Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

ΒΓΗΚΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Παζάρια για πρόσκαιρους συμβιβασμούς
Καπιταλιστικές κυβερνήσεις, τράπεζες και άλλες μερίδες του κεφαλαίου έχουν βγάλει τα μαχαίρια, καθώς προχωράει η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Από την ΕΕ ως τις ΗΠΑ, οι ανταγωνισμοί και οι κόντρες υπηρετούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας και όχι του λαού

Eurokinissi
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά, με το Γιούρογκρουπ να μεταθέτει για το Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για όξυνση της κρίσης και στην Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη.Την αδυναμία να επιτευχθεί πρόσκαιρος συμβιβασμός εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι το Σεπτέμβριο» και σημειώνει ότι «ως τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα». Πάντως, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, που τονίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», και τους «οίκους αξιολόγησης», που ξεκαθαρίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά θα θεωρηθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία», ο Β. Σόιμπλε επιμένει: «Ενα είναι σίγουρο: Η λύση αυτή δεν μπορεί να δρομολογηθεί χωρίς τους ιδιώτες επενδυτές».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημειώνει πως «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο στάδιο για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις, τους όρους, τη διάρκεια και τον όγκο» του νέου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα και απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει: «Απαιτείται περισσότερη δουλειά». Να σημειώσουμε ότι ο δεύτερος τη τάξει στο ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να συζητήσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Σε εξέλιξη η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν εκφράζει τις ανησυχίες του κεφαλαίου για βάθεμα της κρίσης. Υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.
Η ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία μπαίνει, πλέον, και επίσημα στο τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις Ντε Γέγκερ, να σημειώνει ότι «δεν αποκλείεται πλέον» η επιλεκτική χρεοκοπία και να προσθέτει: «Οι 17 υπουργοί δεν την αποκλείουν πλέον και έτσι έχουμε περισσότερες επιλογές, ένα διευρυμένο ορίζοντα για να δουλέψουμε». Από την πλευρά του ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επαναλαμβάνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, η οποία «κατευθύνεται προς μια άτακτη χρεοκοπία και/ή προς μια υποτίμηση. Μια ελληνική χρεοκοπία ίσως είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν είναι ανάγκη να μην είναι ελεγχόμενη».
Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες, έρχεται να παρέμβει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Στην έκθεση του Ινστιτούτου επισημαίνεται η ανάγκη σύστασης ενός μηχανισμού επαναγοράς ομολόγων και τονίζεται ότι η ΕΚΤ πρέπει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους «οίκους αξιολόγησης» και να διαμορφώσει την πολιτική της στην παροχή εγγυήσεων στα ομόλογα των «χρεοκοπημένων» χωρών.

Ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, πρόεδρος του ΔΣ της «Commerzbank» εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν «δύσκολη αλλά εφικτή» και θα μπορούσε να περιλαμβάνει από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών την αντικατάσταση άνω των 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, με την


υποστήριξη και της Ευρωζώνης. Ο ίδιος προτείνει στους ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος με νέα 30ετή ομόλογα με επιτόκιο 3,5% και 30% μείωση στην ονομαστική τιμή των ομολόγων. Παράλληλα, σημειώνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μοντέλο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Ανησυχίες για το βάθος της κρίσης
Την ίδια στιγμή, ο Λοράν Ζερονιμί, διευθυντής διαχείρισης των επιτοκίων στην εταιρεία «Swiss Life Gestion Privee», υπογραμμίζει ότι «ενώ η διεθνής κοινότητα μπορεί να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ισπανία, καθώς η συνεισφορά της στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά σημαντική».
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για «πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, καθώς σε δημοπρασίες έντοκων γραμματίων του ελληνικού και ιταλικού δημοσίου αντλήθηκε το μέγιστο ζητούμενο ποσό. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποιον άλλο, πέρα από την ΕΚΤ, να αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα σε ένα έκρυθμο κλίμα, όπως ήταν αυτό που είχε διαμορφωθεί χτες το πρωί στις αγορές, με τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στη δίνη της αντιλαϊκής επέλασης και των μέτρων σκληρής λιτότητας βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά και ο λαός της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι απευθύνει έκκληση σε όλα τα κόμματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας μέχρι αύριο και στη συνέχεια να εγκριθεί το πρόγραμμα και από την ιταλική βουλή. «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο να δώσουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας της χώρας μας και είναι σημαντικό το πρόγραμμα λιτότητας να έχει ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη και όχι αργότερα», τονίζει ο Ρ. Σκιφάνι. Ηδη, η Κ. Λαγκάρντ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδo στις συνομιλίες του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επιδίωξη συμβιβασμού αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που θέτει ο Μπ. Ομπάμα σαν ορόσημο, απειλώντας το λαό με «χρεοκοπία» και «στάση πληρωμών». Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμηνύουν ότι «όσο είναι ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο δεν βλέπουν λύση», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «θα πράξουν υπεύθυνα».

Εντείνονται οι ζυμώσεις για ελεγχόμενη πτώχευση
Ακόμα και την παραχώρηση εμπράγματων εγγυήσεων συζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει νέο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ
Ετοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σε «εμπράγματες εγγυήσεις» (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της), εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσπάσει νέο δάνειο από την τρόικα και να συνεχίσει απρόσκοπτα το βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας και αντιλαϊκών ανατροπών που ξεκίνησε από τις αρχές του 2010. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, με θέμα τη συνεδρίαση του Γιούρογκουπ τη Δευτέρα, όπου, παρά το γεγονός ότι - όπως λένε - εξετάστηκαν δεκάδες σενάρια διαχείρισης του χρέους, δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Η άλλη είδηση, που προκύπτει από την συνέντευξη Βενιζέλου, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κλίνει ακόμα περισσότερο προς το γερμανικό σχέδιο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, μέσω και της συμμετοχής των τραπεζών που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε στο Γιούρογκρουπ ότι στην έκδοση του νέου δανείου για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών στη ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έκανε λόγο για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών.
Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε χτες ότι «η λέξη "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί, και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας».
Επί της ουσίας, οι δηλώσεις Βενιζέλου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι, για να βγει ο ελληνικός καπιταλισμός από την κρίση, πρέπει να υπάρξει καταστροφή κεφαλαίου. Στο «διά ταύτα», οι ελληνικές και οι ξένες τράπεζες που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα υποστούν ζημιές ισόποσες με το ποσοστό διαγραφής του κρατικού χρέους. Αυτό το έχει προφανώς υπόψη η κυβέρνηση, η οποία, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ζήτησε «απόλυτη κάλυψη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη - μέλη, είτε από άλλους θεσμούς, όπως το Προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
«Ψήνονται» τα επόμενα δάνεια
Στο θέμα της παροχής εμπράγματων εγγυήσεων στους δανειστές «κάτι που αρνούνταν αρχικά η κυβέρνηση», ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αν αντιμετωπίσουμε θέμα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε». Ως προϋπόθεση, έθεσε τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση του χρέους και την επαναγορά ομολόγων.
Σε δηλώσεις που έκανε το ξημέρωμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του βάρβαρου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, που πρέπει να έχει τώρα αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας». Ζήτησε και πάλι συναίνεση από την αντιπολίτευση, προκειμένου να διαπραγματευτούν το νέο πρόγραμμα, δεδομένου ότι «κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό».
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας το απόγευμα το ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ένα «πολυνομοσχέδιο» με διατάξεις για την τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια, ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις, καθώς και ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, η ψήφισή του είναι αναγκαία γιατί από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο από την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μετάθεση της συμφωνίας για την παροχή του νέου δανείου προς την Ελλάδα στο Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας, προλειαίνοντας το έδαφος για ένταση των εκβιασμών προς τον ελληνικό λαό. Οπως σημείωσε σχετικά ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, «οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο θα εντατικοποιηθούν πριν από την επόμενη δόση».
Μεγαλώνει η λίστα των ανατροπών
Από τις πρώτες αράδες του κοινού ανακοινωθέντος του Γιούρογκρουπ, γίνεται καθαρό ότι ο κατάλογος των αντιλαϊκών ανατροπών είναι ακόμα μακρύς. Ετσι, επισημαίνεται πως «οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα προάγουν τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης να αντισταθεί σε κινδύνους μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ευελιξίας και του εύρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της επέκτασης της λήξης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, μέσω και μιας συμφωνίας εγγυήσεων όπου απαιτείται (...) Οι υπουργοί συζήτησαν τις βασικές παραμέτρους ενός πολυετούς προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο θα βασίζεται σε ισχυρές δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή, φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ανάπτυξης και ουσιαστικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας».
Μάλιστα, στο φόντο των ασίγαστων αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό του ιμπεριαλιστικού ευρωοικοδομήματος, στο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί καλωσορίζουν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και τις προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα για εθελοντική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη θέση της, όπως επικυρώθηκε από το ΔΣ την περασμένη Πέμπτη, ότι ένα πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί».
Με αυτόν τον τρόπο, καταγράφεται η θέση της ΕΚΤ για αποφυγή «επιλεκτικής χρεοκοπίας», χωρίς, ωστόσο να υιοθετείται από το Γιούρογκρουπ. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι τοποθετήσεις υπουργών Οικονομικών κρατών - μελών της Ευρωζώνης που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, αφού έτσι κι αλλιώς οι οίκοι αξιολόγησης θα εκλάβουν ακόμα και την εθελοντική συμμετοχή τους ως «επιλεκτική χρεοκοπία».
Τέλος, το Γιούρογκρουπ ανέθεσε στην ομάδα εργασίας που έχει συστήσει να «προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της τρέχουσας πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ θα διερευνήσει τις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση ενός νέου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής, τα βήματα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων και τα μέσα για την προαγωγή της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου