Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Επέβαλε ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς του νερού


Παρέμβαση των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Χρυσάφι πληρώνουν το νερό τα λαϊκά νοικοκυριά σε πολλές περιοχές της επαρχίας, μετά τις αυξήσεις που επιβάλλουν οι δημοτικές αρχές. Μία ακόμα από τις επιπτώσεις του αντιλαϊκού «Καλλικράτη»
Eurokinissi
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και της αποχέτευσης που επιβάλλουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και οι δημοτικές αρχές σε Δήμους σε όλη τη χώρα. Μετά τη Χίο και τη Λέσβο, δυσβάσταχτες τέτοιες αυξήσεις αποφασίστηκαν και στη Ζάκυνθο. Πιο συγκεκριμένα, οι λαϊκές οικογένειες του νησιού διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί του νερού είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Στον ίδιο φάκελο με το λογαριασμό διάβασαν ανακοίνωση της ΔΕΥΑΖ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου) που έλεγε ότι είναι υποχρεωμένη να επιβάλει ειδικό τέλος 80% για έργα που θα γίνουν...
Πιο συγκεκριμένα: Η ΔΕΥΑΖ απέστειλε λογαριασμό (με ημερομηνία έκδοσής του 26/7) σε Ζακυνθινό όπου τον χρεώνουν 264,60 ευρώ για κατανάλωση (ύδρευση) συν 80% επί του ποσού δηλαδή άλλα 211,68 ευρώ ως το ειδικό τέλος του Ν. 1069/80, συν άλλα τέλη, συν ΦΠΑ 23%, ώσπου το όλο «κουστούμι» να του έρθει στα 566,50 ευρώ πληρωτέα μάλιστα εντός ολίγων ημερών από την παραλαβή του λογαριασμού, μέχρις 12/8, σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας και οικονομικής δυσπραγίας.
Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν: «Καταγγέλλουμε ότι το ειδικό τέλος 80%, επιβλήθηκε με την επέκταση της ΔΕΥΑΖ ως επιχείρηση σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο (Ν. 1069/80 άρθρο11). Η "Λαϊκή Συσπείρωση", η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η μόνη που αντέδρασε σθεναρά και το καταψήφισε, αφού έργα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ. πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με πρόσθετα χαράτσια στο λαό.
Επίσης, η ΔΕΥΑΖ "ξεχνάει" να αναφέρει την προσθήκη ΦΠΑ στο νερό, γιατί λειτουργεί ως επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και βλέπει το νερό ως εμπόρευμα (όπως, άλλωστε, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Οικολόγοι, και οι δήθεν αριστεροί συνοδοιπόροι τους), γεγονός που μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση" το κατήγγειλε και ζήτησε με πρότασή της την κατάργηση της επιχείρησης και την αντικατάστασή της ως υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου».
Παρακάτω υπογραμμίζεται: «Επιβεβαιώνεται η "Λαϊκή Συσπείρωση", το ΚΚΕ που προειδοποίησε το λαό ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν είναι μία απλή γεωγραφική συνένωση Δήμων αλλά αναδιάρθρωση του κράτους που προωθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και της πλουτοκρατίας με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων τόσο μέσα από την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών όσο και μέσα από το χτύπημα των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Δημοτικές επιχειρήσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απολύσεις. Η επιστολή της ΔΕΥΑΖ, τέλος, μας καλεί να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη βιωσιμότητα κάθε Δημοτικής Επιχείρησης, γιατί αυτή στηρίζεται στο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, στην εξαθλίωση των εργαζομένων της . Καλούμε το λαό να ανατρέψει τα σχέδια της δημοτικής αρχής, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων - Πράσινων, της ΝΔ και να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για:
  • Κατάργηση κάθε Δημοτικής Επιχείρησης και τη δημιουργία αντίστοιχων Δημοτικών Υπηρεσιών. Μετάταξη του προσωπικού στον Δήμο, με διασφάλιση πλήρη ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό.
  • Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% (Ν. 1069/80).
  • Κατάργηση του τιμολογίου νερού σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, Νοσοκομείο, ΚΑΠΗ.
  • Κατάργηση του τιμολογίου σε μακροχρόνια ανέργους και ΑμΕΑ.
  • Μείωση των τιμών κατανάλωσης στους εργαζόμενους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες.
  • Μείωση σε συνδικάτα, συλλόγους, φορείς.
  • ΑΥΞΗΣΗ του τιμολογίου σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές που λειτουργούν στο νησί μας, αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, τράπεζες.
  • Επιβολή μεγάλων ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, που θα υλοποιούνται, σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις διατάξεις υγιεινής για τις αποχετεύσεις, σύνδεση με αποχέτευση όπου υπάρχει, βιολογικός».
Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Ζάκυνθο καλεί τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ανατρέψουν στην πράξη τη ληστεία σε βάρος των εισοδημάτων τους που μετατρέπει ένα αγαθό όπως το νερό σε εμπόρευμα. Να παλέψει μαζί με τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ για ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου, στα τοπικά στηρίγματά τους και να συνταχθεί με το ΚΚΕ.
από r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου