Δευτέρα: Ωρα 3.30 φθάνουμε στο Λημέρι – μαγειρεύουμε φασόλια – βράδυ κατσαμάκι – στέλνουμε για κεράσια στο Μύλο – διαβάζω Δ.Σ.29 και έτσι πολεμήσαμε στο Στάλιγκραντ – από Αη Λια Παληοκάστρου κινείται φάλαγγα προς κατεύθυνσή μας – μετακινούμαστε – διαπιστώνουμε ότι η 55 μονάδα ήταν Παλαιόκαστρο – βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος – δεν ήρθε Κλιτσάκης με Κατσόγιαννο – βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος – στέλνουμε για κεράσια.
14 Τρίτη: Προς κατεύθυνσή μας κινιέται φάλαγγα από Αη Λια Παλαιοκάστρου – μετακινούμαστε λίγο – διαπιστώνουμε ότι είναι 55 μονάδα – λόχος εχθρ. κινείται από Αη Γιώργη – δίκαστρο και εγκαθίσταται Παναγιά Παλαιοκάστρου. Ανατινάζεται νάρκη – Παρούσης δεν επέστρεψε – βράδυ μετακινούμαστε με 55 μονάδα Αη Λια Νεχωριού – Νεχώρι βρίσκουμε Κατσόγιαννο, Κλιτσάκη – φέρνουν 3 γελάδια – Αλέθουμε καλαμπόκι.
15 Τετάρτη: Παραμένουμε Αη Λια Νεχωριού – εχθρός δεν εκδηλώνει καμιά κίνηση – στέλνουμε Κλιτσάκη για Στόκα Πετράλωνα – ώρα 10 Παύλος ξεκινάει για Αγίους Αποστόλους για παρατήρηση προς Ευρυτανία ετοιμάσει πέρασμα – ώρα 14 ξεκινάμε για Αγ. Αποστόλους – ώρα 21 βρισκόμαστε Μαυρίλο – τρώμε κεράσια – ώρα 21.30 στην έξοδο χωριού έρχεται σύνδ. από Παύλο30 με πληροφορίες για Δήμο Ευρυτάνων – εχθρός κατέχει Νεραϊδοβούνι – υψ. Λάσπης – Μυρίκης τριγωνομετρικό – βλέπουμε δύσκολο το πέρασμα και επιστρέφουμε Ν.Δ. αντέρεισμα Νεχωριού (εκκλησάκι).
16 Πέμπτη: Φθάνουμε ώρα 2 – Παύλος ώρα 9 έρχεται από Αγ. Αποστόλους – αποφασίζουμε βράδυ περάσουμε προς Χονδρογιάννη – εχθρός δεν κατέχει Κόκκαλα – Στόκας ήρθε με λίγα σφάγια σφάζουμε και μαγειρεύουμε – ώρα 12 εχθρός κινιέται προς Νεχώρι από Β. Αντέρεισμα – ειδοποιούμε όλους συγκεντρωθούν. 55 μονάδα δεν παίρνει κρέας το εγκαταλείπει – Τασία άφησε χλαίνη της – Ζαχαρόπουλος και Καρακώστας γίνονται αντιληπτοί από εχθρό τους τουφεκάει – προς κατεύθυνσή μας ρίχνει πολλά πυρά – ανεβαίνουμε από πάνω πιάνουμε θέσεις και περιμένουμε.
Ώρα 16 εχθρός κινιέται Μαύρος εγκαθίσταται εκεί – ώρα 19 κατεβαίνουμε Αυχένα – ώρα 20 ξεκινάμε για πέρασμα Ν. – οδηγοί μας ρίχνουν δύσβατο μέρος – εξαναγκαζόμαστε επιστρέψουμε – Λιποτακτούν Τσεκούρας, Κοτούζης.
17 Παρασκευή: Ώρα 2 φθάνουμε ιδιώματα (Β. αντέρεισμα Νεχωριού). Παρατηρητήριο Αγ. Αποστόλων δε φάνηκε ούτε Στόκας – εχθρός από Μαυρίλο ώρα 9 ξεκινάει προς Αγ. Αποστόλους – πάει για εξερεύνηση στο σημείο που ήμαστε χθες – διμοιρία μας στα Ταμπούρια παρατηρεί εχθρό στα Κόκκαλα – εχθρός επιστρέφει Μαυρίλο – βράδυ κινούμαστε για Ν. Καρπενησίου ώρα 19.30 – ώρα 21 βρισκόμαστε Ζηρίλια – φθάνουμε κεράσια – και ώρα 21.30 συντασσόμαστε για κίνηση – από Ζηρίλια μέχρι Μεγ. Κάψη έχουμε 15 λιποτάκτες Λούφας31. Μεγ. Κάψη χάνω φάλαγγα – τρέχω παίρνω άλλο δρόμο – τέλος επιστρέφουμε και παίρνουμε τον κατ. δρόμο – δε βρίσκω τη φάλαγγα – συνεχίζω φθάνω Τυμφρηστό – σκοπός εχθρού βήχει – φωνάζω ποιος είναι – δεν απαντά – Κατσόγιαννος νομίζει για σκύλο – ψάχνω για το δρόμο.
18 Σάββατον: Ώρα 2 ακούω μερικές ριπές και πυροβολισμούς – εχθρός αντιλήφθηκε τη φάλαγγα – συνεχίζω από δύσβατο μέρος προς 959 υψ. δυσκολευόμαστε πολύ – πριν κατεβούμε ρέμα ακούμε πίσω μας πατήματα – ώρα 4.30 φθάνουμε 959 σε λίγο έρχεται Αλεξίου με διμοιρία μου διηγείται για τη φάλαγγα – συνεχίζουμε μαζί προς τα Κάτω – φθάνουμε κοντά Παληοέλατα – ακούμε φωνές – υπάρχει εχθρός παραμένουμε μέσα στο δάσος και καθόμαστε όλη μέρα – υπάρχουν μεγάλες φτέρες – …
Χωρίς να ‘ρθουν κοντά μας – είμαστε όλοι 12 – στεναχωριέμαι για τη φάλαγγα – δεν ξέρω αν πέρασε και πού βρίσκεται – αποφασίζω κινηθούμε για Αργύρια – είναι το σημείο που πιστεύω στη σύνδεση – ανηφορίζω Κοκκάλια – Κούκο – δεν έχω κανένα να ξέρει δρομολόγιο – ώρα 20 ξεκινάμε για Γαρδίκι με δρομολόγιο κορυφογραμμής. Χάνουμε και βγαίνουμε δάσος Παληοχωριού.
19 Κυριακή: Το λίγο κρέας που είχαμε το φτιάσαμε χθες βράδυ – τώρα ελάχιστο αλεύρι υπάρχει στα σακίδια ορισμένων – ώρα 2 βρισκόμαστε Ν. Παληοχωριού – σε μια συστάδα έλατα – προς το Σπανό – ώρα 9 εχθρική ομάδα ανέβηκε Αη Λια Παληοχωριού – Αη Θόδωρο παρατηρούμε εχθρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. (Δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στον «Ριζοσπάστη» από τις 5 Ιούλη του 1998).
2. Μαρκόπουλος είναι ο ταξίαρχος του στρατού που αιχμαλωτίστηκε στο Λιδωρίκι.
3. Τελευταίου τύπου ασύρματος. Τα λεγόμενα «τρουμανάκια»! Λειτουργούσαν με χειροκίνητο διναμό. Τα παίρναμε λάφυρα απ’ το στρατό.
4. Εννοεί τηλεγράφημα.
5. Εννοεί τον Μαρκόπουλο.
6. ΚΠ = Κέντρο Πληροφοριών.
7. Μεταφέρω.
8. Μάλλον Καραγιώργος.
9. 144 Ταξιαρχία του ΔΣΕ.
10. 172 Ταξιαρχία του ΔΣΕ.
11. Εννοεί τον Στέλιο Μασιάλα, ταγματάρχη.
12. Κατσόγιαννος. Είναι αυτός που όταν πιάστηκε δήλωσε ότι σκότωσε τον Διαμαντή.
13. Δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται.
14. ΣΔ = Σταθμός Διοίκησης.
15. Αγνωστο τι σημαίνει.
16. Πρέπει να είναι προσωπική επίθεση.
17. Μαύρο = Μαυρολιθάρι.
18. Διάταξη.
19. Ταχτικά μυδραλιοβολεί.
20. Πρόκειται για ασύρματο νούμερο 22.
21. Ένα γάιδαρο.
22. Ισως Λασπιώτη (απ’ το χωριό Λάσπη).
23. Επιτελάρχης ήταν ο Κ. Αυδής, μόνιμος αξιωματικός. Ξέμεινε από την εξάντληση. Πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε.
24. Κούμαρος (Θανάσης Βλαχογιώργος), λοχαγός.
25. Παπούας (Νίκος Διένης, από Καστέλια). Πιάστηκε και εκτελέστηκε.
26. Το χωριό αναφέρεται Νεχώρι και αλλού Νοχώρι και Νιχώρι.
27. ΚΓΑΝΕ = Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας.
28. Επισημαίνει.
29. Περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός».
30. Πρέπει να είναι ο Παύλος Μπέικος, επίτροπος της 144 Ταξιαρχίας.
31. Είναι αυτοί που ξεκόβονταν και κρύβονταν («έκαναν λούφα») χωρίς να παραδοθούν.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου