Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΒΟΥΛΗ-Ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο της ναρκω-κουλτούρας


  • ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν το νομοσχέδιο διάδοσης των ναρκωτικών, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. διαφώνησαν
  • Την κατηγορηματική διαφωνία του με πλούσια επιχειρηματολογία ανέπτυξε το ΚΚΕ
Η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο που στοχεύει στη νομιμοποίηση της ναρκω-κουλτούρας στη συνείδηση της νεολαίας και τιτλοφορείται «Κώδικας Ναρκωτικών», μετά την ψήφισή του επί της αρχής, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αν και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, σημείωσε - με νόημα - πως το αν θα γίνει νόμος εξαρτάται μεμονωμένα από τον κάθε βουλευτή. Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Γιάννη Γκιόκα να μιλά για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών, αναγορεύει την υποκατάσταση σε βασική «θεραπεία» και ιδιωτικοποιεί τις δομές αντιμετώπισης του προβλήματος. Τόνισε μάλιστα ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να βάλει αυτό το νομοσχέδιο στην ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να το αντιπαλέψει. Το νομοσχέδιο, πάντως, βρήκε υποστηρικτές τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΔΗΜΑΡ.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας στην παρέμβασή του, «σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση κάνει τα πράγματα χειρότερα στον τομέα των ναρκωτικών, που ανεβαίνουν τα ποσοστά χρήσης και εξάρτησης, χτυπούν κόκκινο όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εξάρτηση (ανεργία, αδιέξοδα, αποκλεισμός κ.τ.λ.), αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενισχύοντας την πρόληψη, την απεξάρτηση, την επανένταξη με δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα, να ενισχύσει όλες τις δομές κοινωνικής φροντίδας, προωθεί την πολιτική της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, δηλαδή της απενοχοποίησης, της εκλαΐκευσης και της αθώωσης των ναρκωτικών. Προωθεί την πολιτική της υποκατάστασης και παραδίδει τους τομείς κοινωνικής φροντίδας - και με τη συνολικότερη πολιτική της και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο - σε ιδιώτες που εκμεταλλεύονται


και θα εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους». Παράλληλα, ο Γ. Γκιόκας σχολίασε τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας: «Εμείς αντιμετωπίζουμε αυτό το νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Ολα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνα για το νομοσχέδιο και δεν μπορεί να κρυφτεί κανένας. Εδώ, μιλάμε για πολύ σοβαρά ζητήματα, άρα όλα τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνα γι' αυτό το νομοσχέδιο». Ταυτόχρονα σημείωσε πως «είναι συνυπεύθυνες και άλλες δυνάμεις και ο Συνασπισμός, γιατί οι θέσεις του περί νομιμοποίησης και γενίκευσης της υποκατάστασης υλοποιούνται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε επίσης: «Δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που κατατίθεται και η βιασύνη της κυβέρνησης να το καταθέσει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το σύστημα που στηρίζετε οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και προσπαθείτε να το διαχειριστείτε, με υποκατάσταση, νομιμοποίηση των ναρκωτικών, να μάθει ο κόσμος και η νεολαία να ζουν με τα ναρκωτικά. Ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να χτυπήσετε τη ρίζα του κακού, γιατί βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείτε. Επίσης, δε θέλετε τη θεραπεία, άλλωστε, αυτό φαίνεται από τη συνολικότερη πολιτική που εφαρμόζετε και δεν είναι θέμα κόστους, διότι ο θεραπευμένος διεκδικεί, μπορεί να γίνει πιο δυνατός από πριν και γιατί πρέπει να υπάρχουν μέτρα κοινωνικής επανένταξης προκειμένου αυτός ο άνθρωπος να βρει δουλειά, να έχει επίδομα ανεργίας, τα οποία δεν μπορείτε να του τα εξασφαλίσετε. Σε τελική ανάλυση, όλη αυτή η πολιτική είναι βολική για το ίδιο το σύστημα, για τον ίδιο τον καπιταλισμό. Οπότε προάγετε τη συντήρηση και τη νομιμοποίηση μέσω υποκατάστατων, για να μάθει ο κόσμος μαζί με τα ναρκωτικά, να μην το αισθάνεται σαν πρόβλημα, αλλά να το αισθάνεται σαν κάτι φυσιολογικό και ακίνδυνο».
Ο Γιάννης Γκιόκας σχολίασε το άρθρο 29, που είναι ο πυρήνας του νομοθετήματος, λέγοντας: «Με αυτό το άρθρο απενοχοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των νέων. Γίνεται προσπάθεια να καμφθούν αντιστάσεις και αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα, που υπήρχαν στη χώρα μας». Απαντώντας στο επιχείρημα περί μείωσης των φυλακισμένων σημείωσε ότι «έτσι και αλλιώς οι χρήστες δεν πηγαίνουν φυλακή για κατοχή και χρήση μικροποσότητας, αλλά για άλλου είδους παραβάσεις που κάνουν εξαιτίας της χρήσης είτε για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών είτε για άλλα αδικήματα». Επίσης, τόνισε ότι «είναι ουτοπία ακόμη και να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα πως η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα εξαλείψει το εμπόριό τους». Επικαλέστηκε δε τη διεθνή εμπειρία και συγκεκριμένα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της χρήσης ουσιών στις χώρες που υιοθέτησαν τις πολιτικές απελευθέρωσης της χρήσης. Τέλος, σχολίασε ότι σε μία περίοδο που καταργείται το σύνολο των εργασιακών ή δημοκρατικών δικαιωμάτων της νεολαίας, η κυβέρνηση επιλεκτικά υπερασπίζεται το ...δικαίωμα στην αυτοπροσβολή προκειμένου να στηρίξει την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Οπως είπε, με αυτή τη λογική «όταν αντιμετωπίζεις τον χρήστη ως ασθενή και όχι ως θύμα, τότε δε χρειάζεται να ανακατευτεί κανένας, ούτε η κοινωνία, ούτε οι γονείς, ούτε κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι, καθηγητές και δάσκαλοι. Οταν είναι ασθενής, ο γιατρός θα του δίνει κάθε μέρα το χαπάκι της υποκατάστασης και τελειώσαμε με το πρόβλημα».
Στήριξη της ναρκω-κουλτούρας με σαθρά επιχειρήματα
Για προσπάθεια «διαστρέβλωσης του νομοσχεδίου» από «συντηρητικές δυνάμεις του τόπου» μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο προσβλέποντας όχι στη συμφωνία των κομμάτων αφού «τα κόμματα της συγκυβέρνησης μπορούν να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν», αλλά των βουλευτών μεμονωμένα. Οπως είπε, «το αν θα γίνει νόμος αφορά τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά». Επίσης, έκανε λόγο για «αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας», θυμίζοντας όμως ότι υπάρχει «θετική στάση της ΟΝΝΕΔ». Επίσης, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «ισοπεδωτική κριτική» υποστηρίζοντας πως «δεν είναι αλήθεια ότι δεν τιμωρείται καθόλου η καλλιέργεια της κάνναβης» και λέγοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει το στοιχείο του φόβου». Ειδικά για το θέμα της χρήσης κάνναβης ανέφερε πως «την αποδοκιμάζουμε όταν είναι δημόσια», όμως «όποιος την κάνει μέσα στο σπίτι του δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον». Με κεντρικό επιχείρημα την αποσυμφόρηση των φυλακών υποστήριξε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Τόλκας. Οπως είπε, «ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά είναι το κύριο αίτιο της υπερφόρτωσης των ελληνικών φυλακών».
Υπό το βάρος της τεκμηριωμένης κριτικής από την πλευρά του ΚΚΕ, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ. επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν από το νομοσχέδιο. Ενδεικτικά ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, δήλωσε πως «επί της αρχής καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Κατά της ελάφρυνσης των ποινών στους εμπόρους τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Αθ. Πλεύρης, μιλώντας παράλληλα για προσπάθεια «αποποινικοποίησης των ναρκωτικών».
Υπέρμαχος του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή του Β. Μουλόπουλο να αναφέρει ότι «εμείς θεωρούμε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου θετική και το λέω από την αρχή» αφού «το δικαίωμα στο να αυτοκτονήσω δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανένας». Παράλληλα υποστήριξε ότι «στην Πορτογαλία, όπου η αποποινικοποίηση της χρήσης, όχι των ναρκωτικών ή της εμπορίας, έδειξε μια τάση σημαντικής μείωσης και μάλιστα σημαντικής μείωσης των σκληρών ναρκωτικών». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού αποποινικοποιείται η κατοχή και η προμήθεια ουσιών, για προσωπική χρήση, και κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εξαρτημένου χρήστη στη θεραπεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου