Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Θωρακίζουν το κεφάλαιο για να ισοπεδώσει το λαό Το «ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας» και μέτρα για φθηνότερους εργάτες στο επίκεντρο των συμβιβασμών

πηγή rizospastis

Το νέο «ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας» θα φέρει στο εξής επίσημα την ονομασία «Σχέδιο Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση», όπως αποφάσισε χτες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ένα ακόμα εργαλείο για λογαριασμό των μονοπωλίων, στον πόλεμο που κλιμακώνουν ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό. Πρόκειται για «διακρατική συμφωνία», που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2013, θα πρέπει να έχει επικυρωθεί τουλάχιστον από δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης (το όριο παραμένει ακόμα υπό συζήτηση) και σε διάστημα πέντε ετών θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο.
Εκτός από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οκτώ ακόμη χώρες - μέλη της ΕΕ φέρονται έτοιμες να υπογράψουν και να εφαρμόσουν το Σύμφωνο, από το οποίο εξαιρέθηκαν Βρετανία και Τσεχία, δείχνοντας ότι οι ανταγωνισμοί μαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, παρά τους πρόσκαιρους συμβιβασμούς.
Τα θέματα σχετικά με την Ελλάδα δε βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Ωστόσο, ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τη Σύνοδο για την πορεία των ανατροπών και μετά το τέλος των εργασιών υπήρξε συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δεσμεύτηκε για την πλήρη στήριξη και ψήφιση του μνημονίου από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με διαρροές, το «ελληνικό ζήτημα» δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε νέα Σύνοδο (ενδεχόμενα στις 8 Φλεβάρη). Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο Ολι Ρεν.
Το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το Σύμφωνο προβλέπει μεταξύ άλλων:
1. «Οι προϋπολογισμοί των γενικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών θα πρέπει να είναι 

ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Το ετήσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Το ανώτατο όριο του ελλείμματος μπορεί να είναι το 1% του ΑΕΠ. Οι συγκεκριμένοι κανόνες θα πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας συνθήκης. Για την εφαρμογή των στόχων τα κράτη - μέλη θα υπόκεινται στον έλεγχο ενός διορθωτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από το μεσοπρόθεσμο στόχο και θα επιβάλει κυρώσεις στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών απαιτώντας να εφαρμόσουν μέτρα για να διορθώσουν τις αποκλίσεις τους».Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή μέτρων όταν παρατηρούνται «αποκλίσεις», θα σημαίνει δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών, τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συρρίκνωση των κρατικών υποδομών και μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
2. «Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά μέσο όρο κατά 1/20 ανά έτος».Δηλαδή κατά 5% του ΑΕΠ ετησίως. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνει κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το δημόσιο χρέος, με αιματηρές περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες.
3. «Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα θέσουν σε εφαρμογή ένα δημοσιονομικό και οικονομικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή και χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική και διαρκή διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους. Η εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».Ουσιαστικά, πρόκειται για τη θέσπιση μόνιμων μνημονίων με αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
4. «Οταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι ένα κράτος - μέλος παραβιάζει τα κριτήρια του ελλείμματος, θα έχει το δικαίωμα να προχωρά σε προτάσεις και συστάσεις και να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού». Ουσιαστικά, η Κομισιόν θα αποκτήσει τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης στους κρατικούς προϋπολογισμούς, κάτι που θα αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών προκειμένου να επιβάλλουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στους λαούς, με άλλοθι την Κομισιόν.
5.«Ενα κράτος - μέλος έχει το δικαίωμα όταν θεωρεί ότι ένα άλλο άλλο κράτος - μέλος παρέλειψε να συμμορφωθεί με τον όρο ότι το ετήσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ, να φέρει το θέμα ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ ή να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να εκδώσει έκθεση και να ζητά τη συμμόρφωσή του».Προαναγγέλλεται ένταση των ανταγωνισμών και των φυγόκεντρων τάσεων στην ΕΕ. Το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ένα κράτος ύψους 0,1% του ΑΕΠ.
6.«Οπως ορίζεται από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κράτη - μέλη δεσμεύονται για μια κοινή οικονομική πολιτική ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής σύγκλισης και της ανταγωνιστικότητας».Δηλαδή, επιβολή αντεργατικών αναδιαρθρώσεων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που θα διασφαλίσει την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Για το μηχανισμό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Σε σχέση με το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι ηγέτες των κρατών - μελών συζήτησαν χτες τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν στα εξής:
  • Ο Μηχανισμός θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ.
  • Θα δίνει δάνεια σε ένα κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει δυσκολίες δανεισμού, αλλά το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει σε «αντάλλαγμα» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο).
  • Θα έχει τη δυνατότητα να «εξαγοράζει κρατικά ομόλογα είτε απευθείας από τα κράτη, είτε στις δευτερογενείς αγορές».
  • Θα προσφέρει κεφάλαια στις τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση των αποθεματικών τους.
  • Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ενός κράτους - μέλους, δεν προβλέπεται «a priori» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το δόγμα του ΔΝΤ.
  • Μόνο τα κράτη - μέλη που θα επικυρώσουν τη συνθήκη για το νέο ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας θα έχουν πρόσβαση στον ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου