Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Το ταξικό κίνημα υπεράσπισε τους χαλυβουργούς


Απόλυτη η επιτυχία της απεργίας. Σκληρή μάχη όλο το 24ωρο στις πύλες των εργοστασίων. Τα τσιράκια του Μάνεση έμειναν χωρίς απεργοσπάστες. Απαράδεκτη παρέμβαση του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας που ζητούσε από εργάτες να δηλώσουν επώνυμα ότι δε θα πιάσουν δουλειά
Ο εργατοπατέρας (αριστερά στη φωτ.) απαγορεύει στον πρόεδρο των εργαζομένων απεργών Ασπροπύργου Γ. Σιφωνιό (δεξιά στη φωτ.) να μιλήσει στους εργαζόμενους του Βόλου
«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά ...»Το διαδήλωσαν και το έκαναν πράξη: Ούτε μια μπετόβεργα δεν βγήκε χτες από τα δύο εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο.
Με οργάνωση, αποφασιστικότητα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με τον κρατικό μηχανισμό να ρίχνει βαριά την μπότα του πάνω τους για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Μάνεση (έφτασε ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας να ζητά από τους εργάτες να δηλώσουν επώνυμα ένας ένας ότι απεργούν!), οι μεταλλεργάτες της Μαγνησίας, μαζί τους το σύνολο των ταξικών δυνάμεων του νομού, έδωσαν χτες μια σκληρή μάχη και την κέρδισαν.
Για πρώτη φορά, μετά από 24 χρόνια στο γκέτο του Μάνεση έσβησαν όλες οι φωτιές (εκτός από κείνες που άναψαν έξω από τις πύλες οι απεργιακές φρουρές). Ούτε μια μπιγιέτα (πρωτογενές χυτό μέταλλο που βγαίνει από τους φούρνους για να τροφοδοτήσει το ελασματουργείο) δεν παράχθηκε στο εργοστάσιο του Βελεστίνου. Το ελασματουργείο στο εργοστάσιο του Βόλου νέκρωσε.
***
Κόντρα στην επιδίωξη του Μάνεση να δουλεύουν οι εργάτες για λιγότερο κι από ένα κομμάτι ψωμί, το ταξικό κίνημα έκανε καθαρό πως δεν θα επιτρέψει τέτοιο πισωγύρισμα. Κόντρα στον ενιαίο αντεργατικό μηχανισμό που έχουν στήσει στη Μαγνησία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Συνασπισμός για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Μάνεση, το ταξικό, συνολικά το λαϊκό κίνημα έκαναν καθαρό πως στη σύγκρουση των δύο τάξεων δεν θα επιτρέψουν να χαθεί εργάτης άκλαφτος. Κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπεράσπισαν τους χαλυβουργούς, έδειξαν στην πράξη με ποιες θέσεις και ποιους όρους μπορούν οι εργάτες να δίνουν τη μάχη για να νικήσουν.
***
Ολη τη νύχτα στην περιφρούρηση
Η επιτυχία της απεργίας σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για το εργατικό κίνημα στην περιοχή.Στο πρόσωπο του Μάνεση, οι εργάτες αντιπάλεψαν το σύνολο των καπιταλιστών που στην περιοχή έχουν κυριολεκτικά τσακίσει τη ζωή των εργατών.
Στη μάχη με τον κρατικό μηχανισμό, οι απεργοί αντιπάλεψαν την εξουσία των καπιταλιστών που εκφράστηκε χτες ωμά.
***
Στη μάχη εκτός από τους απεργούς χαλυβουργούς πήραν μέρος οι για μήνες απλήρωτοι σε διάφορες επιχειρήσεις, οι απολυμένοι από άλλες, εκείνοι που τ' αφεντικά τους με πρότυπο τον Μάνεση επιβάλλουν δραστικές μειώσεις μισθών. Στη μάχη, πήραν μέρος τα παιδιά των εργατών. Το πανό των μαθητών έγραφε: «Παίρνουμε μάθημα απ' αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι». Στην απεργιακή φρουρά πήραν τη θέση τους και απεργοί από τον Ασπρόπυργο με τις γυναίκες τους και σύνθημα το δίδαγμα της εποχής: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ενα μακρύ πανό σφράγιζε την πύλη στο εργοστάσιο του Βόλου: Ξεσηκωθείτε! Απεργιακός σεισμός με το ΠΑΜΕ!
***
Η μάχη δινόταν μέρες πριν έξω από τις πύλες και στις γειτονιές που μένουν οι χαλυβουργοί. Για να πάρουν θάρρος, να σηκώσουν κεφάλι, να κάνουν πέρα τους εργατοπατέρες, να στηριχτούν στο ταξικό κίνημα, να πουν το «ως εδώ και μη παρέκει» στην αστική τάξη και το συγκεκριμένο αφεντικό τους.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση
Από τις 3 τη νύχτα, πήρε έμπρακτο χαρακτήρα εκεί ακριβώς που συγκρούονται τάξη με τάξη, στο χώρο δουλειάς.Στις 4 το πρωί, στις πύλες των δύο εργοστασίων του Μάνεση απλώθηκαν τα πανό, άναψαν φωτιές (η θερμοκρασία στο περιβάλλον άγγιζε το μηδέν), εκατοντάδες απεργοί απ' όλη τη Μαγνησία πήραν τη θέση τους. Στις 4.30 το πρωί κατέφθασε ο ίδιος ο διευθυντής του εργοστασίου. Του έγινε καθαρό ότι δεν περνά κουνούπι. Γύρω στις έξι κι αφού είχαν βγει από μέσα οι νυχτερινοί έφτασε ο δεσμοφύλακας: Ο Δ. Τσοπάνος, γραμματέας του εργοδοτικού σωματείου. Είχε μαντρώσει σ' ένα πούλμαν 65 εργάτες που τις άλλες μέρες φτάνουν στο εργοστάσιο με δικά τους μεταφορικά, κι αξίωνε να περάσει μέσα, δηλώνοντας ότι η απεργία δεν αφορά τους χαλυβουργούς. Οταν ο πρόεδρος του σωματείου


του Ασπροπύργου Γ. Σιφωνιός θέλησε να μιλήσει στους εργάτες, ο εργατοπατέρας διέταξε να φύγει το πούλμαν μην τυχόν και μολυνθούν οι εργάτες από το μικρόβιο της απεργίας. Ανάλογη προσπάθεια στο εργοστάσιο του Βελεστίνου έπεσε στο κενό.
***
Στις 11 άρχισε η απεργιακή συγκέντρωση. Εξω από το εργοστάσιο του Βόλου, στο πλάι των εργατών, έχουν φτάσει αντιπροσωπείες από Λαϊκές Επιτροπές από τις γειτονιές του Βόλου, από την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ. Παίρνουν μέρος στις αλυσίδες της περιφρούρησης, μαζί με σπουδαστές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Παρούσα όλη τη νύχτα και στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Γ. Χώτο μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και τον βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος Απ. Νάνο.
Στιγμιότυπο από την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, στο εργοστάσιο στο Βόλο
Από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης ο Γ. Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου του Ασπροπύργου, καταγγέλλει τους εργοδοτικούς στα εργοστάσια του Βόλου και χαρακτηρίζει αθλιότητα την υπογραφή τους για 5ωρη δουλειά με 500 ευρώ μισθό. Η Μ. Δελλή από τις γυναίκες των απεργών διαβάζει το ψήφισμα της τελευταίας τους συνέλευσης τονίζοντας «ξέρουμε καλά ότι παλεύουμε για τους εαυτούς μας, αλλά και για τη δική μας τάξη, όλους τους εργάτες. Πίσω δεν κάνουμε, το οφείλουμε στα παιδιά μας».Ο Γ. Ρούσσας, πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», με την κεντρική ομιλία σημειώνει: Κάνουμε αποφασιστικό βήμα αγωνιστικού συντονισμού, κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν να διαιρέσουν τους εργάτες σε κάθε εργοστάσιο, από επιχείρηση σε επιχείρηση, τους εργάτες απ' τους υπάλληλους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Κάνουμε πράξη το σύνθημα. Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης, κάθε επιχείρηση και μια «Χαλυβουργία»! Καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αλλά και του ΣΥΝ), για τη στάση τους στην ολομέλεια της Διοίκησης του Κέντρου που δεν ψήφισαν την πρόταση για απεργία, και τη χαρακτηρίζει μνημείο εργατοπατερισμού και απροκάλυπτης στήριξης της εργοδοσίας, απροκάλυπτη στήριξη της επίθεσης που εξαπολύει η συγκυβέρνηση ενάντια στους εργάτες.
Στο Βελεστίνο
Απευθυνόμενος στους χαλυβουργούς του Βόλου που δεν έπιασαν δουλειά σημείωσε: Σήμερα κάνατε ένα βήμα! Μην το αφήσετε στη μέση! Γυρίστε την πλάτη στο σωματείο του Μάνεση! Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο. Αύριο θα είναι αργά! Αν σπάσουν οι συνάδελφοί μας εκεί, ο Μάνεσης θα 'ρθεί να σας πετάξει ένα ξεροκόμματο για να συνεχίσετε στη δουλειά. Ο εκβιαστής δε σταματάει τον εκβιασμό, ζητάει όλο και περισσότερα. Σήμερα μπορείτε να δείτε καθαρά ότι υπάρχει δύναμη για να ακουμπήσετε, να στηριχτείτε. Οργανωθείτε και παλέψτε! Μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου, τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, για να οργανώσουμε ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Εχουμε όλοι - και σεις μαζί - υποχρέωση στις οικογένειες και στα παιδιά μας!
***
Η επιτυχία της απεργίας στην πρώτη βάρδια θορύβησε τον Μάνεση και το μηχανισμό του. Στο χώρο του εργοστασίου καταφθάνει ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας, σαν άνθρωπος του Μάνεση, κ. Χαλάτσης. Επικαλείται εντολή εισαγγελέα να προστατευτεί το «δικαίωμα στην εργασία», δηλαδή στην απεργοσπασία. Ομως, από τους 50 εργάτες που έπρεπε να 'ρθουν για δουλειά στην απογευματινή βάρδια εμφανίζονται σ' ένα πούλμαν μόνο 11 για το εργοστάσιο του Βόλου κι άλλοι 3 για το εργοστάσιο στο Βελεστίνο. Ο αστυνομικός διευθυντής διατάσσει να μπει το πούλμαν μέσα. Εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων συζητούν με τους εργάτες κι αυτοί αποφασίζουν να μην μπουν για δουλειά. Η απόφαση γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Ο αστυνομικός διευθυντής, σε ρόλο προσωπάρχη του Μάνεση, αξιώνει να του δηλώσουν οι εργάτες επώνυμα ένας ένας ότι δεν θα μπουν για δουλειά. Δεν του απαντούν κι αυτός διατάσσει να ξεκινήσει το πούλμαν. Δεν κουνιέται φύλλο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την απαράδεκτη στάση του αστυνομικού διευθυντή. Εχει φτάσει 5.30 το απόγευμα όταν πια εκπρόσωπος της εταιρείας ομολογεί πως δεν υπάρχουν εργάτες να μπουν στο εργοστάσιο κι έτσι ο αστυνομικός διευθυντής μένει χωρίς αντικείμενο. Το πούλμαν αποχωρεί. Στις 10 το βράδυ κανένας από την τρίτη βάρδια δεν πήγε στη δουλειά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου